• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Svetlost među nama
    Svetlost među nama

    Svetlost među nama

    OPIS KNJIGE:

    Ovo je sveobuhvatni zbornik o životu, delu i reči blaženopočivšeg srpskog Patrijarha, kao i vremenu i narodu u kome je živeo, predstavljen kroz mnoštvo fotografija, video-snimaka, tekstova i muziku. Ovo multimedijalno izdanje je urađeno sa izuzetnim dizajnerskim i kreativnim rešenjima, a podeljeno je na 10 jasnih i preglednih tematskih celina.

    Rubrika ŽIVOTOPIS bavi se detinjstvom i mladošću Pavla (Gojka) Stojčevića, njegovim monaškim životom, teškim iskušenjima tokom episkopske službe u Eparhiji raško-prizrenskoj, misijom i brojnim postignućima za vreme bremenite patrijaraške službe, istorijskom ulogom, kao i paralelama životnih i duhovnih nastojanja Sv. vladike Nikolaja Velimirovića i Patrijarha srpskog Pavla.

    Rubrika MIROTVORAC daje temeljit prikaz Patrijarhovog pomirenja decenijskog raskola u Americi, njegove međunarodne uloge i mirovne misije, zaštite srpskog naroda tokom ratnih stradanja, a navodi i njegova pisma i javne apele domaćim i svetskim državnicima i javnosti, kao i prelepe molitve, koje su ušle u naš bogoslužbeni poredak Svete Liturgije.

    Rubrika PROSVETITELJ prikazuje naučni rad Patrijarha Pavla, prikaz njegovih knjiga, prosvetne i bogoslovske delatnosti, doprinosa bogoslovskoj nauci i prosvećivanju našeg naroda.

    U rubrici BESEDE možete čitati njegove brojne očinske pouke srpskom narodu, besede, propovedi, neke od najboljih intervjua (novinama "Pravoslavlje", "Dveri srpske", novinarki Marini Rajević-Savić, domaćim i stranim medijima), besede na ustoličenju za episkopa raško-prizrenskog, kao i Patrijarha srpskog, Božićne i Vaskršnje poslanice. Besede su tematski podeljene radi lakše preglednostiPosebnu celinu čine ANEGDOTE, od kojih je većina prvi put objavljena. Deo tih doživljaja zabeležen je po kazivanju bratstva Saborne crkve i odnosi se na lična i zajednička iskustva sa blaženopočivšim Patrijarhom Pavlom. Anegdote otkrivaju osoben humor koji je imao Patrijarh Pavle, humor koji nikada nije bio podrugljiv ni banalan, već mudar, usmeren na pouku ili blagu a oštroumnu opomenu. I kroz ovaj aspekt ostaje značajan utisak o mudrosti i bogatstvu ličnosti koju je posedovao ovaj veliki molitvenik i podvižnik.

    Dve zasebne celine čine GALERIJE i VIDEO. Galerije su, takođe, podeljene tematski radi lakše i brže preglednosti, a čine ih brojne fotografije iz života Njegove Svetosti – portreti, bogosluženja, gradske litije, istorijski događaji, posete stranih delegacija i zvaničnika pomesnih crkava (Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Ruskog patrijarha Aleksija...), posete našim eparhijama, oproštaj stotina hiljada ljudi i poštovalaca Patrijarha Pavla kraj odra u Sabornoj crkvi, oproštaj dece od Patrijarha, fotografije sa Liturgije i opela, svečane pogrebne litije i najlepše slike manastira Rakovica. U rubrici VIDEO možete pogledati snimak njegovog ustoličenja za Patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu, snimak jedne od gradskih litija ulicama Beograda 90-ih godina, emisiju "Dok anđeli spavaju" Marine Rajević-Savić sa verovatno najboljim intervjuom Svjatjejšeg Patrijarha, snimke sa bogosluženja, kao i snimak ispraćaja blaženoupokojenog Patrijarha u najvećoj i najtišoj svečanoj litiji ikad doživljenoj na ovim prostorima, od Saborne crkve do Hrama Sv. Save i manastira Rakovica.

    Multimedija predstavlja i rubrike REKLI SU..., sa uspomenama savremenika i javnih ličnosti o Njegovoj Svetosti, kao i HRONOLOGIJA, koja beleži detaljan životopis Patrijarha Pavla po godinama, i hronologiju srpskih patrijaraha i arhijereja, u kojoj je naznačeno i ko je među poglavarima Srpske Pravoslavne Crkve pribrojan Saboru Svetih.

    Izdvojena celina je i rubrika UPOKOJENJE, gde su detaljno opisani svi događaji od upokojenja Svjatjejšeg Patrijarha Pavla, petodnevni oproštaj od njega u Sabornoj crkvi, kilometarske kolone poklonika, Sv. Arhijerejska Liturgija i opelo, pogreb, sve do četrdesetodnevnog parastosa. Navedena su i reagovanja svetskih medija povodom upokojenja srpskog Patrijarha, kao i reakcije domaće javnosti. Jednu od najlepših celina čine uspomene i zapisi iz "Knjige žalosti" Saborne crkve, u koju su se upisivali oni koji su došli da se oproste od voljenog Patrijarha u Sabornu crkvu.

    Najveći broj fotografija uvrštenih u multimediju čine ostvarenja znamenitog majstora fotografije, g. Milinka Stefanovića, kao i svetlopisca đakona Dragana Tanasijevića, Milutina Atanackovića i Arhive SPC.Video-snimke ustupila je Arhiva SPC, Eparhija vranjska, Marina Rajević-Savić i "Cinnamon Production".

    Ovaj multimedijalni CD je koncipiran tako da se kroz sve rubrike korisnik može kretati slobodno i po svom nahođenju i željama, budući da je građa veoma obimna i bogata, te je prirodno da se na sve segmente treba vraćati uvek iznova, upoznajući tako složenu i nesvakidašnju ličnost našeg Patrijarha Pavla, njegovu izuzetnu misiju i krst koji je nosio pred svojim narodom, ali i čitavom međunarodnom javnošću.

    Više detalja

    Br.strana: cd

    God.izdanja: 2012.

    Izdavač: Propartner

    Šifra: 14988
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: cd

    God.izdanja: 2012.

    Izdavač: Propartner

    Komentari čitalaca

  • Neregistrovani korisnik, 12.05.2017 09:05

  • Kupio sam ovu knjigu ali nikako ne mogu da je aktiviram.

    Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.