• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Priručnik za vlažan i komprimovani vazduh
    Priručnik za vlažan i komprimovani vazduh

    Priručnik za vlažan i komprimovani vazduh

    OPIS KNJIGE:

    Smeše u kojima je jedna komponenta u gasovitom stanju, a druga u parnom, su smeše gasova i para. Tipičan primer takve smeše je vlažan vazduh. U dosadašnjim razmatranjima, vlažan vazduh se tretirao kao parogasovita smeša, koja je u gasovitom stanju, sa značajnom osobinom da se, u zavisnosti od temperature, jedna od komponenti može kondenzovati. Takva komponenta se naziva para (vodena para), a druga nekondenzujuća komponenta gas (suvi vazduh). Međutim, u prirodi ne postoje praktično suvi gasovi, pa je pitanje da li zbog te osobine, a i osobine sušenja vlažnog vazduha, koristiti termin - suvi vazduh. Stvarno, i taj "suvi" gas (suvi vazduh), može biti ovlažen u vidu sitnih kapi magle, koja potiče od međusobne hemijske interakcije slobodnih atoma komponenata suvog atmosferskog vazduha.

    Zato se u ovom tekstu uvodi pojam čistog vazduha - vazduha očišćenog od vode i vodene pare, koji po sebi nije jedinstvena materija, ali u ovom slučaju i u drugim sličnim slučajevima, odnos sastojaka čistog vazduha (0% N2 i drugih) se ne menja, pa tako čist vazduh možemo smatrati jednom komponentom, a vodenu paru i vodu drugom. Komponente vlažnog vazduha (čisti vazduh i vodena para) će se u ovoj knjizi smatrati idealnim gasovima.

    Prema dijagramima u ovom priručniku su brojne vrednosti određene prema činjenici da su vrednosti parcijalnog pritiska vodene pare na liniji zasićenja zadržane nepromenjenim za razmatrani opseg apsolutnih pritisaka vlažnog vazduha i uzete iz tabele za vodenu paru.

    Priručnik je priređen sa ciljem da se prikažu termodinamičke osobine vlažnog komprimovanog vazduha na pritiscima od 1 do 10 bar i temperaturama od -2°C do 9°C, koje bi korisno poslužile u inženjerskoj praksi, pri radu sa vlažnim komprimovanim vazduhom. Uz to, većina dijagrama u knjizi može korisno poslužiti istraživačima u njihovom radu sa vlažnim komprimovanim vazduhom.

    U priručniku se ne zalazi u dublje zaključivanje vezano za dobijene funkcionalne zavisnosti, niti se pristupa detaljnim termodinamičkim analizama. Sve dobronamerne primedbe i sugestije koje se odnose na tekst, autor će rado prihvatiti i uneti u eventualno drugo izdanje.

    Više detalja

    Br.strana: 122

    Povez: mek, A5

    God.izdanja: 1995.

    Izdavač: Smeits

    Šifra: 47048
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 122

    Povez: mek, A5

    God.izdanja: 1995.

    Izdavač: Smeits

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.