• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Večni mir
    Večni mir

    Večni mir

    OPIS KNJIGE:

    "Večni mir" Imanuela Kanta je ključno filozofsko delo koje se bavi idejom mogućnosti postizanja trajnog mira među nacijama kroz praktičnu politiku i moralne principe.

    Kantova analiza je utemeljena na njegovim ranijim radovima o moralnoj filozofiji i epistemologiji, te predstavlja pokušaj primene tih ideja na međunarodne odnose.

    Knjiga je strukturirana kroz dva glavna odseka, gde prvi obuhvata preliminarne članove potrebne za postizanje večnog mira, dok drugi sadrži definitivne članove koji bi trebali biti uspostavljeni kako bi se taj mir održao.

    Kant istražuje ideju da se trajni mir može ostvariti samo kroz univerzalne principe koji regulišu međunarodne odnose, uz strogo poštovanje prava svake države i njene suverenosti.

    Prvi odsek predstavlja neophodne prethodne uslove za mir, poput zabrane vojnih alijansi koje imaju za cilj ofanzivne ratove, te neophodnost da države ne intervinišu u ustave i vlade drugih država. Drugi odsek, pak, definiše konačne članke večnog mira, koji uključuju uspostavljanje republikanske (liberalne demokratske) forme vlade, pravo naroda na samoopredeljenje i međunarodno pravo koje se zasniva na slobodnom konsenzusu među državama.

    Posebno značajni su dodaci u kojima Kant razmatra odnos između morala i politike. On argumentuje da, iako politika često zahteva pragmatičnost i kompromise, moralni zakoni moraju ostati centralni u regulisanju državnih akcija, jer samo tako politički sistemi mogu održati legitimnost i pravičnost.

    Ovi segmenti knjige pokazuju Kanta kao mislioca koji je duboko zabrinut za uspostavljanje trajnog mira koji neće biti samo privremen ili površan, već zasnovan na trajnim principima pravde i međunarodne saradnje.

    "Večni mir" ne samo da nudi filozofsku osnovu za međunarodne odnose i pravo, već takođe izaziva čitaoce da preispitaju kako se etički principi mogu primeniti u svetu politike.

    Ovo delo predstavlja Kantovu viziju sveta u kojem je moguća harmonija između različitih naroda i kultura, zasnovana na zajedničkom poštovanju i razumevanju, što ga čini jednim od temeljnih tekstova moderne političke filozofije i međunarodnih studija.

    Više detalja

    Br.strana: 64

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Edicija d.o.o.

    ISBN: 9788681962824

    Šifra: 238274
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 64

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Edicija d.o.o.

    ISBN: 9788681962824

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.