• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Savremene električne instalacije
    Savremene električne instalacije

    Savremene električne instalacije

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga Savremene električne instalacije, čiji je autor Miro Žarić, dipomirani inženjer Koriceelektrotehnike, je namijenjena prije svega projektantima, izvođačima radova iz oblasti električnih instalacija, kao i učenicima i studentima, koji u okviru svoje edukacije imaju grupu predmeta iz oblasti električnih instalacija. Pored toga, važno je napomenuti da navedenu knjigu mogu koristiti inženjeri drugih struka, prije svega arhitekture, kako bi ostvarili uvid u oblast električnih instalacija za potrebe usaglašenosti faza izvođenja radova u graditeljstvu i lica ekonomsko-komercijalne struke, s ciljem što efikasnijeg praćenja stanja na tržištu materijala i komponenti za izradu električnih instalacija.

    U strukturnom pogledu knjiga se sastoji iz tri posebne i međusobno povezane cjeline, kako je navedeno u nastavku:

    Elektroenergetske instalacije,
    Instalacije slabe struje,
    Gromobranske instalacije.
    Uvidom u sadržaj navedenih cjelina konstatuje se da je Autor uspio da napravi optimalan izbor, ne samo kad su u pitanju tematske cjeline već i njihovi pojedini dijelovi. Naime, oblast električnih instalacija je krajem 20. i početkom 21. vijeka doživjela značajnu ekspanziju i uzimajući tu činjenicu u obzir zaključuje se da je veoma teško, praktično i nemoguće, sva saznanja o ovoj oblasti smjestiti u okvire jedne knjige. Koristeći veliko znanje i dugogodišnje iskustvo u predmetnoj oblasti Autor ove knjige je primijenio specifičan pristup pisanju. To je rezultiralo da, uvažavajući kvantitativni i kvalitativni obim u opisu električnih instalacija, kao i prikaz veza sa ostalom stručnom literaturom, koja se bavi predmetnom oblašću, Autor kod čitalaca stvori osjećaj sveobuhvatnosti svoje knjige. Dakle, za određeni segment u oblasti električnih instalacija, čitalac knjige dobija istovremeno osnovne i najbitnije informacije i usmjerenje kako i gdje da nađe detaljnije informacije o opisanom segmentu, ako mu naravno navedeni opis nije dovoljan.

    Da bi se sagledao doprinos, koji Autor kroz predmetnu knjigu, daje oblasti električnih instalacija neophodno je navesti prikaz stanja u postojećoj literaturi. Prvo, u dostupnoj literaturi veoma rijetko se susreće slučaj da autori imaju namjeru ili uspiju da podjednaku pažnju posvete i teoriji i praksi električnih instalacija. Kao što je poznato električne instalacije su oblast u kojoj teoretsko izučavanje i aktivnosti na praktičnoj realizaciji električnih instalacija imaju isti značaj. Autor je pokazao puno razumijevanje ovog problema i njegovo rješenje je ugradio tokom pisanja ove knjige. Čitaocu je, dakle, dao mogućnost da, pored teoretskog objašnjenja principa rada i funkcije, izvrši uvid i stekne osjećaj vezan za praktično izvođenje električnih instalacija, što ima nesumnjiv značaj, npr. daje prikaz fizičkog izgleda i dimenzije komponente električnih instalacija. Drugo, u postojećoj literaturi se rijetko na jednom mjestu, odnosno u okviru jedne knjige, može susresti opis električnih instalacija različite namjene ili tehničkih karakteristika. Uobičajeno je da su knjige posvećene prioriteno jednom tipu instalacija, odnosno pisanje o ostalim tipovima električnih instalacija se obavlja usputno i shodno tome ima čisto informativan karakter. Autor je oblasti električnih instalacija upravo kroz specifičan pogled na jedinstvenu cjelinu električne instalacije objekta dao značajan doprinos. Naime, uočava se da knjiga posebno ne favorizuje neki od tipova električnih instalacija i na taj način svim tipovima električnih instalacija istovremeno daje jednak značaj. Ovaj pristup je potpuno usklađen sa težnjama, koje se javljaju u pri izvođenju električnih instalacija, tokom gradnje modernih objekata tzv. inteligentnih zgrada. U takvim slučajevima se od savremenog projektanta električnih instalacija, koji ima značajnu ulogu jer se javlja na početku realizacije projekta, zahtijeva da pored primarne specijalnosti za određen tip električnih instalacija, obavezno posjeduje i solidan nivo znanja, vezan za ostale tipove električnih instalacija. Na taj način se omogućuje njegova uspješna saradnja sa specijalistima ostalih oblasti i poštovanje principa usaglašenosti tehničkih rješenja. Dakle, veoma je značajno naglasiti da upotrebnu vrijednost ove knjige uvećava i činjenica da istu potpuno jednako mogu koristiti elektroinženjeri svih usmjerenja. To takođe govori i o svestranosti Autora, koji, iako je prema bazičnom usmjerenju inženjer elektroenergetike, pokazuje zavidno znanje i iskustvo iz drugih oblasti elektrotehnike.

    Čitajući ovu knjigu uočava se da Autor u potpunosti prati savremene trendove u oblasti električnih instalacija. U nastavku će biti apostrofirana četiri karakteristična slučaja. Prvo, već spomenute “inteligentne zgrade“, koje se sa aspekta projektovanja, izvođenja i funkcionalnosti svrstavaju među najsloženije objekte ili tehnološke cjeline, sadrže električne instalacije, podijeljene na tipove upravo na način kako je uradio Autor. Drugo, Autor je značajan prostor u knjizi posvetio npr. električnoj rasvjeti, koja je u današnje vrijeme posebno aktuelna sa aspekta energetske efikasnosti i ekologije. Treće, u poglavlju, koje se bavi zaštitom objekata i električnih instalacija od atmosferskih pražnjenja retrospektivno je dat prikaz svih tipova i oblika “gromobrana“. Ovaj prikaz na veoma jasan način prati razvoj ove oblasti tehnike visokog napona, odnosno uvođenje novih tehnologija koje omogućavaju povećanje efikasnosti i ekološke prihvatljivosti. Na primjer, razvoj od klasičnog gromobrana tipa Faradejevog kaveza do štapne hvataljke sa uređajem za rano startovanje, preko radioaktivnih gromobrana, koji su iz ekoloških razloga ukinuti. Četvrto, Autor je u svom pisanju uvažio činjenicu da su promjene u oblasti telekomunikacionih instalacija najbrže i najizraženije. Čitalac knjige uočava da je Autor veoma uspješno napravio sistematizaciju u ovoj oblasti, te da u svom opisu tretira kako savremene tako i sisteme relativo starije izvedbe. Ovakav pristup je pozitivan sa dva aspekta i to jasno je prikazana evolucija u oblasti telekomunikacija, što je veoma bitno u smislu budućeg napretka i inovativnog rada. Pored toga treba napomenuti da je poznavanje relativno starijih tipova telekomunikacionih i uopšte električnih instalacija veoma bitno, posebno ako se posmatra u kontekstu činjenice da će se te instalacije u postojećim i starijim objektima zadržati i u narednom periodu.

    Ovdje su navedeni samo neki primjeri, a generalno se može reći da je ovakav pristup u opisu pojedinih dijelova električnih instalacija prisutan u cijeloj knjizi.

    Takođe, treba napomenuti da je Autor u svom izlaganju značajnu pažnju posvetio mjerama zaštite na radu u oblasti električnih instalacija, kako bi se negativne posledice, po lica koja su pretrpjela električni udar, izbjegle ili svele na minimum. Autor je na taj način pažnju usmjerio na jednu dimenziju električnih instalacija, koja se u odnosu na poslove projektovanja ili izvođenja električnih instalacija ne smije zanemarivati ili potiskivati u drugi plan.

    Dr. Miodrag Simović, dipl.inž.el.

    Više detalja

    Br.strana: 395

    Povez: A4

    God.izdanja: 2013.

    Izdavač: Savez energetičara Republike Srpske

    Zemlja porekla: BIH

    ISBN: 978-99955-705-1-4

    Dostupnost: isporuka za 15 - 20 dana
    Šifra: 45850
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 395

    Povez: A4

    God.izdanja: 2013.

    Izdavač: Savez energetičara Republike Srpske

    Zemlja porekla: BIH

    ISBN: 978-99955-705-1-4

    Dostupnost: isporuka za 15 - 20 dana
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.