• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Projektovanje mikrotalasnih filtara
    Projektovanje mikrotalasnih filtara

    Projektovanje mikrotalasnih filtara

    Milka Potrebić, Dejan Tošić

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak :

    Predgovor

    Projektovanje RF i mikrotalasnih filtara je jedna od stručnih oblasti koje su zastupljene kroz predmete na akademskim master i doktorskim studijama Modula za mikrotalasnu tehniku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

    Udžbenik koji je pred vama, pod naslovom Projektovanje mikrotalasnih filtara, nastao je od predavanja na istoimenom predmetu koja autori dugi niz godina drže na akademskim master studijama na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Udžbenik sadrži sve oblasti i obrazovne jedinice predviđene savremenim planom i programom predmeta Projektovanje mikrotalasnih filtara na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Osnovna zamisao udžbenika je da pruži studentu sva potrebna temeljna znanja teorije i prakse projektovanja RF i mikrotalasnih filtara. Sa druge strane, udžbenik je pisan da bude sažet i pedagoški uobličen tako da student ciljno gradivo može uspešno savladati u predviđenom vremenskom okviru.

    Uspešno savladavanje gradiva predmeta Projektovanje mikrotalasnih filtara podrazumeva da student poseduje znanja iz predmeta prethodnih semestara, a pre svega iz predmeta Mikrotalasna tehnika, Elektromagnetika i Teorija električnih kola.

    Pored izlaganja temeljnih znanja projektovanja mikrotalasnih filtara, Udžbenik pruža uvod u sintezu električnih mreža i osnove projektovanja standardnih mikrotalasnih filtara, kao što su filtri sa odsečcima i ograncima vodova, samerljivi filtri, filtri sa paralelnom spregom, interdigitalni filtri, češljasti filtri i filtri-ukosnice. Udžbenik uobličava stručne sadržaje sa naglaskom na (1) razumevanju osnovnih koncepata i koraka prilikom projektovanja filtra, (2) prepoznavanju specifikacije filtra i tehnoloških ograničenja, (3) projektovanju standardnih mikrotalasnih filtara sintezom, podešavanjem i optimizacijom, kao i (4) verifikaciji projekta filtra simulacijom na nivou mikrotalasnog kola. Takođe, Udžbenik na koncizan način predstavlja napredna znanja i metode projektovanja RF/mikrotalasnih filtara, bilo da se radi o koncentrisanim filtrima, planarnim filtrima ili talasovodnim filtrima sa pregradama i složenim rezonantnim umetcima. Ilustruje se projektovanje ovakvih složenih mikrotalasnih filtara, sintezom, podešavanjem i optimizacijom, kao i verifikacija projekta filtra potpunom 3D elektromagnetskom simulacijom.

    Posebnost Udžbenika čini iscrpna literatura koja sadrži i brojne reference autora, a na osnovu kojih su uobličeni i pojedini praktični primeri projektovanja i fabrikacije mikrotalasnih filtara navedeni u Udžbeniku. Deo eksperimentalnih rezultata autora, merenjem na fabrikovanom prototipu filtra, takođe je izložen u Udžbeniku da bi se čitaocu što slikovitije približila realna slika performansi projektovanih filtara.

    Autori se zahvaljuju kolegama koji su ih ohrabrivali i podsticali na pisanje udžbenika. I pored izuzetne želje da udžbenik bude napisan što je moguće bolje, autori su svesni činjenice da u njemu mogu postojati greške i propusti, te su sva zapažanja čitalaca o udžbeniku dobrodošla.

    Više detalja

    Br.strana: 429

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Akademska misao

    ISBN: 978-86-7466-781-1

    Šifra: 151104
    Cena: 1.980 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 429

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Akademska misao

    ISBN: 978-86-7466-781-1

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.