• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Propast Zapada - drugi deo
    Propast Zapada - drugi deo

    Propast Zapada - drugi deo

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Propast Zapada - drugi deo" Osvalda Špenglera predstavlja nastavak njegovog monumentalnog dela koje detaljno analizira cikluse uspona i pada civilizacija.

    Drugi deo ove knjige nastavlja da razvija Špenglerove teorije o neizbežnosti propadanja zapadne civilizacije, istražujući dublje filozofske i istorijske aspekte koji su oblikovali ovaj proces.

    Špengler u drugom delu detaljnije razmatra različite manifestacije kulturnog dekadencije i kako se civilizacija, u svom završnom stadijumu, suočava s unutrašnjim i spoljnim izazovima koji doprinose njenom propadanju. Posebno se fokusira na umetnost, arhitekturu, politiku i religiju kao ključne sfere gde se očituju simptomi kulturnog i civilizacijskog umora.

    U drugom delu "Propasti Zapada", Špengler razrađuje svoj koncept ’pseudo-morfa’, tj. formi koje kulturni elementi zapadne civilizacije preuzimaju kada su izvan svojih autentičnih kulturnih konteksta. On smatra da zapadna kultura preuzima oblike koji nisu inherentni njenom duhu, što dovodi do gubitka autentičnosti i izvornosti.

    Špengler takođe analizira uticaj modernih tehnologija i urbanizacije na degradaciju duhovnih i moralnih vrednosti koje su nekada bile temelj zapadne civilizacije. Njegova kritika moderniteta i kapitalizma je oštra, s tezom da materijalni uspon vodi duhovnom i kulturnom padu.

    Kroz "Propast Zapada - drugi deo", Špengler nudi duboku introspekciju o trajanju i ograničenjima civilizacija, dajući čitaocima uvid u složene procese koji stvaraju, održavaju, i na kraju razaraju velike kulturne i civilizacijske forme. Ovo delo predstavlja ne samo istorijsku analizu, već i filozofsku meditaciju o prirodi ljudske kulture i njene sudbine.

    Zbog svoje provokativne prirode i temeljnih pitanja koja postavlja, "Propast Zapada - drugi deo" ostaje izuzetno relevantan za savremene debate o globalizaciji, identitetu i budućnosti čovečanstva. Knjiga je stoga ne samo istorijsko delo već i trajni doprinos filozofskoj misli o sudbini civilizacija.

    Više detalja

    Br.strana: 605

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Algoritam

    ISBN: 9788676621941

    Šifra: 238795
    Cena: 1.980 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 605

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Algoritam

    ISBN: 9788676621941

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.