• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Veliko blaženstvo 2 - Tantrički seks i staza unutrašnje svesnosti u buddhismu
    Veliko blaženstvo 2 - Tantrički seks i staza unutrašnje svesnosti u buddhismu

    Veliko blaženstvo 2 - Tantrički seks i staza unutrašnje svesnosti u buddhismu

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak :

    ’’

    STAZA PREOBRAŽAJA

    Vajrayāna

    „Uživajući u ushićenju između lotosa i vajre – uživajući u tome, ko u Tri Sveta ne može ispuniti svoje nade?“

    - Saraha, Ljudska Pesma

    Putovanje kod Majstora

    Prošavši kroz brdovite šume Oḍra i dolazeći do proplanka, mladić je našao više od sto učenika koji žive u Śabarinoj zajednici. Većina njih su bili nagi, izuzev nakita, koji je uglavnom bio načinjen od jednostavnog materijala, kao što su puzavice, loza i školjke, nisu ništa nosili. Oni su došli iz mnogih delova Indije, iz mnogih kasta i raznog starosnog doba, a sada su bili članovi jedne porodice kula, svi jednaki. On je zapazio njihovu blagost, ljubaznost i velikodušnost i očigledno blaženstvo koje je sijalo iz njihovih očiju.

    Śabara, mudrac i izabrani član lokalnog plemena Śabara, ozaren unutrašnjim svetlom, sedeo je tiho ispod zastora velikog drveća, na prostirki od antilopske kože i jastuku od kuśa trave. Mladić mu je govorio o svom putovanju i svojoj odluci da postigne najviše. Sa smirenim osmehom Śabara je izveo ritual prijema učenika prihvatajući da bude njegov Guru. Onda je izabrao za njega pratilju i rekao mu će ga učiti Sadhani Tajne Vajravilāsinī.

    UVOD

    “Koja se svrha Tantre? Tantra je sredstvo za postizanje svih željenih ciljeva – svetovnih moći, koje su dobri kvaliteti carstva želje, a i vrhovnog postignuća, mudrosti Buddha.”

    - Vīravajra, A Sign of the Lighted Goal

    Tantrički buddhisam, nazvan Vajrayāna (Dijamantska Staza ili Vozilo), obećava nešto što nijedan buddhista nije otvoreno sanjao: ispunjenje vaših ličnih želja, i prosvetljenje za sebe i sva bića. Najjednostavnije rečeno, Tantrički Buddhisam vam obećava sve što ikada možete poželeti.

    Tantrički Buddhisam je filozofija, skup praksi i životni stil za brz spiritualni rast. Ovi putevi se ne nalaze u sūtrama Opšteg Vozila ili Mahāyāni već u Tantrama. One su napredne, jer u nameri da budete najefikasniji, potreban vam je temelj u principima i praksama prva dva vozila. Razvijeni u meditaciji i ljubavi, a motivisani iz okeana ljubavi i saosećanja, vi vršite ove prakse da biste okončali svoju vlastitu patnju, uživali u zadovoljstvima sveta i doneli blaženstvo svim bićima. To je najbrži put do buđenja, a jedini na kome možete postići potpuno prosvetljenje u jednom životu.

    Obuhvatanje Svetosti Života

    Vajrayāna svedoči svetost samog života. Uči da ne morate odbacivati ovaj svet da biste živeli u blaženstvu – samo vaše vlastita emocionalna i mentalna pomračenja su nečista. Premda čvrsto ukorenjeni u suštinskoj filozofiji Mahāyāne, Tantrički Buddhisam poseduje svoju vlastitu posebnu, radikalno životno-afirmišuću filozofiju i vrednosti. Tantre temelje svoju filozofiju čvrsto najviše u učenjima Suštine Buddha, ali čine takođe dramatičan zaokret od te filozofije – one objavljuju da su sve spoljašnje pojave realne i primordijalno čiste. Ova “Tantrička” Mahāyāna se suprotstavlja ortodoksnom Mahāyāna položaju koji naglašava spoljašnje pojave kao fundamentalno iluzorne i nečiste. Bez obzira što priznaje kako je patnja u ovom svetu često velika, Tantrička filozofija čvsto odbacuje ideju da je suštinski ovaj svet na neki način patnja.

    Za Buddhu, želja i žudnja su sinonimne – uzrok su patnje. U Tantričkoj tradiciji, međutim, oni se potpuno razlikuju. Obavezna ili prinudna žudnja mora da se preobrazi, ali želja neokaljana emocionalnim i mentalnim zamračenjima je vrlina, koja treba da se predano sledi. Svi Buddhisti se slažu da se morate osloboditi svoje vezanosti za čulna uživanja da biste našli unutrašnji mir i sreću. U Vajrayāni, međutim, dok vezanost vodi do patnje, čista želja bez vezivanja vodi do blaženstva.

    Bez obzira što vas ortodoksna Mahāyāna uči da izbegavate svetovna uživanja, Vajrayāna njih obuhvata i prima kao najmoćniji put do unutrašnjeg buđenja. Opšte Vozilo zatvara čula, Mahāyāna neutrališe čula, a Vajrayāna otvara čula i preplavljuje ih blaženstvom. U sūtrama, glavna motivacija za praksu jeste negativna; opasnost od saṃsāre vas vodi plašljivo do prakse. Ovo je pristup “šibe ili batine”; ako ne praktikujete, vi ćete patiti. Ali Tantristi nude drugu inspiraciju, pristup “šargarepe;” Tantričke yoge su tako prijatne da ćete želeti da ih praktikujete. Odricanje života vodi previše lako do represije i mržnje prema sebi. Svrha života nije da se on negira, već da se uživaju njegovi darovi.

    Superiornost Vajrayāne’’

    Više detalja

    Br.strana: 212

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: TrikonA

    Šifra: 148106
    Cena: 1.400 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 212

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: TrikonA

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.