• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Romi na treći način
    Romi na treći način

    Romi na treći način

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Službene religijske strukture Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u prošlosti su se rezervisano i nepoverljivo odnosile prema Romima kao vernicima. Pop ili hodža zalazili su u mahalu samo nužnim povodima (slava, sahrana, krtenje, sunet), pa i tada retko, jer nisu računali na darivanje za obavljene usluge od ubogog romskog stanovništva. Uopšte se podozrevalo u romsku religioznost i sposobnost da se otrgne od psihologije geta. Ovakav stav srkvenih velikodostojnika samo se preslikao u mnjenje površno pobožne većinske pastve. Sa svoje strane, sagovornici Romi precizirali su motive posete hramovima: više iz sujeverja (predsakazanja u snovima, nesreće ili bolesti u kući) nego iz jasnih verskih pobuda, potaknutih kontinuiranim nedeljnim pozivima na bogosluženje ili strpljivim izučavanjem preporučenih biblijskih sadržaja. Sve se završavalo na uapljenoj sveći i na brzinu sročenoj molitvi.

    Koristeći se nezainteresovanošću oficijelnih religjskih struktura i velikodostojnika pravoslavlja i islama, proestanti u jugoistočnoj Srbiji otvorili su se za romske probleme, sa mnogo hrišćanske ljubavi uključili ih u postojeće grupne aktivnosti i podstakli na izgradnju novog, u Svetom pismu utemeljenog, identiteta. Konverzija u razne male verske zajednice Romima je donela željno iščekivano uvažavanje i pažnju u pastoralnom dušebrižništvu, nadu u bolje sutra i sopstveno dostojansto, rečju, sve ono što im je bilo uskraćeno u nadmenom ophođenju domicilnih verskih odličnika.

    U monografskoj studiji izvestićemo o pozitivnim efektima ostvarenim u povećanju kvaliteta života i poboljšanju društvenog statusa (porodični odnosi, običaji iz životnog ciklusa, poboljšanje higijenske i obrazovne navike). Posebnu pažnju posvetićemo analizi procesa preosmišljavanja i prilagođaanja dveju domaninatnih sastavnica romske kulture pod uticajem novousvojenog religijskog pogleda na svet: 1. evoluciji prvobitne podele na „Mi, Romi“ i „Oni, Gedže“ u „Mi, verujući“ i „Oni, neverujući“ i 2. napuštanja viševekovne pozicije važnosti postojanja („nemati, a biti“) u korist posedovanja materijalnih dobara („imati, a ne biti“)

    Istraživanje je obavljeno na uzorku 60 krštenih vernika romske nacionalnosti, kao i 14 romskih i neromskih verskih starešina.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 87

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-1073-4

    Šifra: 192957
    Cena: 400 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 87

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-1073-4

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.