• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Van kontrole
    Van kontrole

    Van kontrole

    OPIS KNJIGE:

    Pred nama je nova verzija, osamnaest od prvog objavljivanja kratkog romana Van kontrole Vladana Matijevića. U međuvremenu ovaj roman je objavljen i u Francuskoj pod naslovom Jadi mladog Arnolda., a tim povodom je Le Monde diplomatique je zabelezeno Matijevic nas vodi daleko u svoju apsurdnu i duhovitu fantaziju da bi bolje prikazao stvarnost i razumeo drustvo bez glave i repa. Autor ima britak jezik koji izlazi iz svojih sopstvenih granica.
    Ovaj, prakticno novi, definitivno dorađeni, roman, stilski prilagođen rukopisu Matijevićevih kasnijih knjiga, sačuvao je originalnost, surovost i duhovitost prethodne verzije, a crnohumorna životna intriga sigurno će nasmejati i današnjeg njegovog čitaoca.
    Svojevremeno se njegova čitateljka Sofija Pajović zapitala o mogućem smislu priče koja se odvija unazad u neobičnom svetu u kojem njegov junak, Arnold Kriger, prihvata realnost i ne pokušava da interveniše na tok dešavanja, i ponudila svoje tumačenje: «U ovom delu mogu se uočiti neke od osobenosti/konstanti Matijevićeve proze: narativni eksperiment, autorski komentar, specifična upotreba/poigravanje slovnim oznakama, neobični junak kroz čiji je fokus, u monološkoj formi, prikazan oneobičen svet, pogodan za isticanje protivrečnosti i apsurda.
    Kako je forma uvek u službi značenja, izokretanje sumanuto brzog toka radnje nije samo pokušaj autora da nas zaseni svojim umećem. Niz fantastičnih motiva čijim se ulančavanjem izgrađuje ova priča u nazadovanju ne svedoče samo o Matijevićevoj bogatoj fantaziji, već i o njenoj kontrolisanoj i promišljenoj upotrebi pri raz/uobličavanju stvarnosti kojom se kreću junaci germanskih imena. Da se radi o brižljivoj konstrukciji razkonstruisanog sveta u haosu, sugeriše se od samog početka. Nekoliko puta je u tekstu jasno istaknuto: NIŠTA NIJE SLUČAJNO.
    Matijević je ovim romanom postavio temelje jedne autentične poetike koju ćemo, uprkos njenoj imanentnoj protejskoj prirodi, uvek prepoznati, a kojom će on braniti autonomiju književnosti, kao polja izražavanja mišljenja i provociranja razmišljanja o svetu.

    Više detalja

    Br.strana: 102

    Povez: 21 cm

    God.izdanja: 2013.

    Izdavač: Agora

    ISBN: 978-86-6053-118-8

    Šifra: 36424
    Cena: 660 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 102

    Povez: 21 cm

    God.izdanja: 2013.

    Izdavač: Agora

    ISBN: 978-86-6053-118-8

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.