• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Uliks
    Uliks

    Uliks

    OPIS KNJIGE:

    Pisan u Cirihu, Trstu i Parizu u periodu od 1914. do 1921. godine, roman Uliks postao je ne samo kruna Džojsove asketski dosledne umetničke misije, već i jedan od najznačajnijih romana u istoriji pisane reči. Krajnje svedena i jednostavna fabula ovog dela obuhvata život tri glavna lika u toku jednog jedinog dana, 16. juna 1904. godine, u Dablinu. No ispod površinskog sloja radnje – satkanog mahom od trivijalnih sitnica koje prelomljene kroz svest junaka dobijaju neslućeno veliki značaj – krije se nesagledivo obilje nivoa kazivanja i značenja. Najznačajniji i najraskošniji među tim nivoima verovatno je onaj koji je sagrađen kroz preplitanje, paralelizme i kontraste sa Homerovom Odisejom. Džojsov Odisej, Leopold Blum, daleko je od Homerovog junaka isto onoliko koliko su dablinske zagušljive krčme i javne kuće daleko od uzvišenog helenskog sveta. Džojsova dekonstrukcija mita odvija se na beskompromisan i umetnički plodan način: svaka od Blumovih mahom banalnih dogodovština ima svoj pandan u nekoj od veličanstvenih Odisejevih avantura, i time Džojs ubedljivo pokazuje u šta je mit pretvoren u savremenom svetu. Nema više heroja, nema više podviga koji pomeraju granice čovekovih sposobnosti i dosega njegovog saznanja. Ipak, ono “da” na kraju čuvenog monologa Moli Blum kojim se roman završava, ne mora značiti tek rezignirano mirenje s užasom praznine, već možda i radosno prihvatanje života koji, iako lišen mitske uzvišenosti, nije ostao lišen svakog smisla. Stari mitovi su mrtvi – valja izmišljati nove. Džejmsu Džojsu je to u Uliksu mnogostruko pošlo za rukom: uostalom, stvorio je roman koji je i sam prerastao u mit, trajno otvoren za nova čitanja i tumačenja

    Više detalja

    Br.strana: 787

    God.izdanja: 2003.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661450853

    Šifra: 28304
    Cena: 1.452 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 787

    God.izdanja: 2003.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661450853

    Komentari čitalaca

  • Neregistrovani korisnik, 25.08.2022 09:00

  • Šta god da su Vam rekli, šta god da ste pročitali na internetu ili bili gde drugde, ova knjiga će Vas iznenaditi. Nabijena filozofijom, istorijom, dijalogom, unutrašnjim monologom, duhovitošću, seksualnošću, a opet tako svakodnevna, sa likovima koji nisu ništa drugačiji od nas samih. Ponekad laka i razumljiva, ponekad neprohodna - sa mukom ćete krčiti put kroz rečenice u pojedinim delovima, ali itekako vredna truda. Ja sam nakon čitanja imala poriv da je odmah preokrenem i počnem iznova još jednom. Za one koji teže prate romane toka misli je možda dobra ideja da prvo pogledaju film "Uliks" iz 1967. godine. Film pokriva samo osnovne tačke toka radnje i nije ni prineti knjizi ali ćete lakše pratiti priču koja se ipak proteže na više od 700 strana i ima otprilike isto toliko likova koji se spominju u njoj.

    Knjiški moljac brido žmu, 27.03.2020 02:25

  • Ah, težak roman, težak ali se isplati ! Nećete verovati, ali roman od cirke 700- 800 strana se odvija u jednom danu ! Ali kakav razvoj likova, kakav stil pisanja ! U jednoj knjizi toliko stilova pisanja da je to neverovatno. Razna poglavlja u raznim stilovima pisanja. Težak roman, ali mora da se ima. I odvojite vreme jednom i pročitajte ga O B A V E Z N O !

    Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.