• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Senzori u fizičko-tehničkim merenjima
    Senzori u fizičko-tehničkim merenjima

    Senzori u fizičko-tehničkim merenjima

    Tomislav Šekara, Marko Barjaktarović

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak :

    Predgovor

    Merenje predstavlja jednu od važnih aktivnosti u svim oblastima nauke i tehnologije, neizostavno u industrijskim procesima, kao i u svakodnevnim životu. Danas, ne postoje ni najjednostavniji kućni uređaji bez senzora, počev od električnog bokala, espreso aparata, kuhinjske vage, zatim dečih igračaka, a trend povezivanja pametnih telefona sa desetinama senzora koji omogućavaju jednovremeno praćenje više parametara iz okruženja, kao i vitalnih funkcija korisnika, susreće se na svakom koraku. Razvoj sistema automatskog upravljanja, pametnih kuća, autonomnih vozila, sistema za povećanje energetske efikasnosti i uštede resursa moguće je ostvarivo sa primenom senzora.

    Senzori predstavljaju interfejs između svakodnevnog, uglavnom analognog okruženja i digitalnog sveta informacija koji nameće trend snimanja podataka o svim aktivnostima i obrade te ogromne količine podataka u cilju stvaranja novih znanja. Savremene discipline kao što su data mining, deep learning, internet of things, industrial internet of things i druge, zahtevaju upravo informacije koje obezbeđuju senzori.

    Danas, kao i za mnoge druge naučne discipline, tako i za metrologiju, postoji veliki broj udžbenika, i postavlja se pitanje opravdanosti pisanja još jedne knjige, posebno kada postoji mogućnost da se za merenje bilo koje fizičke veličine pronađe izvor informacija na internetu. Ipak, u toku izvođenja nastave iz predmeta “Senzori i aktuatori” i “Fizičko-tehnička merenja” na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu autori su sakupili materijal iz više izvora i ovaj udžbenik je nastao upravo iz razloga da se to gradivo objedini, kako bi postojala jedinstvena literatura o senzorima što bi pre svega studentima, omogućilo efikasniju pripremu ispita, a kasnije i osnovni priručnik u njihovom inženjerskom radu.

    Cilj ovog udžbenika je da sistematično prikaže osnovne principe merenja neelektičnih veličina, pre svega u laboratorijskim i industrijskim uslovima. Iako se senzori kontinuirano usavršavaju, smanjuju im se dimenzije i cena, a povećava osetljivost i pouzdanost, osnovni principa njihovog rada se ne menjaju i autori su smatrali da je najvažnije da se upravo ti principi obrazlože što jednostavnije i jasnije, sa minimalno matematičkog aparata, kako bi ostali usađeni u osnovna znanja studenata koji su odslušali pomenute kurseve.

    U prvom poglavlju prikazana je kratka analiza obrade rezultata merenja i načini grafičkog predstavljanja. Drugo poglavlje obuhvata osnovne podele senzora, matematičko modelovanje senzora i odgovarajuće metode linearizcije sa kratkim osvrtom na pouzdanost i ekonomskotehničke parametre. U poglavljima od trećeg do devetog analizirani su senzori sile i momenta, pomeranja, brzine i ubrzanja, pritiska, nivoa, protoka i temperature respektivno, odnosno onih neelektričnih veličina koje se najčešće sreću u procesnoj industriji. Pored osnovnih principa merenja pojedinih fizički veličina, prikazani su kako standardni senzori, tako i pojedine savremene realizacije. U prilogu je dat primer algoritma za linearnu interpolaciju rezultata merenja korišćenjem kriterijuma totalnog minimuma kvadrata greške (total least squares).

    Autori posebnu zahvalnost duguju recenzentima na nesebičnoj podršci i velikom broju sugestija, čime su značajno podigli kvalitet ovog udžbenika.

    Autori

    Više detalja

    Br.strana: 187

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2017.

    Izdavač: Akademska misao

    ISBN: 978-86-7466-681-4

    Šifra: 151108
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 187

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2017.

    Izdavač: Akademska misao

    ISBN: 978-86-7466-681-4

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.