• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Rekvijem za Barbaru
    Rekvijem za Barbaru

    Rekvijem za Barbaru

    OPIS KNJIGE:

    Roman

    Više detalja

    Br.strana: 221

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Alma

    ISBN: 978-86-7974-829-4

    Šifra: 206108
    Cena: 1.276 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 221

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Alma

    ISBN: 978-86-7974-829-4

    Komentari čitalaca

  • Neregistrovani korisnik, 26.06.2022 12:27

  • Proza Branke Čubrilo čita se bez daha i predaha.

    Neregistrovani korisnik, 26.04.2022 01:08

  • Lepa, topla i pametno napisana knjiga. Lepa književnost za izbirljive čitaoce. Toplo i od srca preporučam.

    Neregistrovani korisnik, 08.04.2022 06:57

  • Pročitala sam baš mnogo knjiga i romana i mogu da kažem kako mi je Rekvijem za Barbaru jedna od najdražih. Divna ljudska priča o životu majke i ćerke u Sidneju koje su jedna drugoj mnogo, sve, značile. Ovo je knjiga o sudaru svetova, kultura, poimanja i o potrazi za jednim, u nepovrat izgubljenim, svetom.
    Barbara i Lora, majka i ćerka, kao jedna duša u dva tela, neverovatna požrtvovnost, nežnost I harmonija usled grubog sveta oko njih.
    I muški karakteri su snažni, odredjeni i odlično portretirani. Ted, australijanac, Irac poreklom, stranac za Barbaru, stranac sam sebi, a Davor jedan od najboljih i nakarekternijih likova.
    Knjiga započinje Barbarinim pismima bivšem suprugu Tedu, dok Lora kroz ta pisma otkriva jednu potpuno drugu osobu, mladu devojku Barbaru, pa tako smatra da svoju majku nije dovoljno poznavala. Nakon majčine smrti ona se odlučuje da poseti majčin rodni grad i da sazna istinu o Barbari i njezinom životu i o Davoru, Dadi, mladiću kojeg je Barbara volela ali je otišla daleko i nikada ga više nije videla.
    Radnja se odvija u Sidneju, nedefinisanom gradu u Evropi (negde na obali, možda rodnom gradu same autorke – Rijeci) i u Dizeldorfu. Spominju se druge lokacije kao London I Amsterdam.
    Brankina proza je poezija i lek za dušu, emotivna, elegična a u isto vreme snažna, dojmljiva, literatura koja dugo ostaje u sećaju.
    Ako posegnete za ovom knjigom nećete da zažalite!

    Neregistrovani korisnik, 01.04.2022 09:29

  • Željela bih objasniti da je moj odnos s ovom knjigom dugogodišnji. Prvi put sam došla do ove knjige kada je bila tek objavljena 2000. godine u Rijeci, i pročitala sam ju s velikim interesom i užitkom, jer naravno knjiga mi se jako svidjela. Koliko se sjećam, tada je bila vrlo popularno štivo i željela sam napisati neku kritiku za ovaj roman, ali za to nisam imala priliku, tako da to nisam nikada učinila. Koliko znam, knjiga je doživljela svojevremeno dobar uspjeh u Hrvatskoj, a ja sam u medjuvremenu pročitala i ostala djela književnice Branke Čubrilo, i mogu reči da se nalazim pozvana i kvalificirana da prosudim njezina djela, a naročito Rekvijem za Barbaru, koji je na moje zadovoljstvo ponovno, nakon više od dvadeset godina našao put do moje police za knjige.
    Saznala sam da je nakon izdanja 2000. godine, knjiga ponovno izdana u Beogradu 2020., pa sam se ponovno zatekla čitati istu knjigu nakon 20 godina sa istim, ili čak i večim užitkom nego tada. Knjiga je puna životne mudrosti koja čovjeku koristi u bilo kojoj životnoj dobi i može biti primjenjiva u svakodnevnom životu - čitalac reflektivno razmišlja tokom cijelog čitanja romana, nalazeći u karakterima tragove vlastite psihe, duše ili najdublje intime. Brankina mudrost je uvijek jednostavna i direktna i čitalac uvijek ima osjećaj da se pisac obraća upravo njemu. Uvijek sam voljela Brankine neobične metafore i njezin prepoznatljivi ritam, a i fini smisao za humor koji se proteže u svim njezinim djelima čak i kada govori o teškim I nemilim temama i dogadjajima.
    Kako mi je netko posalao ovaj link i tu sam ponovno pronašla Rekvijem za Barbaru, odlučila sam da napišem par riječi o ovoj divnoj knjizi koju svim srcem preporučam čitateljima koje zanima lijepa literatura i krajnje kultivirana misao.
    Otkrit ću ovdje nešto što sam osobno saznala - u pripremi je izdanje ove iste knjige na engleskom jeziku. Onima koji čitaju na engleskom mogu poručiti da Brankini tekstovi na oba jezika su isti i ne gubi se ništa od hrvatskog originala bez obzira da li je tekst napisan na srpskom ili engleskom jeziku.
    Povjerujte mi i sigurno nećete biti razočarani.
    Irina Dimitrić

    Neregistrovani korisnik, 17.03.2022 10:10

  • Ja živim u Sarajevu, i ovu knjigu mi je donela moja ćerka koja živi u Beogradu, i eto, da nije tako ja do ove divne knjige nikada ne bi došla. Ćerka mi reče da je knjigu kupila samo zbog naslova, imena Barbara, jer se i ja tako zovem. Kaže pročitala je i par lepih komentara, pa je odlučila da ovu knjigu pokloni svojoj majci Barbari. Mnogo čitam jer živim sama. Živim sama godinama jer mi je muž poginuo u ratu tako da sam sama odgajala svoju ćer, baš kao i Barbara Millich, glavna junakinja ovog romana. Baš kao i Barbara Millich i ja sam bila mlada otišla u svet, baš kao njen Davor u tu nemilu Nemačku gde sam teško živela ali se borila za život i sreću moje ćeri. Bila sam profesor u Sarajevu a u Kelnu sam radila kao kelnerica, ali odškolovala sam svoje dete, završila je fakultet i srela mladića iz Beograda, udala se i otišla živeti kod njegovih u Beograd. Kad je ona napustila Keln i ja sam ga napustila i vratila se u moje Sarajevo. U penziji sam i vreme provodim čitajući. Za ime autorice Branke Čubrilo već sam negde čula ali nisam pre čitala ništa od njezinih romana jer videla sam posle da ona pretežno izdaje na engleskom jeziku. Rekvijem za Barbaru jedna je od najlepših i najemocionalnijih knjiga koje sam pročitala. Iakosvaka stranica puni oči suzama i izaziva istovetna sećanja i emocije, ovo nije neka plačljiva limunada, već snažna priča o borbi jedne osetljive i ranjive duše (kakva sam i sama) u stranom svetu, pod stranim nebom, medju bezosećajnim i nemilosrdnim ljudima i dogadjajima. A trebala je biti sretna. Dete iz dobre i ugledne porodice koje se upustilo u sumanutu avanturu mladosti i prkosa da bi na kraju za to platila prevelik ceh.To nije samo priča o Barbari, već i priča o jednom prohujalom vremenu koje nestaje s mojomgeneracijom (a verovatno je to i generacija spisateljice), vremenu koje je bilo humanije i lepše, gde su ljudi bili jedni drugima prijatelji i poštivali moralna načela. To nije samo priča oBarbari, već i priča o Lori, njezinoj ćerki iz miješovitog braka (otac Irac) i koja slabo poznaje mentalitet svoje majke, ali zbog silne ljubavi prema njoj, nakon njezine smrti Lora odlazi u zemlju majčina porekla (koja je svakako Jugoslavija, iako se to nigde ne spominje) i nastavlja potragu za majčinim pravim identitetom. Upoznaje Davora, Dadu, koji je bio Barbarina prva i prava ljubav i tu se dešava jedno neobično iskreno prijateljstvo koje je lek zas oboje: kako za Loru tako i za Davora koji je najsnazniji muški lik, prelepo portretiran, bezpreterivanja i nepotrenih klišea.Trebalo mi je nekoliko sedmica da procesuiram ovu knjigu, pa da sednem i da nešto napišem,ali mislim da su reči slab alat i da, barem ja, rečima ne umem da dočaram koliko me je ovo delo dojmilo. Bravo za lepu literature, bogatog rečnika, jedinstvenog stila i plemenitih namera i poruka, tako treba da izgleda prava književnost. Obavestite me gde mogu potražiti još knjiga Branke Čubrilo na našem jeziku.
    Barbara Todorić

    Neregistrovani korisnik, 15.03.2022 08:46

  • Rekvijem za Barbaru najlepši je poêlon koji sam dobila za rodjendan. Knjiga puna duše, topline i lepote. Stil pisanja prelep i od prve rečenice uvlači čitaoca u bogati svet Branke Čubrilo. Celo vreme dok sam čitala imala sam osećaj kao da se autorica obraća samo meni. Ovo nije samo priča o izguvljenoj ljubavi, već i priča o bezuvjetnoj ljubavi majke prema svojoj ćerki, o potrazi za identitetom, za pripadanjem, o potrazi za Bogom. Knjiga koja se ne ispušta iz ruke dok se ne pročita i poslednja strana.

    Neregistrovani korisnik, 06.02.2022 09:16

  • Roman o ljubavi u kojem se prošlost isprepliće sa sadašnjošću. Univerzalne istine ispričane na način da su svakome razumljive. Ne ispušta se iz ruku do zadnje strane

    Neregistrovani korisnik, 06.02.2022 08:04

  • Mislim da svaka žena u sebi može pronaći barem jedan mali dio Barbare i poistovjetiti se s njom.Njena sudbina je splet okolnosti koje nam vrlo često, ne našom voljom, determiniraju ostatak života.Topla,emotivna priča o životu mlade žene rastrgane izmedju emocija i realnosti.Barbara je jedna od onih knjiga koje ne želite ispustiti iz ruku već pročitati u jednom dahu.Ja ju zovem "Moja draga Barbara".
    Preporučam svakako.

    Neregistrovani korisnik, 05.02.2022 10:11

  • Kad pročitate jednu knjigu i kažete - ovo je moja knjiga, ovo sam JA. Jedna predivna topla ljudska priča o borbi jedne devojke, pa jedne majke, jedne spisateljice i senzibilne duše koja je uvek bila u potrazi za duhovnim i lepim stvarima u svetu koji je nudio samo prazninu i bol. Ova prelepa knjiga puna je divnih metafora, misli i životne filozofije koja je bliska svakom tko je upoznao teške životne izazove. Svaka devojka ili svaka majka može pronaći odjeke svoje duše, delove vlastitog iskustva, parčiće svojih razbijenih snova ...
    Toplo preporučam i ženskom senzibilitetu a tako i muškom reflektivnom umu da zaroni u ovu riznicu mudrih i posebno lepih reči.

    Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.