• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Siroče
    Siroče

    Siroče

    OPIS KNJIGE:

    Prvi roman Milice Zorić Siroče, sa podnaslovom Kopil sarak, vodi nas u 1919. godinu i u Negotinsku krajnu, pričajući istinitu priču o autorkinim precima.

    U devetoj godini Olga ostaje siroče i počinje sama da se probija kroz život, maltretirana i zlostavljana seli se iz sela u grad i nailazi na nove običaje, koji joj teško padaju. Udaje se za ratnog kapetana Milana, koji je psihološki podeljena ličnost zbog ratnih trauma i brutalnog ubistva njegove žene i ćerke, te postaje i alkoholičar, a naša junakinja još više pati i strada.

    Paralelno, odvija se nebeski rat tri natprirodne sile, božanstva, koji se bore za primat, mučeni ljubomorom i strastima, baš kao i ljudi, a glavni likovi imaju i svoje nebeske zaštitnike: Milana štiti Crna kraljica, drevna natprirodna sila Bosne, Olgu štiti Muma Padura, jedna od vodećih sila vlaške mitologije, dok njihovog srednjeg sina štiti Latra, najzastupljnija boginja Liburna.

    Osim priče o Olgi i Milanu, glavnim likovima romana, koje pratimo od Negotinske krajne, preko Bosne, pa do Istre, Bora, Zemuna i Topčidera, u romanu pratimo i mitologiju Vlaha, Srba iz Bosne i Liburna.

    Vremenska ravan romana se proteže između dva svetska rata i traje do posleratnog perioda stare Jugoslavije.
    U knjizi su dati običaji i verovanja Vlaha, drevne Bosne i Jadrana. Moram naglasiti da je demonološki (mitološki) sistem u romanu autorska fikcija i nemam nikakvih pretenzija da odražavam autentičan vlški demonolopki sistem, kao ni demonologiju Sbra iz Bosanske krajine, niti mitologiju i verovanja Liburna.


    Reč autorke Milice Zorić

    Na čudesnom Balkanu ispresecanom i razjedinjenom raznim podelama, geografskim, istorijskim, jezičkim, verskim i ko će znati još kojim, retkost je da nešto povezuje. Ipak, Milica Zorić nam je svojim delom ponudila da makar u njenoj knjzi, čvrsto povezanih stranica spoznamo i čvrstu povezanost ovog prostora, neraskidive veze i iracionalne isprepletanosti.
    Iako smo bili spremni da čujemo tešku životnu priču kada smo knjigu uzeli u ruke i ugledali naslov „Siroče“, sigurno je da okrećući poslednju stranicu nismo očekivali da je ovo roman o svakom od nas, našim roditeljima, našim poznanicima, našim ljudima i našem podneblju. Roman o kolektivnom nesvesnom. Pričajući nam priču o Olgi i Milanu, Milica Zorić nas suočava ne samo sa njihovim postupcima, već i sa dubokim uzrocima njihovih postupaka, njihovih misli i njihovih osećanja. Veština pisca da nas natera da se zamislimo nad nesumnjivo lošim delima i u njima, možda nevoljno, nađemo tračak opravdanja, daje ovoj knjizi elemente psiholoških romana. Svet nade posle Drugog svetskog rata ujedno je i svet patnje onih koji su preživeli, mnogi od njih kao protagonista Milan satrveni grižom savesti baš zbog toga su preživeli. Ljubavna priča o Olgi i Milanu, zasigurno je priča desetine hiljada parova sastavljenih posle rata, koliko ljubavlju toliko i tugom i patnjom. Tema je ljubav, ali i njeno naličje, i Milica Zorić ne štedi pero, ni kada nam slika strasti, ni kada nam predstavlja patnju i bol. Romansirane verzije ljubavi ovde nema, ovde je ona ogoljena i sirova, baš kao i svet u kome obitavamo, pa se može reći da je ovo ljubavni roman koji to nije, kao i ratna drama u kojoj je rat samo scenografija.


    Odlomak iz recenzije Aleksandra Stanisavljevića

    Više detalja
    Šifra: 215696
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.