• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Promišljanje fotografije
    Promišljanje fotografije

    Promišljanje fotografije

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača :

    ’’Da li fotografiju treba svrstati među punopravne vizuelne umetnosti? Ili će ona ostati samo mlađa, sa stanovišta umetnosti nezanimljiva sestra slikarstva koja je napravila veliku karijeru i izašla na glas, ali sumnjivim kvalitetima? Da li ona samo reprodukuje ili (i) stvara? I kako je vrednovati?

    Biblioteka "Foto Artget - Teorija" publici čini dostupnim klasična dela o fotografiji (Valter Benjamin, Suzan Sontag, Rolan Bart...). U tom kontekstu - dakle, kad je reč o knjigama koje se teorijski bave sveprisutnim, ali ne i dovoljno istraženim fenomenom fotografije - opravdano se našao i zbornik Promišljanje fotografije Viktora Bergina.

    Viktor Bergin - teoretičar umetnosti i umetnik, univerzitetski profesor - urednik je i autor Uvoda i tri od osam ogleda u ovom zborniku. Autori ostalih tekstova su Valter Benjamin, Umberto Eko, Alen Sekula, Džon Tag i Sajmon Votni). On je postavio sebi naizgled skroman zadatak: "Ogledi u ovoj knjizi su doprinos za teoriju fotografije", kaže na samom početku Uvoda. Ali već iz sledeće rečenice vidimo da je reč o ambicioznom pokušaju utemeljenja još nepostojeće teorije i izgradnje njenog pojmovnog aparata. Ograđujući se od pretežno deskriptivne i "impresionističke" kritike i istorije fotografije, Bergin zasniva materijalističku analizu i polazi od definicije fotografije kao "prakse označavanja". Izbor tekstova i postavljanje teorijskog okvira iziskivali su suvereno kretanje kroz relevantne tokove misli i umetničkih praksi dvadesetog veka: kroz De Sosirovo utemeljenje moderne lingvistike, debate među ruskim futuristima, Frojdovu i Lakanovu psihoanalizu, studije kulture koje je začela britanska Nova levica, Bartovu semiologiju, Altiserov doprinos marksizmu, Fukoovu "arheologiju znanja". ’’

    Više detalja

    Br.strana: 223

    God.izdanja: 2016.

    Izdavač: Kulturni centar Beograda

    Šifra: 145386
    Cena: 1.122 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 223

    God.izdanja: 2016.

    Izdavač: Kulturni centar Beograda

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.