• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Pojmovnik popularne glazbe
    Pojmovnik popularne glazbe

    Pojmovnik popularne glazbe

    OPIS KNJIGE:

    Reč autora:

    Zašto baš "leksikon rocka" ili "pojmovnik popularne glazbe"?

    Da li su baš termini rock i pop glazba onaj "idealan" nazivnik pod koji će se nagurati i delta blues i rap i trance; i definicija nekih aktualnih studijskih postupaka i up-to-date žanrova (koji se neprestano mijenjaju i dobivaju nove mutirajuće vrste) te spomen nekih od temeljnih podvrsta, stilova i žanrova jazza?

    Držim da jeste (o tome više u natuknici ROCK)!

    Generalna ideja - iz koje je i nastala knjiga - bila je naime pokušaj pojmovnog predstavljanja ključnih segmenata suvremene popularne glazbe ali i svih ključnih "pritoka"; pa bili oni odavno etablirane samosvojne glazbene "discipline" poput jazza, bluesa ili countryja ili pak aktualne mutacije elektroničke glazbe te najistaknutiji kurenti "world musica".

    No, naglasak je ipak prvenstveno na najšire shvaćenoj pop-rock produkciji sa svim svojim ključnim inačicama (od reggaea do elektroničke glazbe) pa su iz pojmovnika ipak izostavljeni usko specijalistički pojmovi iz "domene" klasične glazbe, jazza , "etno" produkcije ali i popularne (šlagerske) glazbe 20. stoljeća.

    Zacijelo će većina tvrdokornih fanova određenog žanra ili podžanra imati svoje osobne favorite koje neće naći u kategoriji "Tipični izvođači i albumi". Ništa čudno. Popis navedenih autora i albuma nije sročen kao konačan sud, niti ultimativna prosudba najvećih dometa žanra već - kao ilustracija njegovih glavnih osobina, dometa, opsega i unutar žanrovskih mijena. Što se pak druge kategorije "Žanrovski i stilski srodnici" tiče, ona postoji da bi čitatelju ukazala gdje, unutar korica ove knjige, može potražiti više srodnih informacija.

    Da bi se, naime, izbjegla ponavljanja "općih mjesta" i olakšalo traženja pojmova, velike cjeline su razbijene na niz podžanrova a ukupna slika se dobiva spajanjem svih srodnih natuknica. Primjerice, ako vas zanima blues valja vam pročitati ne samo opći tekst (blues) već i navedene pripadajuće žanrovske i stilske srodnike (chicago blues, delta blues, teksaški blues...) te bliske pojmove (bottleneck, slide, dobro...).

    I još jedna napomena. Pojmovnik pred vama (i zbog spomenutih razloga razbijanja velikih cjelina na niz srodnih pojmova) ne mjeri se enciklopedijskim kriterijima jer broj "redaka" i količina ispisanog teksta nisu mehanički pokazatelj veće ili manje relevantnosti teme.

    Više detalja

    Izdavač: Šareni dućan

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 153523
    Cena: 2.557 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Izdavač: Šareni dućan

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.