• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Poresko pravo
    Poresko pravo

    Poresko pravo

    OPIS KNJIGE:

    XX izdanje

    Predgovor:

    Knjiga koju predajem sudu javnosti predstavlja univerzitetski udžbenik za predmet Poresko pravo, uveden krajem 2005. godine u novi nastavni plan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i to kao opšteobavezan u VII semestar osnovnih studija. Udžbenik će poslužiti i studentima koji pripremaju ispit iz Javnih finansija i finansijskog prava po nastavnom planu iz 1993. godine, jer pokriva jedan deo nastavnog programa toga predmeta. U izdanju iz 2006. godine bio je obrađen samo Opšti deo; u ovo se izdanje, pak, integriše i Posebni deo, te se time moj rad na konstituisanju Poreskog prava kao nastavno-naučne discipline okončava. Tako Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu dobija udžbenik koji u potpunosti odgovara syllabima Poreskog prava na vodećim evropskim univerzitetima.
    Dok sam u knjizi Nauka o porezima i poresko pravo iz 1997. godine poreski fenomen analizirao u okviru unitarnog pristupa, sintetišući njegova četiri aspekta – politički, ekonomski, pravni i tehničko-operativni, u Poreskom pravu sam se opredelio za unilateralni pravni pristup, imajući u vidu dva razloga. Prvo, posle demokratskih promena u jesen 2000. godine, srpsko društvo krenulo je bržim tempom putem tranzicije ka tržišnoj privredi, pa je u tom kontekstu sprovedena i sveobuhvatna poreska reforma. U njoj je, naročito donošenjem „sistemskog“ Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i serije modernih materijalnih poreskih zakona, poresko pravo definitivno afirmisano kao posebna grana prava. Drugo, javne finansije, kao „ekonomska osnova“ oporezivanja, u novom nastavnom planu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu izdvojene su u poseban predmet (Javne finansije i budžetsko pravo) u X semestru na Upravno-sudskom modulu diplomskih studija. Poresko pravo je, dakle, potpuno u skladu sa savremenim tendencijama na evropskim pravnim fakultetima, koncipirano kao zasebna pravna disciplina. Izuzetnu ulogu u ovakvom oblikovanju kursa imala je koleginica prof. dr Gordana Ilić-Popov, bez čije podrške, komentara i sugestija ovaj udžbenik još dugo ne bi bio napisan.
    Knjigu Poresko pravo moći će da koriste i studenti drugih fakulteta na kojima se izučavaju porezi, kao i praktičari na obema stranama poreskopravnog odnosa – poreski savetnici i službenici Poreske uprave. Praksa sudova i mišljenja Ministarstva finansija predstavljeni su uz vođenje računa o propisanom ograničenju u pogledu broja stranica i o prirodi udžbeničkog teksta.
    Za razliku od vremena nastajanja Nauke o porezima i poreskog prava, kada je u Srbiji vladavina prava često predstavljala samo udžbenički koncept, verujem da nastupa doba u kojem će porez biti tretiran kao instrumenat pravne države, koji – iako po prirodi stvari ograničava neka ljudska prava (recimo, pravo na mirno uživanje imovine) – to čini „u razumnoj meri“, u skladu sa načelima zakonitosti i jednakosti građana. Gra¬đanima Srbije otvorena je mogućnost da, pošto iskoriste sva nacionalna pravna sredstva, zaštitu svojih prava potraže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Preko punopravnog članstva u Savetu Evrope i, nadam se, kroz pridruživanje Evropskoj uniji i, kasnije, članstvo u njoj, Srbija se izlaže jednoj od najznačajnijih socijalnih, ekonomskih i pravnih reformi u svojoj istoriji. I kao što je Magna Carta 1215. godine, u zoru nastanka moderne evropske pravne civilizacije, propisala da se trgovcima ne smeju postavljati prepreke za nesmetan ulazak u zemlju i izlazak iz nje u vidu novih, loših dažbina (sine omnibus malis toltis, per antiquas et rectas consuetudines), srpskom društvu je, na početku XXI veka, pri ulasku u evropske integracije, neophodno da shvati da porezi ne treba da predstavljaju smetnju za slobodno kretanje ljudi, dobara, usluga i kapitala, niti da izlaze iz čvrstih okvira ustavnog principa vladavine prava. Svest o tome postoji i postepeno jača: to ohrabruje, ali iskušenje da se nastavi „po starom“ još uvek nije iščezlo. Knjiga Poresko pravo ima za cilj i da pomogne da se među mladim pravnicima dodatno razvije svest o našoj pripadnosti Evropi – ne samo u geografskom, nego, pre svega, u vrednosnom smislu.
    U Beogradu, 30. decembra 2007. godine Autor

    Predgovor jedanaestom, izmenjenom izdanju
    U jedanaesto izdanje knjige Poresko pravo ugrađene su izmene poreskih i drugih relevantnih propisa, koje su stupile na snagu u periodu 1. avgust 2013 – 10. avgust 2014. godine, odnosno čiji je početak primene predviđen do izlaska iz štampe ovog izdanja, pri čemu su na nekoliko mesta uneti novi stavovi sudske prakse i pružena dodatna pojašnjenja.
    U Tivtu, 10. avgusta 2014. godine Autor

    Više detalja

    Br.strana: 692

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Pravni fakultet Beograd

    ISBN: 9788661320828

    Šifra: 18531
    Cena: 4.320 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 692

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Pravni fakultet Beograd

    ISBN: 9788661320828

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.