• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Redovnik
    Redovnik

    Redovnik

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    Roman ’’Redovnik’’ Matthewa Gregoryja Lewisa temom, stilom i izvedbom izdvaja se iz okvira svojega vremena (kraj 18. stoljeća) i predstavlja vrhunski izdanak romantičarske gotičke škole. Lewis ga je napisao kao dvadesetogodišnjak, u deset tjedana nadahnuća, a zbog sablažnjiva sadržaja objavio ga je anonimno. U tom svom prvijencu pokušao je spojiti nadnaravne i narativne elemente malobrojnih predšasnika te na nov i prijemčiv način iznijeti vlastito poimanje romana strave, tj. neku vrstu gotičkoga horor-romana.

    Glavnog junaka oca Ambrozija, uglednog redovnika »na glasu svetosti« smjestio je, u Španjolsku, u 17. stoljeće, opisavši njegov burni život, uspon i propast. Premda je bio duboko uvjeren da je otporan na sva zemaljska iskušenja, Ambrozije ipak popušta i prepušta se samom vragu, utjelovljenom u liku mlade svećenice s kojom »sagriješi bludno« i time otvara Pandorinu kutiju, što ga pak odvodi u duhovni i moralni krah.

    Iako je kritika, između ostalih i Samuel Taylor Coleridge, knjigu dočekala na nož, i zbog scena nasilja i seksa autora nazvala »degenerikom i pervertitom« koji nastoji izopačiti i obezvrijediti uvriježene norme ponašanja, uspjeh djela bio je nevjerojatan, tako da je ubrzo po objavljivanju (1796.) slijedilo nekoliko izdanja. Osim provokativnog sadržaja, uspjehu su zasigurno pomogli i Byron i de Sade koji su izrazili pravo oduševljenje Lewisovim uratkom... Bilo kako bilo, ’’Redovnik’’ je preživio i nadživio svoje vrijeme, čudesno svevremen i danas osvaja životnošću i nesputanošću.

    Nakon objavljivanja glasovitih gotičkih klasika ’’Dracule’’ i ’’Frankensteina’’, Šareni dućan ovime upotpunjuje svoju galeriju neobičnih i iznimnih knjiga koje su ostale zabilježene u kolektivnoj memoriji ljubitelja vrhunskih književnih poslastica, a ujedno i »učlanjuje« Matthewa Gregoryja Lewisa u katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, što će reći da je ovo prvi prijevod nekog Lewisova djela na hrvatski jezik!

    Više detalja

    Izdavač: Šareni dućan

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 152456
    Cena: 3.872 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Izdavač: Šareni dućan

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.