• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Površinsko raketno naoružanje
    Površinsko raketno naoružanje

    Površinsko raketno naoružanje

    OPIS KNJIGE:

    Ova knjiga namenjena je širokom krugu Ijudi koje interesuje raketno naoružanje (posebno ono koje se lansira sa površine, bez obzira da li se radi o kopnu ili vodi), kojima je to struka ili su zaljubljenici u ovu vrstu naoružanja. Težilo se da se materija izloži na što popularniji način, da bi bila dostupna i čitaocima sa manjim predznanjem iz ove oblasti.
    Za razliku od artiljerijskog zrna, raketa je projektil, čije se kretanje ostvaruje sopstvenim pogonom raketnim propulzorom ili motorom. Raketni projektili su poznati mnogo ranije nego artiljerijski, ali njihova primena u vojne svrhe za prenos eksplozivnog punjenja na cilj, u svrhu nanošenja udara, datira tek iz Drugog svetskog rata. Raketno naoružanje se primenjuje tek posle Drugog svetskog rata iz sledećeg razloga od ranije poznatu raketu (Rocket) bilo je potrebno pretvoriti u upravljivi projektil (Missile) takav da osim sopstvenog pogona ima i mogućnost usmeravanja pre i za vreme leta na cilj.

    Oružani sistemi se sastoje od 4 glavne oblasti opreme jedinice za detektovanje, upravIjanje, isporuku i razaranje. U ovoj knjizi govori se o jedinicama koje uništavaju i razaraju, tj. o vođenim ili navođenima raketama.

    Svrha prve glave je upoznavanje sa osnovnim principima u vezi sa navođenim raketama. Obratila se pažnja na glavne sisteme raketa, kao i to da se sazna zašto i kako raketa leti. Tada je moguće primeniti ova osnovna načela na rakete koje se koriste u sistemima površinskih raketa SPR (Surface Missile SystemSMS) u oružanim snagama. U ovoj glavi objašnjene su bitne stvari po pitanju strukture, upravljanja, vođenja i/ili navođenja, pogona, bojnih glava. Na kraju je prikazana podela balističkih raketa, kao i označavanje raketa, lansirnih platformi, misija, tipova i statusa.
    Druga glava je posvećena kopnenim strategijskim i taktičkim vođenim raketama. Strategijske vođene rakete površina-površina (P-P) drastično su promenile načine ratovanja, ali su istovremeno i uticale da se oni spreče. Kada je objavljeno "na sva zvona" 1957. godine da su prve interkontinentalne balističke rakete (IKBR) spremne, opisane su kao totalno konačno oružje. Većina, uključujući tu i stručnjake, verovala je u istinitost ove tvrdnje. Nekolicina skeptika zasnivala je svoje sumnje na maloj sigurnosti i nedovoljnoj preciznosti prvih raketa ovog tipa. Niko nije jasno predviđao ono što je znatno kasnije ostvareno, a to je vrlo visoka pouzdanost i tačnost što je uslovilo poraz vlastitog koncepta eliminacija svakog oružja što se lansira iz nepokretnih baza. Danas velike sile pokušavaju da nađu alternative kao IKBRčije se startne lokacije ne mogu otkriti. Ovde je prikazano 96 raketa.
    U trećoj i četvrtoj glavi se govori o mornaričkim strategijskim i taktičkim vođenim raketama. U godinama neposredno posle Drugog svetskog rata, kada je bilo teško proizvesti prvu interkontinentalnu raketu (ili strategijsku raketu), bio je logičan pokušaj da se prt lem reši instaliranjem raketa na ratnim brodovima. Kao posledica toga dobijen je doda pogonski stepen, pri čemu je prvi stepen bio sam brod. U trećoj glavi prikazano je raketa, a u četvrtoj 21.

    Nijedna kategorija raketa ne sadrži toliko različitih rešenja kao vođene rakete P-V. je posledica istorijskog razvoja u toku Drugog svetskog rata kada je Nemačka poklon veliku pažnju kategoriji zemlja-vazduh, dok su saveznici to ignorisali. Peta i šesta gla opisuju rakete mase od nekoliko kilograma do nekoliko hiljada kilograma, uz obilje razlii tih spoljašnjih oblika i metoda vođenja. U petoj glavi opisane su 52 kopnene rakete, a šestoj 21 mornarička raketa.

    U sedmoj glavi se govori o protivoklopnim vođenim raketama. Po mnogim svojstvima 1 su najjednostavnije rakete. Na neprijateljski oklop se delovalo, po tradiciji, iz bliskih ra tojanja, nakon neposrednog vizuelnog nišanjenja. Ove rakete deluju na ciljeve sa velikii masama metala, sa relativno malim brzinama i bez sposobnosti bežanja i izbegavanja. poređenju sa brodovima i avionima njihova osetljivost na ometanje je vrlo niska ili praltično ne postoji. Nema posebnih teškoća da se opreme bojnim glavama koje su sposobn da probiju oklop i izazovu unutrašnja razaranja. U ovoj glavi opisano je 28 raketa.

    U osmoj glavi se malo govori o protivpodmorničkim vođenim raketama. Gotovo sve da našnje protivpodmorničke rakete mogu se podeliti na torpeda i dubinske bombe koje si lansiraju sa površinskih brodova kako bi ušle u more na optimalnoj tački u odnosu na nepri jateljsku podmornicu. Neke su jednostavne rakete koje lete po balističkoj putanji i brzinorr nadoknađuju nedostatak sistema za vođenje. Druge su minijaturni avioni naoružani torpedom koji se vode radiom i nad ciljem ispuštaju eksplozivni teret. Očigledna je upotrebna vrednost protivpodmorničkih raketa i sigurno je da će se njihov razvoj nastaviti. U ovoj glavi opisano je 8 raketa.

    Više detalja

    Br.strana: 334

    Povez: 24 cm

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Odbrana

    ISBN: 978-86-335-0322-8

    Šifra: 43234
    Cena: 660 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 334

    Povez: 24 cm

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Odbrana

    ISBN: 978-86-335-0322-8

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.