• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Uvod u elektroniku
    Uvod u elektroniku

    Uvod u elektroniku

    Branko Blanuša, Tatjana Pešić-Brđanin

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak :

    Predgovor

    Udžbenik ’’Uvod u elektroniku’’ obuhvata materijal za predavanja koji su autori dugi niz godina pripremali za nastavu iz istoimenog ili srodnih predmeta na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Udžbenik je, prije svega, namijenjen studentima druge godine studija, jer u potpunosti odgovara sadržaju predmeta Uvod u elektroniku, koji je u nastavnom planu u trećem semestru na studijskim programima Elektronika i tekomunikacije(oba smjera) i Računarstvo i informatika, smjer Računarski inženjering.

    Prilikom pripreme za publikaciju, vodili smo računa da materijal bude izložen na savremen način koji je neophodan za sticanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti fizike i primjene osnovnih poluprovodničkih komponenata i linearnih pojačavača. Najveći broj komponenata napravljen je u silicijumskim tehnologijama. Stoga je prva glava, pod nazivom ’’Osnovi fizike poluprovodnika’’, posve ćena osnovnim poluprovodničkim svojstvima silicijuma i karakteristikama PN spoja pri različitim uslovima polarizacije. Pored toga,predstavljeni su osnovni tehnološki postupci planarnog procesa koji se koristi za proizvodnju poluprovodničkih komponenata.

    U drugoj glavi, sa nazivom ’’Diode’’, opisane su električne karakteristike poluprovodničkih dioda. Obrađeni su i drugi tipovi dioda koji imaju najviše primjena u praksi, pri čemu je princip njihove primjene ilustrovan na primjerima.

    Treća glava, ’’Bipolarni tranzistori’’, daje opis strukture, principa rada i električnih karakteristika bipolarnih tranzistora, dok četvrta glava,’’Tranzistori sa efektom polja’’, opisuje strukturu, princip rada i električne karakteristike unipolarnih tranzistora, JFET-a i MOS tranzistora. U ovim glavama opisane su i osnovne primjene tranzistora, kao pojačavača i prekidača, i dati su njihovi modeli za velike i male signale.

    U glavi ’’Jednostepeni pojačavači’’ dat je opis jednostepenih pojačavača sa bipolarnim i MOS tranzistorima, opisani su načini polarizacije pojačavača i urađena je dinamička analiza. Posebno su analizirani uticaji izvora signala i opterećenja na dinamičke parametre različitih konfiguracija jednostepenih pojačavača. Ukazano je i kako se tranzistori mogu koristiti u pojačavačima kao aktivna opterećenja.

    U šestoj glavi, ’’Višestepeni pojačavači’’, opisani su načini sprege pojačavačkih stepena u realizaciji višestepenih pojačavača. Posebno su analizirani kaskadni i kaskodni višestepeni pojačavači, kao i primjene ovih pojačavača.

    Na kraju, posebno se zahvaljujemo recenzentima knjige, prof. dr Branku Dokiću i prof. dr Predragu Petkoviću, koji su pažljivo pročitali rukopis i svojim korisnim sugestijama i primjedbama doprinijeli kvalitetnijem tekstu.

    Svjesni smo činjenice da u udžbeniku može biti izvjesnih nepreciznosti, grešaka i propusta, te unaprijed zahvaljujemo svima koji nam ukažu na iste.

    Banja Luka, maj 2018. godine

    Autori

    Više detalja

    Br.strana: 284

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Akademska misao

    ISBN: 978-99955-46-29-8

    Šifra: 151118
    Cena: 1.650 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 284

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Akademska misao

    ISBN: 978-99955-46-29-8

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.