• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Prozor u žadu
    Prozor u žadu

    Prozor u žadu

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzija:

    Tajland, Burma, Laos, Kambodža i Vijetnam, a zatim i Singapur, zemlje su u kojima je tokom 1993. i 1994. godine Maja Herman Sekulić boravila i u kojima je, vodeći putopisni dnevnik, stvorila osnovu za pisanje ’’Prozora u žadu’’. Putovanje po Jugoistočnoj Aziji za čitaoca ove knjige počinje iz Bangkoka, marta 1993, dakle iz Tajlanda, koji je, uz Burmu, tradicionalno izolovanu, najmanje poznat našoj publici. Čitalac biva prosto bombardovan nizovima informacija i uzbudljivim slikama s ulice, iz centra i predgrađa, iz hramova i letovališta, a autorka se trudi da mu predoči i drugu, tamniju stranu života Tajlanđana... Autorka ce potom stupiti u zagonetni „zlatni trougao“ između Tajlanda, Laosa i Burme, ,,kraj opijuma, krijumčarenja i plemenskih konflikata, da bi se najviše pozabavila Burmom – zemljom kakva nigde ne postoji.

    Najturobnije stranice ovog putopisa posvećene su Kambodži, posledicama „komunizma“ Pola Pota i tragovima industrije genocida.

    Neobičnost ’’Prozora u žadu’’ je činjenica da knjiga ima dva epiloga – prvi, „prirodni“, u kojem nam autorka govori o magičnom zelenom kamenu – žadu i njegovom „hladnom srcu“, i drugi – koji se bavi biografijom Džima Tompsona, Amerikanca koji je stigao u Indokinu kao ratnik i špijun, potom zavoleo te krajeve, patentirao bojenje tajlandske svile, obogatio se i onda, pod krajnje zagonetnim okolnostima, nestao u toplo uskršnje popodne 1967. godine...


    Vasa Pavković

    Dakle, otvaram ’’Prozor u žadu’’. Počinjem da čitam o Bangkoku, Tajlandu, o stvarnim i nestvarnim imenima, o Gradu anđela, o Maji Herman Sekulić, koja tamo boravi prvi put u monsunskoj sezoni. Saznajem neverovatne stvari. Kroz ’’Prozor u žadu’’ ja otkrivam Daleki istok s novim mirisima durijana, voćke veličine fudbalske lopte, snažnijeg mirisa od manga, putujem po ostrvima Južnog mora... Ne, nisu to samo ružičaste priče o zalasku sunca i plavim zorama. To je i stravična slika o pretnjama koje nas čekaju u nastupajućem milenijumu (po podacima iz 1994. godine u Tajlandu ima oko dva miliona prostitutki, od kojih su 800 000 deca). U ovoj knjizi se može brzim brodom „Orijentalna kraljica" otputovati u staru sijamsku prestonicu, Ajutaju, koju je 1378. godine osnovao princ što je tada pobegao iz svog rodnog grada Sukotaia, zbog kuge koja je tamo harala.

    Ne, ne mogu da zabeležim mesta koja su me posebno zainteresovala, kao što to obično radim. Počela bih da prepisujem knjigu Maje Herman Sekulić…


    Ana Šomlo

    INDOKINA

    I. TAJLAND

    II. ZLATNI TROUGAO

    III. MIJANMAR

    IV. SINGAPUR

    V. VIJETNAM

    VI. KAMBODŽA

    VII. PROZOR U ŽADU

    VIII. Umesto epiloga: PRICA O DŽIMU TOMPSONU

    Više detalja

    Br.strana: 249

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Zavod za udžbenike

    ISBN: 9788617202239

    Šifra: 166034
    Cena: 1.452 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 249

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Zavod za udžbenike

    ISBN: 9788617202239

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.