• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Priručnik za tehnike savijanja žice
    Priručnik za tehnike savijanja žice

    Priručnik za tehnike savijanja žice

    Eiichiro Nakajima, DDS, DMSc

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Djelotvorne tehnike savijanja žice koje su prilagođene svakom individualnom pacijentu, čine ortodontsku terapiju učinkovitijom a mogu smanjiti i vrijeme terapije. Umjesto vrlo kompliciranog savijanja žice autor ovog priručnika promiče precizno, intuitivno savijanje te predstavlja dokazane metode koje funkcioniraju s bilo kojom biološki kompatibilnom žicom. Osnovne komponente tehnike individualnog savijanja žice su opisane korak po korak, uključujući rezanje odljeva, odabir i odgovarajuću uporabu kliješta, savijanje prvog reda (in ili out), savijanje drugog reda (up ili down) te savijanje trećeg reda (torque). Prikazani su i optimalni načini poravnanja koji bi se trebali koristiti tijekom ortodontske terapije. Nadalje, autor nas upoznaje sa ”savijanjem četvrtog reda” koje predstavlja razumijevanje o tome kako učinkovito koristiti žicu i primijeniti ortodontsku silu tijekom vremena. Tehničke slike i prikazi slučaja ilustriraju svaki korak postupka kako bi se osiguralo potpuno razumijevanje. Nužno štivo za specijalizante ortodoncije kao i za praktičare.

    Predgovor

    Živeći u eri ravnih lukova, mnogi misle da dodatno savijanje žice više nije nužno. Međutim, tehnika ravne žice, u kojoj se tanke elastične žice postupno mijenjaju debljim žicama rastućih sila, ne dopušta prilagodbe prema jedinstvenom obliku skeleta, disfunkciji, veličini zuba i denticiji svakog pacijenta, ni prema pacijentovoj dobi, rodu ni željama. Ako takve prilagodbe nisu nužne, rezultati terapije trebali bi biti jednaki u svim slučajevima, ali to nije realno očekivati. Neovisno o tome, istina je da je nedavni napredak u svojstvima žica promijenio kliničke tehnike, a razvitak žica s visokom elastičnošću smanjio je (ali ne i uklonio) nužnost savijanja.

    Još jedna stvar koju treba razmotriti jest dizajn bravica. Snaga žice prenosi se na parodontno tkivo i alveolamu kost preko bravica postavljenih na zube, a oblik i veličina bravica razlikuju se u odnosu na određene razvijene tehnike kod proizvođača. lako svaka bravica ima torgue, angulaciju, in/out te oblik ovisno o originalnom dizajnu, neobično je da se za većinu tehnika upotrebljava samo jedan tip, bez promjena zbog jedinstvenih potreba svakog pacijenta. Postoje samo neke bravice u kojima se angulacija i torgue razlikuju ovisno o tome je li ekstrakcija zuba uključena u plan terapije ili ne. Stavljajući na stranu skeletnu morfologiju i funkciju za svakog pacijenta, trebalo bi se ipak prilagođavati razlici oblika i veličini krune i korijena. U proizvodnji, istraživanju i statističkim kalkulacijama koje izvode razvojni programeri korišteni su originalni kriteriji za svaku tehniku, kao osnova za dizajn bravica. Primjerice, prije nekoliko godina bravice oglašavane kao posebno oblikovane za azijske i latinoameričke pacijente postale su komercijalno dostupne, ali su bile razvijene samo na primjerima stanovnika Japana, Koreje, Kine i Meksika. Stoga se možemo zapitati zašto su baš ti narodi izabrani i na kojoj je osnovi kombinirana različita etnička pripadnost.

    Da se u trgovini nude cipele i odjeća u samo jednoj veličini, ondje nitko ne bi kupovao. Ta je apsurdna situacija analogna s trenutačnim stanjem na ortodontskom tržištu. Uvođenje ravnih žica na tržište samo da bi se povećala prodaja zapravo je zamjena prioriteta. Postoje mnoge bravice i tehnike ravne žice zasnovane samo na morfološkim statistikama specifične populacijske grupe, bez promišljanja o biologiji ili individualnim različitostima.

    Autor smatra prihvatljivom bilo koju bravicu ili žicu ako je jednostavna za uporabu, preferira tehnike koje su u najvećoj mogućoj mjeri učinkovite te upotrebljava biološki kompatibilne žice i bravice. Pretjerano komplicirano savijanje žice nije nužno. Ova je knjiga napisana s tom idejom u mislima te služi kao vodič za dobru kliničku praksu.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 96

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2012.

    Izdavač: Quintessence Publishing, Hrvatska

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537862015

    Dostupnost: Isporuka za 3 do 4 nedelje
    Šifra: 195459
    Cena: 6.785 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 96

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2012.

    Izdavač: Quintessence Publishing, Hrvatska

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537862015

    Dostupnost: Isporuka za 3 do 4 nedelje
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.