• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Povijest drame I
    Povijest drame I

    Povijest drame I

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije:

    Erika Fischer-Lichte (1943), profesorica teatrologije na Freie Universität u Berlinu, jedan je od vodećih teatrologa današnjice. Njezina knjiga ’’Povijest drame’’ (’’Geschichte des Dramas’’) predstavlja standardni i od stručne javnosti visoko cijenjeni priručnik na području povijesti drame zapadnoga civilizacijskog kruga i osvrće se na sva bitna razdoblja toga književnog roda, dakako, u njegovoj povezanosti s kazalištem, od grčke antike do našeg doba.

    Ova monografija nije još jedna linearno iznesena kronika najvažnijih poglavlja iz povijesti drame, ona nije niti zbirka konvencionalnih literarnih ili kazališnih eseja o povijesti tog roda. Knjiga se od sličnih studija razlikuje ponajprije po vrlo inovativnom konceptu koji polazi od toga da drama od svojih antičkih početaka pa sve do danas u osnovi predstavlja uprizorenje identiteta: strukturne promjene drame kroz dva i pol tisućljeća – tvrdi autorica – usko su povezane s preobrazbama koncepata identiteta. Upravo je to temeljna poveznica povijesti drame kako je vidi Erika Fischer-Lichte: povijest drame (kao književnoga roda i kao insceniranog teksta) u smislu povijesti identiteta. I kod jednog i kod drugog ona uspijeva pronaći zajednička obilježja, preklapanja i podudaranja, no pritom nikada ne zaboravlja da se ta dva smjera ni u kojem slučaju ne mogu izjednačiti. Itekako je pritom svjesna činjenice da povijest drame predstavlja samo jedan segment povijesti kazališta, te da je ona istovremeno jedan segment povijesti književnosti. Stoga je za autoricu povijest drame u smislu povijesti književnosti utoliko relevantna ukoliko pridonosi tumačenju povijesti drame kao povijesti identiteta. Logična je konzekvenca takvog polazišta da se identitet koji se očituje u drami može dokučiti samo putem strukturne analize, te da se povijest drame kao povijest identiteta može (re)konstruirati samo slijedom analiza pojedinih drama.

    Autorica se stoga ograničuje samo na dramski kanon zapadnog kruga i u prvom dijelu svoje knjige, naslovljenom Od antike do njemačke klasike, koji zahvaća povijest drame od 5. stoljeća prije Krista do kraja 18. stoljeća, prezentira sve paradigmatske pojave u kazalištu i drami od Eshila i Sofokla preko srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih dramskih oblika te Shakespearea i Corneillea do Lessinga, Goethea i Schillera.


    Marijan Bobinac

    Više detalja

    Br.strana: 352

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Disput

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 78-953-260-107-7

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 158107
    Cena: 4.016 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 352

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Disput

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 78-953-260-107-7

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.