• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Tonić i njegov zapadni grijeh
    Tonić i njegov zapadni grijeh

    Tonić i njegov zapadni grijeh

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    … je povijesno-pravna analiza jedne smrtne kazne izrečene 19-godišnjem Antonu Staraj-Toniću iz sela Dolenja Vas, Istra, davne 1951. godine. Bio je protivnik komunističkoga režima, antifašist, netko koga nije lako smjestiti u okvire koje jednoumlje toliko voli. Borio se na svoj način protiv nepravilnosti i nepravde koja se nanosila stanovnicima poratne Istre tijekom izgradnje željezničke pruge Lupoglav – Štalije od 1948. do 1951. godine. Tipično komunistički, navodno dobrovoljne radne akcije na izgradnji besmislene pruge Lupoglav – Štalije bile su popraćene nasiljem, prisilama, pa čak i ubojstvima – dobrovoljan rad na način komunističke partije. Stariji stanovnici Istre i okolice i danas se sjećaju te „dobrovoljnosti”.

    Kao da rat nije bio dovoljan, u takvu je poslijeratnom okruženju rasla istarska mladež. Nisu sačuvana pisma koja se spominju u optužnicama, a iz kojih bi se možda mogle iščitati Starajeve vizije o budućnosti, međutim, iz kaznenih djela koja mu se pripisuju jasno se nazire snažan karakter i volja da unatoč mladenačkoj dobi predvodi ljude i bori se protiv komunističkoga režima. Zato je u konačnici morao umrijeti – fizički, ali i kao potencijalni uzor.

    Stariji naraštaji ne žele otvarati stare rane, a dio dokumentacije, koji bi osvijetlio lik ovoga mladog buntovnika, odavno je zametnut ili možda uništen. Srećom, ostale su priče ljudi, sudske presude i žalbe na njih, koje u ovome naročitom slučaju nude sažetu cjelinu dovoljnu za rekonstrukciju ovoga iznimno zanimljivog slučaja.

    Analiza obuhvaća dva sudska predmeta vezana uz Staraja: u prvome se sudionici, odnosno „pomagači” u ubojstvu, osuđuju za djelatnost „protiv naroda i države“, a u drugome se glavnomu protagonistu, da ne bi dobio aureolu junaka i borca na strani potlačenih, sudi isključivo „za teška razbojstva i ubojstva”. Suci su korumpirani, svjedoci premlaćivani, dokumenti krivotvoreni… Diktatura u svojoj najplodotvornijoj raboti. Ovdje su izneseni svi podatci do kojih se danas moglo doći, a prosudite sami: Je li Tonić bio zločinac ili borac za dostojanstvo Istre?

    Više detalja

    Br.strana: 344

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Despot infinitus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537892944

    Dostupnost: Isporuka za 3 do 4 nedelje
    Šifra: 156604
    Cena: 6.000 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 344

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Despot infinitus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537892944

    Dostupnost: Isporuka za 3 do 4 nedelje
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.