• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Politička retorika u Hrvatskoj
    Politička retorika u Hrvatskoj

    Politička retorika u Hrvatskoj

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije:

    Studija o hrvatskoj političkoj retorici je studija o tome kako nacionalna politička elita oblikuje svoju retoriku; ona je oblikuje tako da pogađa očekivanja publike, odnosno da se usklađuje s paradigmom koja prevladava u društvu kao cjelini. Nova retorika počiva zapravo na znatno starijim temeljima – na mješavini hrvatske narodne tradicije iz drevne prošlosti i totalitarne baštine novije, jugoslavenske povijesti. Polazeći od te osnovne postavke, Drezga zahvaća u sam središnji dio knjige proučavanjem izjava vodećih hrvatskih političara koje su bile objavljene u medijima. Dva politička talk showa – Otvoreno i Nedjeljom u dva – osiguravaju gradivo za njezin analitički mlin. Ona najprije iznosi dokumente, doslovne prijepise političkih intervjua, a zatim raščlanjuje retoriku podvrgnuti razgovori s nizom političara u medijima. Po mojem mišljenju, trojica među njima – Ivo Sanader, Stipe Mesić i Ivica Račan – nude najizdašniju građu za raščlanjivanje, i, uopće, za razumijevanje retorike u suvremenoj Hrvatskoj.

    Iako Drezga daje fascinantnu analizu uloga tradicionalnih televizijskih političkih emisija tipa talk showa, njezina rasprava o ulozi YouTubea kao sredstva dobivanja povratne informacije (feedbacka) od zajednice (publike) čine Političku retoriku u Hrvatskoj inovativnom studijom. Pritom previše ne iznenađuje činjenica da produkcija na YouTubeu zauzima prilično relaksirajući pogled na hrvatske političare i postojeći format talk showa u cijelosti. Povrh toga pravo blago nalazi se na samom kraju knjige, u Appendixu II, gdje su citirani izvori s YouTubea. Čitatelj ne može dočekati da završi s iščitavanjem analize kako bi kliknuo i pregledao mnoge citirane priloge na YouTubeu.

    Drugi dio ’’Političke retorike u Hrvatskoj’’ sastoji se od niza eseja u kojima Drezga pojedinačno strukturira retoričke profile hrvatskih političara. Među najintrigantnijim retorički obrađenim političkim figurama iz radionice Vinke Drezge jest usporedba, točnije, kontrastiranje prve dvojice hrvatskih predsjednika – Franje Tuđmana i Stipe Mesića.


    Prof. dr. Nick Hayes, nositelj Katedre za kritičko mišljenje, vanjskopolitički korespondent, SAD

    Više detalja

    Br.strana: 144

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Despot infinitus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 156706
    Cena: 2.881 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 144

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Despot infinitus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.