• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Trag
    Trag

    Trag

    OPIS KNJIGE:

    Zbirka poezije.

    Iz recenzije:

    „Ja nemam kud do u Slovo“ ispovedno čitaocu saopštava Aleksandar Vidaković u svom pesničkom rukopisu s naslovom „Trag“ koji kazuje da je reč o pesniku s božanskim nadahnućem, onim neporecivim, onim s imperativom. A iz takvog nadahnuća je i brizak duše ka nebesima, i to brizak zemnika našeg tla, koji traži suštavstvo, svetlost i „bodro slovo“. Dakle, traži krštenu reč! Traži „belog Goluba nad vodom“, onog što Sveti Duh jeste, i što zari bogotražitelja i čini ga „živom crkvom“ s Njim, koji se srcem prepoznaje i usvaja, jer – On Vaskrsnim zvonom priziva u predi gde smrti nema, već novo svitanje, Na to upućuju i naslovi Hilandar, Sentandreja, Gračanica, Studenica, Krušedol… pa Božić i Bogojavljenje, Pričesni darivi I i Pričesni darivi II, sve do Crkve i Groblja u Osečini, s naznakom da je i Valjevo ovde u Duhu, Slovu i Jeziku.

    I to je otadžbinski i zavičajni pev Aleksandra Vidakovića, pesnika molitveno uznesenog. A i kako bi on drugačije pevao kad je svetosavac i prepoznatljiv po krsnoj slavi sa svećom i tamjanom, hlebom i vinom.

    Dakle, pred nama su duhovni zapisi poneti iz zavičaja, što čine identitet pesnika kako u ranijim zbirkama, tako i u ovoj, a verujemo da će tako biti i u sledećim, novim.

    Aleksandar Vidaković zri Slovom liturgije i traje jevanđelski s Njim. Ono mu je Svetlost! I to svetlost koja zari od Njega k nama i od nas ka Njemu. I tu Svetlost, kao „iskustvenu realnost“ sledi pesnik. Ona mu je Zraka vodilja do utešišta i utočišta.

    Pitanja koja u „Tragu“ postavlja Aleksandar Vidaković su iskonska i kroz vekove prisutna, i nema pravog pesnika koji ih nije već postavljao: Ko smo? i Gde nam je kraj?

    U Donjem, zemnom, ili u Gornjem, nebesnom, gradu? I šta smo mi bez ikonostasa stradalnog, pa iz toga i vaznetog, gde Sretenje s Gospodom je svetlost u naručju. Iz tog naručja je i Ljubav s kazom da ona muškarca i ženu ne doziva samo u dvojinu već da ona Čoveka i Čovečicu ispunjava umnoženjem i oboženjem. Takav je ljubavni pev ovog pesnika.


    Raša Perić

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 124

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0980-6

    Šifra: 193138
    Cena: 890 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 124

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0980-6

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.