• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Politički testament
    Politički testamentPolitički testament

    Politički testament

    OPIS KNJIGE:

    Delo se sastoji od Hitlerovog obračanja njegovim najbližim saradnicima, u periodu od februara do aprila 1945. godine, u vreme dok su se savezničke trupe borile sa odlučnim braniocima Berlina za svaku zgradu, svaki ulaz, svaku stopu.

    Dramatski naboj ovih trenutaka daje posebnu vrednost knjizi, a Hitlerove misli mogu da se uvrste u red tragičnih Šekspirovih junaka - kralja Lira ili Magbeta. U pitanju su njegova poslednja razmišljanja ne temu političke filozofije, geostrategije, vojne doktrine, budućnosti Evrope, jevrejskom pitanju, sudbini sveta, i dr. Zabeležio Martin Borman.

    Knjiga sadrži predgovor urednika, objašnjenja i komentare prevodioca, i pogovor, koji se sastoji od ilustrovane biografije Adolfa Hitlera.

    Predgovor urednika

    Knjiga koja se nalazi pred vama naslovljena je imenom Politički testament, a koncipirana je tako da izlaže Hitlerovo svođenje računa celokupne dotadašnje politike koju je vodio kao šef države, zatim njegove poglede na aktuelno političko stanje u svetu neposredno pred okončanje Drugog rata, te, naposletku, izuzetno lucidna i gotovo proročka predviđanja kako će se svet oblikovati u budućnosti ukoliko Nemačka izgubi rat, dakle razmatranja koja on zaveštava potomstvu, pre svega nemačkom, ali koja imaju i sveopšti značaj. U pitanju su razgovori koje je Hitler vodio sa svojim najbližim saradnicima, a koje je prilježno zabeležio Martin Borman, njegov sekretar i čovek od najvećeg poverenja, dok su savezničke trupe uveliko okupirale Nemačku i bile gotovo pred vratima njegovog skrovišta u Berlinu.

    Ta atmosfera napetosti i tragičnost sudbine, koja neumitno pristiže, čitave jedne ideje koja nema snage da se realizuje, pa se urušava u kreščendu potpunog razaranja, osećaju se u svakoj reči ove knjižice i daju joj gotovo dramatski ton. Tim više su ovi razgovori, kako po artikulaciji ideja, tako i po dubini i rasponu sagledavanja političkih činilaca u svetu, od neizmemog značaja za današnjeg čitaoca.

    Veliki narodi, osim što podnose teška stradanja u sudbinskim trenucima, sposobni su da iznedre genija i veliku ideju, dok mali narodi imaju sposobnost samo da artifikuju svoja stradanja, bez snage da iznedre ma kakvu ideju. Zato su neki narodi veliki iako malobrojni, poput Grka i Jevreja, a drugi su mali bez obzira na njihovu mnogobrojnost, poput Amerikanaca i Indonežana, recimo.
    Citalac će verovatno postaviti pitanje autentičnosti ovih razgovora jer je u granitnu knjigu savremene istorije već ugravirano da se Hitleru pripisuje isključivo delo Moja borba i ništa drugo! (Ne mali broj kritičara i ovu činjenicu stavljaju pod lupu sumnje smatrajući da je skriveni autor Moje borbe zapravo Alfred Rozenberg! To je samo još jedan od bezbroj pokušaja da se degradira ma kakva Hitlerova sposobnost i da se njegovi kapaciteti svedu na nivo besne lisice.) Ne istražujte dalje, nećete ništa pronaći, upozoravaju vas autoriteti. No, čitalac zna da je u pitanju Terra merveilleux i da je objektivno bavljenje nacionalsocijalizmom, kao i ličnošću i delom Adolfa Hitlera halucinantno zanimanje. Zašto bi gubio vreme na to kad je istorija u proteklih šezdeset godina dala svoj konačni sud, na ime nacionalsocijalizam je bio mašinerija smrti, a Hitler arhidemon. Bolje reči, ludak! Imate na desetine, pa čak i stotine knjiga koje su napisane o tome da je Hitler bio ludak. Na tu temu su pisali doktori nauka, klinički psihijatri, akademici, intelektualna elita. Postoji čak i jedan naučni trend koji bi želeo da svim samodršcima u istoriji, dakle reprezentima nedemokratskih uređenja, navuče ludačku košulju.

    Više detalja

    Br.strana: 166

    Povez: meki

    God.izdanja: 2009.

    Izdavač: Metafizika

    ISBN: 9788678841033

    Šifra: 74652
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 166

    Povez: meki

    God.izdanja: 2009.

    Izdavač: Metafizika

    ISBN: 9788678841033

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.