• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Teorija zavere u praksi
    Teorija zavere u praksiTeorija zavere u praksi

    Teorija zavere u praksi

    OPIS KNJIGE:

    Teorija zavere ili konspirativna teorija je pokušaj da se objasni krajnji razlog nekog (najčešće društvenog, političkog, ili istorijskog) događaja, kao tajni plan misterioznog udruženja osoba iz „senke“ (često opisanih kao moćna sprega političara, vlasnika kartela i tajkuna), uz negiranje da je događaj rezultat direktne aktivnosti učesnika (pukih izvršilaca), ne spontan, već planiran, duboko osmišljen akt. Privlačnosti konspirativnih teorija doprinosi težnja za nalaženjem jednostavnih rešenja komplikovanih i teško objašnjivih svetskih zbivanja. Termin „teorija zavere" nekad ima i negativnu konotaciju, u smislu paranoičnog ili neosnovanog verovanja. Konspirativne teorije (teorije zavere) imale su, prvobitno, neutralno značenje i povezivane su sa bilo kojim neuobičajenim analiziranjem nekog zbivanja iz društvenog, kriminalnog ili političkog miljea.

    Vremenom je termin dobio pežorativno značenje, upotrebljavao se za isključivo označavanje tajne zavere moćnih vladara iz duboke zavetrine. Zastupnici konspirativnih teorija tvrde da su ove grupe: vlade, tajne službe, moćne korporacije, međunarodne organizacije, tajna društva, predstavnici određenih naroda, religija ili vanzemaljske civilizacije. Sama upotreba termina „konspirativne teorije” je do iste mere problematična; ovaj termin upotrebljavaju pre svega skeptici i protivnici ove teorije pri tome joj dajući negativan i sraman smisao. Ako govornik, ovim terminom, obeleži neku tvrdnju, onda daje na znanje da je to nedokazano ili smišljeno u nekoj od brojnih medijskih „kuhinja“. Termin se upotrebljava da bi se analiza automatski diskvalifikovala kao smešna, neispravna, paranoidna, bizarna ili iracionalna. Međutim, šta biva kada pisac ne ostaje samo na teoriji, već potvrdu svoga stava potraži u praksi jer, čovek je biće prakse. Tako, mnogobrojne teorije zavere prestaju biti puko „nagvaždanje“ a tvrdnje iznesene u njima dobijaju svoju potvrdu u realnom životu. Najbolji primer, a ima ih bezbroj, su knjige „1984“ Džordža Orvela i „Vrli novi svet“ Oldousa Hakslija - u njima je na umetnički način anticipirana sva strahotnost budućnosti, naše sadašnjosti.

    Godinama se u srpskom magazinu „Treće oko“ objavljuju čitane rubrike „Teorija zavere u praksi“ i „Vrli novi svet“. Na brojne zahteve čitalaca izvršen je odabir najinteresantnijih članaka, priređenih kao knjiga koju držite u rukama. Pri razmatranju mnogobrojnih tema, svaka je sagledana iz više uglova uz korišćenje brojnih izvora iz svetskih medija, po principu: auditio et altera pars (čujmo i drugu stranu).
    Autor

    Više detalja

    Br.strana: 380

    God.izdanja: 2017.

    Izdavač: Vandalija

    ISBN: 9788692108532

    Šifra: 117167
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 380

    God.izdanja: 2017.

    Izdavač: Vandalija

    ISBN: 9788692108532

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.