• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Rečnik sinonima
    Rečnik sinonimaRečnik sinonima

    Rečnik sinonima

    Pavle Ćosić

    Knjiga je odlično očuvana, kao nova, nekorišćena.

    Edicija: Večnici

    700 strana, ćirilica

    Urednik: Borivoj Gerzić
    Glavni asistent i stručni saradnik: Bojana Đorđević

    Ovo izdanje je pomogla Skupština grada Beograda

    Polemike među lingvistima šta su to sinonimi ne jenjavaju kao i mnoge druge večne jezičke teme. No, čak i ako prihvatimo učestalo stanovište da apsolutni sinonimi ne postoje, time nimalo ne prestaje potreba za jednim ovakvim leksikonom. Upravo te sitne razlike u obeležjima srodnih reči, bile one zasnovane na stvarnoj razici, stilskim finesama, individualnim shvatanjima pojedinih značenja ili nečem četvrtom, upravo one doprinose potrebi da se svako ko se izražava pismenim putem potpomogne jednim ovakvim sredstvom koje će mu omogućiti preciznije i raznovrsnije izražavanje.

    Kada sam se zatekao u Trstu 1992. godine i u jeku ratova u bivšoj Jugoslaviji, počeo da se bavim pisanjem, što novinarskih tekstova, što prevodima, što pisama prijateljiima, postalo mi je jasno da na našem, tada srpskohrvatskom, govornom području izrazito nedostaje jedno specijalno sredstvo za rad koje bi bilo od pomoći u procesu pisanju – rečnik sinonima. Istina, već tad je postojao „ Rečnik sinonima i srodnih reči“ Miodraga Lalevića, ali taj rečnik nije zadovoljavao moje tadašnje prohteve. Već tad zamislio sam rečnik kao pomagalo koje bi pre svega bio od koristi svima onima kojima je taj jezik maternji i koji će im više služiti kao neka vrsta podsetnika za reči kojih ne mogu da se sete ili da ih uputi na neke koje inače veoma dobro poznaju ali nemaju naviku da ih koriste.

    Upustio sam se odmah u rad na tom delu i odmah posle završenog prvog slova dobio podršku od profesora Ivana Klajna na kojoj ću mu zauvek ostati zahvalan. Rad na ovom rečniku naravno nije tekao kontinuirano od tog vremena. Napravio sam veliku pauzu od skoro deset godina baveći se drugim stručnim poslovima, čekajući da se steknu odgovarajući uslovi da se rečnik završi. Do toga je došlo posle velikih političkih i kulturnih promena 2000. godine kad je naše društvo napokon počelo da se diže iz pepela. Na Konkursu Skupštine grada Beograda za kapitalna dela ispred izdavačke kuće „ Maćado“ dobili smo novac za rad na rečniku. Recenzenti za taj projekat su bili akademik Ivan Klajn i prof. dr Danko Šipka. To je bilo sasvim dovoljno za primenu novih naučnih i tehnoloških metoda koje su se u međuvremenu razvile. Rečnik je bilo moguće raditi putem prednosti koje pruža internet i programskim ukrštanjem baza podataka iz već postojećih rečnika. I novija leksikološka istraživanja bila su od velike koristi za pravljenje sinonimskih gnezda. U rečnik su unošene i reči iz nestandardnog govora, mnoge narodske reči od kojih mnogi leksikolozi i dan-danas zaziru iako ih svakodnevno slušamo u velikom broju značenja, a tu su brojni žargonizmi i kolokvijalizmi koji bi dodatno mogli da razbuktaju maštu svakog ko se bavi pisanjem ili proučavanjem jezika.

    Pavle Ćosić



    Obogatite svoj izraz!

    Napokon je izašao Rečnik sinonima Pavla Ćosića i saradnika!
    Ovo kapitalno izdanje koje je dobilo podršku Skupštine grada Beograda i najeminentnijih lingvista kao što su Ivan Klajn i Danko Šipka, na 700 strana daje 15.000 odrednica i preko 100.000 sinonimnih reči i izraza.
    Delo je rađeno u najsavremenijem obliku anglosaksonskih tezaurusa primenom najsavremenijih metoda i saznanja moderne lingvistike.

    2.500 rsd

    Lokacija prodavca: Trstenik
    Način slanja:
  • -Poštom
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati

  •  
    Šifra: 213985
    Prodavac: Branislav Stojiljković (12)
    Ocena:
    • Pozitivne: 11
    • Negativne: 0
    • Neutralne: 0
    Prosecna ocena: 100,0%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.