• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Solaris
    Solaris

    Solaris

    OPIS KNJIGE:

    Solaris je planeta prekrivena okeanom koji predstavlja džinovski inteligentni entitet. Na orbiti iznad Solarisa nalazi se mala zemaljska kolonija, čiji se žitelji grozničavo upiru da uspostave kontakt sa mastodontskim umom što ravnodušno obitava pod njima, uopšte ne reagujući na pokušaje ljudi da komuniciraju sa njim.

    Izvestan kontakt, međutim, postoji posredstvom svojevrsnih „tamnih mrlja“ koje Solaris izvlači iz savesti zemaljskih astronauta i materijalizuje ih kao stalni podsetnik ljudima da još nisu kadri ni za komuniciranje sa pripadnicima vlastite vrste, a kamoli sa heterogenim kosmičkim razumima.

    Roman dostiže kulminaciju u činu samožrtvovanja jedne od tih „tamnih mrlja“, devojke Hari, koja se tako pokazuje ljudskija od svih „stvarnih“ ljudi.

    Kontakt sa Solarisom kakav Zemljani očekuju nikada ne biva uspostavljen i roman se okončava beznađem glavnog junaka čija je antropomorfna optika sveta doživela potpuni krah.

    Stanislav Lem je u Solarisu otvorio mnoštvo pitanja, dao naznake i elemente rešenja, ali je izbegao davanje definitivnih odgovora. Takvi postupci bili bi na tragu nadobudnosti koju on svakako niti propoveda niti uvažava. U romanu su uspešno spojeni i visoki intelektualizam i emotivnost, atmosfera je upečatljiva, priča čudesna. Protekle četiri decenije nisu oduzele ništa od uverljivosti i intrigantnosti romana. Imajući u vidu dinamiku kojom se naučna fantastika menja i obezvređuje dela stara tek koju godinu a kamoli deceniju, očito je da je „Solaris” tvorevina trajnih žanrovskih ali i ’opšteliterarnih’ kvaliteta, što je svakako preporučuje čitaocima.


    "Solaris" je roman koji je lansirao Stanislava Lema u orbitu velikana naučne fantastike.

    Psiholog Kris Kelvin stiže na naučnoistraživačku stanicu koja lebdi (pomoću antigravitacionih generatora) iznad okeana Solarisa, planete koja je sama neki oblik inteligentnog života. Naučnici su decenijama proučavali planetu i njen okean u okviru naučne discipline solaristike. Neposredno pre Kelvinovog dolaska, posada je izložila okean agresivnijim eksperimentima – bombardovanju iks-zracima. Ti eksperimenti daju neočekivane rezultate i postaju traumatični za svakog člana posade. Po dolasku na stanicu, Kris susreće svoju ženu koja je već godinama – mrtva.

    Po romanu Stanislava Lema snimljen je i čuveni naučnofantastični film "Solaris" Andreja Tarkovskog.

    Više detalja

    Br.strana: 233

    Povez: meki

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Sumatra izdavaštvo

    ISBN: 9788660340599

    Šifra: 59101
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 233

    Povez: meki

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Sumatra izdavaštvo

    ISBN: 9788660340599

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.