• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Pozitivna nula
    Pozitivna nula

    Pozitivna nula

    OPIS KNJIGE:

    ... Nije bio siguran gdje, ali negdje se je prepoznao u cijeloj toj kratkoj epizodi. Nije mu bilo drago što je vidio, nepregledni red ljudi pred zlatnim vratima i sebe predzadnjeg. Prvi i svi među prvima su najbolji, zadnji je možda namjerno zadnji jer se nije htio natjecati, a predzadnji se natjecao pa je završio tu gdje je. Gorke li istine! Kao da nigdje nije bio, ništa nije radio, nikoga poznao. On je zaista posljednji čovjek na svijetu koji bi se smio rugati Brkićevoj opravdavajućoj teoriji da je na pozitivnoj nuli iako je čak i generaciju ispred sebe, roditelje, bacio u siromaštvo. Gdje si bio – nigdje! Što si radio – ništa! Je li prekasno za promjene?...
    Glavni lik romana, Tiki Kaniški, uživa u idiličnom životu; ima dvoje pametne djece, ženu koja dobro zarađuje, posao na kojem ne treba puno raditi i misliti. No idila počinje blijedjeti nakon slučajnog susreta s izvjesnim Brkićem koji unatoč tome što proživljava žestoki poslovni neuspjeh misli da je na «pozitivnoj nuli». Termin «pozitivne nule» razrađuje se kroz cijeli roman i to u materijalnom i duhovnom smislu. Tiki Kaniški proživljava i osobnu dramu kad kroz niz slučajnosti otkriva da ga je žena varala i da nije otac vlastite djece. Tiki se kroz cijeli roman potaknut početnim zaključkom o apsurdu «pozitivne nule» pokušava izdići iz prevladavajućeg društvenog stava koji uvažava pomirljive stavove, tromost kolotečine i nekritičke odnose. Izlaz iz vlastite nemoguće situacije također pokušava izvesti ispravno ali ne uspijeva se izvući iz klišea «pozitivne nule» koja se kao univerzalni obrazac uvijek iznova nameće, ma kako god mislili da smo mu izmigoljili. Tiki, poput posljednjeg viteza koji umjesto plemenitoj djevi pobjede posvećuje moralu i zdravom razumu, usput vodi borbu protiv zmaja, a zmaj je u stvari karijera, posao, novac; život u ekstazi bez sadržaja. Mjesto radnje je sjeverozapadna Hrvatska, vrijeme radnje dvijetisućite. Roman započinje s dužim poglavljima, a završava s kratkim, neka nemaju niti pola stranice. Takav kraj dodatno pojačava košmar koji glavni lik proživljava i naglašava pitanja koja se ovim romanom postavljaju.

    Više detalja

    Br.strana: 140

    Povez: 16,5x24 cm

    Izdavač: Stanek - Varaždin

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-6926-67-1

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 34845
    Cena: 2.592 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 140

    Povez: 16,5x24 cm

    Izdavač: Stanek - Varaždin

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-6926-67-1

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.