• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Što roditelji ne bi trebali činiti, a svejedno čine
    Što roditelji ne bi trebali činiti, a svejedno čine

    Što roditelji ne bi trebali činiti, a svejedno čine

    OPIS KNJIGE:

    Savjeti i odgovori na najvažnija pitanja o razvoju i odgoju djece od rođenja do 7 godina.

    Ideja za ovu knjigu javila se kad je dječja psihologinja Marina Zažigina skupila više od 2000 odgovora na pisma roditelja vezana uz psihološke teme razvoja i odgoja djece. Koliko god raznorodna bila, pitanja su se zapravo mogla svesti na nekoliko "gorućih" tema što su najviše zanimale roditelje. Od tih je tema sačinjen sadržaj ove knjige.
    Gotovo sva su pitanja počinjala riječima: "Što da učinim kada moje dijete…" Slijedili bi različiti nastavci: "…boji se pasa, ne želi spavati sâmo u svom krevetu, odbija ići u dječji vrtić, siše prst" i tako dalje. Roditelji su željeli dobiti praktičan savjet i preporuku te naučiti kako se ponašati u određenoj situaciji. Često su opisivali mjere koje su poduzeli, a koje nisu pomogle, moleći zatim za ispravan savjet.
    Tako je uz tipične situacije autorica postupno skupila i "zbirku" tipičnih pogrešaka što ih roditelji čine u odgoju djece predškolske dobi. Ako postoji to općenito "kamenje spoticanja", onda postoji i velika vjerojatnost da se iste pogreške ponove u novoosnovanim "mladim" obiteljima. Upravo je želja da se roditeljima mališana i predškolaca pomogne da se, u psihološkom smislu, mudro ophode s djecom, odredila glavni cilj ove knjige.
    Kako bi čitatelji mogli vidjeti kako preporučene metode primijeniti u praksi, na kraju svakog poglavlja autorica odgovara na najzanimljivija pisma roditelja.

    Sadržaj

    Problemi s uspavljivanjem i spavanjem
    Prestanak dojenja i odvikavanje od dude varalice
    Navikavanje na kahlicu i druga higijenska pitanja
    Dječja ljutnja i agresija
    Posesivnost i problemi odnosa djece na igralištu
    Durenje i histerični ispadi u mališana
    Disciplina za predškolce
    Dječja sramežljivost
    Dječji strahovi
    Dječja ljubomora
    Razvoj spolnih uloga u djece i seksualni odgoj
    Sva pitanja o dječjem vrtiću

    O autorici

    Marina Zažigina je dječja i obiteljska psihologinja, ravnateljica Obiteljskog centra "Atelje" u Moskvi, stručna suradnica Europskog centra za psihološku podršku obitelji, majka dvojice sinova. Osim savjetovanja djece i roditelja, vodi tečajeve za roditelje "Škola roditeljstva", "Odgoj bez grešaka" i "Zašto je teško biti mama?"

    Iz knjige:
    Riječ autorice

    Ideja za pisanje ove knjige javila mi se nakon što sam radeći kao dječja i obiteljska psihologinja skupila više od dvije tisuće odgovora na pitanja što su mi ih roditelji postavljali na mojim internetskim stranicama.* Koliko god raznorodna bila, pitanja su se zapravo mogla svesti na nekoliko osnovnih tema što su najviše zanimala roditelje. Od tih je tema sačinjen sadržaj ove knjige.
    Gotovo sva su pitanja počinjala riječima: „Što da učinim kada moje dijete…“ Slijedili su različiti nastavci: „…boji se pasa, ne želi spavati sâmo u svom krevetu, odbija ići u dječji vrtić, siše prst, zapitkuje ’što je smrt?’“ i tako dalje.
    Roditelji su željeli dobiti praktičan savjet i preporuku te naučiti kako se ponašati u određenoj situaciji. Često su opisivali postupke koje su "poduzeli", a koji „nisu pomogli“, moleći zatim za „ispravan“ savjet.
    Katkad bi se utvrdilo da roditelji jednostavno nisu bili sasvim sigurni postupaju li ispravno i smiju li nastaviti u zacrtanom smjeru. Tražili su potvrdu i odobrenje stručnjaka. U drugim su slučajevima uistinu griješili i svojim „neispravnim“ postupcima samo pogoršavali situaciju, ozbiljno otežavši život i sebi, i svojem djetetu.
    Tako sam pored tipičnih situacija postupno prikupila i „zbirku“ što su ih roditelji činili u odgoju djece predškolske dobi. Ako postoji općenito „kamenje spoticanja“, onda postoji i prilično visoka vjerojatnost da se iste pogreške ponove u novoosnovanim "mladim" obiteljima. Upravo je ta želja da roditeljima mališana i predškolaca pomognem da se u psihološkom smislu mudro ophode s djecom odredila glavni cilj ove knjige. Dakle, riječ je o djeci predškolske dobi (od rođenja do 6 ili 7 godina). Opis svake teme uključuje sljedeće:

    - uzroke nastanka problema;
    - pogreške postupke roditelja;
    - nepovoljne vanjske uvjete koji pogoršavaju situaciju;
    - posljedice pogrešaka;
    - načine prevladavanja nastalih izazova;
    - vrijeme koje je za to potrebno (ako ga je moguće predvidjeti).

    Kako bi čitatelji mogli vidjeti kako preporučene metode primijeniti u praksi, na kraju svakog poglavlja odgovaram na najzanimljivija pitanja roditelja. Osim toga, analiza „slučajeva iz života“ korisna je za „utvrđivanje gradiva“ i uvijek je zanimljivija i od najpametnije teorije („suhi ostatak“ nečijih zapažanja u udžbenicima iz psihologije).

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 200

    Povez: mek, 15x23 cm

    Izdavač: Planet Zoe

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 45447
    Cena: 3.250 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 200

    Povez: mek, 15x23 cm

    Izdavač: Planet Zoe

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.