• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Respiratorni trakt
    Respiratorni trakt

    Respiratorni trakt

    OPIS KNJIGE:

    Bolesti respiratornog trakta (RT) jesu jedan od vodećih faktora morbiditeta, i čest razlog za posete lekaru opšte medicine i pulmologu, iako mnogi lakši oblici bolesti i ne dođu do lekara jer ih bolesnici prepoznaju kao prolazne tegobe i rešavaju ih samolečenjem. Zato je teško proceniti realni udeo bolesti RT u ukupnom morbiditetu. Učešće u mortalitetu je mnogo veće nego što moderne statistike prikazuju, jer po njima karcinom pluća nije u RT već u grupi malignih bolesti.

    U medicini 20. veka, plućna tuberkuloza je bila bolest No. 1, ali je već poslednjih decenija to prestala biti, i ustupila mesto hroničnim opstruktivnim, i naravno malignim bolestima.

    U tom kontekstu, profesionalna udruženja pulmologa su formulisala dva dokumenta: GINA (Global Initiative for Asthma) za dijagnostiku i terapiju bronhijalne astme i GOLD (Global Obstructive Lung Disesases), za dijagnostiku i terapiju HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća), a celi svet se uključio u kampanju protiv pušenja, uveren da je pušenje najjači uzrok hroničnih bolesti i smrti od bolesti RT. Na njima se najvećim delom zasniva ovaj tekst.

    U našoj sredini i u vremenu tranzicije koje nas već decenijama pritiska, ovi svetski trendovi se ne sprovode iskreno, zanemaruju ih ili potiskuju neki drugi parcijalni interesi, bilo same medicinske struke u kojoj nije rešen status lekara, bilo društva u kojem nije rešen socijalni status bolesnika ostalih bez posla i socijalnog osiguranja, bilo farmaceutske ili duvanske industrije. Nije redak slučaj da se jedna poseta privatnom lekaru završi primanjem “intravenskog koktela” od tri leka, dobijanjem recepata za još 3-4 leka koji se uzimaju oralno ili inhaliraju, i plaćanjem desetak hiljada dinara.

    Sticajem okolnosti, knjžica Respiratorni trakt dolazi kao poslednja u nizu Priručnika za terapiju, sve u nadi da će proizvesti neki pozitivni efekt kod lekara, da će pojačati promociju tri velika projekta: GINA, GOLD i prekid pušenja, te da će bar neki bolesnik od toga imati korist, a neki od zdravih se neće razboleti.

    Radi kompletnosti uvida u respiratornu patologiju i terapiju, u tekst su uključeni i kratki osvrti na neke retke ali teške bolesti i sindrome (Plućna embolija, Plućna hipertenzija, Pleuritis, Cistična fibroza i Sarkoidoza), kao i na neke česte resporatorne sindrome koji dobijaju status posebnih kliničkih entiteta (Kašalj i Štucanje).

    U kontekstu svega pomenutog, na ovaj Priručnik treba gledati kao na dopunu opštim naporima za unapređenje farmakoterapije kroz olakšanu orijentaciju lekara za izbor leka i doze za konkretnog bolesnika, u oblasti koja je realno veliki teret i za lekare i za bolesnike.

    Više detalja

    Br.strana: 500

    Povez: 11x17

    Izdavač: Integra

    ISBN: 978-86-87907-06-5

    Šifra: 31650
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 500

    Povez: 11x17

    Izdavač: Integra

    ISBN: 978-86-87907-06-5

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.