• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Šaljive narodne priče
    Šaljive narodne pričeŠaljive narodne priče

    Šaljive narodne priče

    OPIS KNJIGE:

    Odabirući iz mnoštva izvora priče za ovu knjigu, primarni mi je kriterij bila duhovitost i originalnost priče, ali i nastojanje da u zbirci budu zastupljene priče iz svih naših krajeva, kao i iz područja izvan Hrvatske gdje žive Hrvati i gdje su zabilježene šaljive narodne priče.

    Cilj ove knjige jest da učenici kroz školsku lektiru upoznaju i zavole narodne priče, pošalice i nadmudrivanja u njima, a da bi se to postiglo, morao sam priče obrađivati, neke čak i radikalno, jer djeca ne mogu uživati u nečemu što ne razumiju, ne mogu ni pročitati do kraja ako im je za to potreban prevelik napor. Naime, većina je priča u izvornom obliku zapisana na dijalektima, a neke od njih su i meni bile nerazumljive ili jedva razumljive, pa sam uvjeren da ih ni učenici ne bi razumjeli ni dočitali, čime bi bili zakinuti za ljepotu tih priča. Primjerice: Jedan od njih je dela pred denazijon stražu. I dica kad bi zašli van škole, bi se borili s praću, ki će mu zaditi čava na šiljaru, kad je okrnjen. I jedan je zadija. I policijot ga je vidija. Ili primjer iz druge priče: Niko iz šume ko pečurka posli kiše, pa se skondrljo prik jendeka i zaheguco do čobana ko da je herlav. Stan mu laje na vitar, reko bi da je momak za ženidbu, kolina se prokljuvala kroz krpe, pa namigavajti na zemlju, a na ramenu sidi niki očupani gavran.

    Prenošenjem priče u jezični standard, hrvatski književni jezik, osiromašio bih izvornu narodnu priču i uskratio djeci mogućnost da upoznaju bogatstvo dijalekata. Zbog toga sam se odlučio za kompromis pa sam obrade radio tako da sam sve dijaloške dijelove priče ostavljao gotovo netaknute, a pripovjedačeve dijelove prepričavao književnim jezikom. Na taj su način priče postale prohodnije, čitljivije i djeci shvatljivije, a sačuvano je bogatstvo dijalekata.
    Nadalje, ublažavao sam sve pretjerane vulgarnosti i nepotrebne okrutnosti jer u tome ne nalazim ništa šaljivo ni duhovito, bez obzara što sam svjestan da je u vremenima kada je pojedina priča nastala to bilo društveno prihvatljivo ponašanje.
    Primjerice: Nisi bolna opašnice, ma ćeš obolit i z obimi rukama dal se je po njoj tlič, kako po masnon mihu. Kad ju je dobro namazal, zel je matiku i sel kopat. Ona se je ćeli dan previjala od boli i crnice po telu z njin mazala...

    Na ovaj če način, nadam se, mladi čitatelji lakše upoznati i zavoljeti narodu duhovitost, pa možda jednom posegnu i za originalima.
    Zlatko Krilić

    Više detalja

    Br.strana: 198

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Alfa - Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789531689182

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Šifra: 196309
    Cena: 1.153 rsd
    stara cena: 2.883 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 198

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Alfa - Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789531689182

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.