• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Vesela škola s logopedom: program poticanja govorno-jezičnog razvoja
    Vesela škola s logopedom: program poticanja govorno-jezičnog razvoja

    Vesela škola s logopedom: program poticanja govorno-jezičnog razvoja

    Lilija Gadasin, Olga Ivanovsky

    OPIS KNJIGE:

    Mnogim predškolcima na pragu osnovne škole, ali i nekim učenicima nižih razreda, potrebna je pomoć u daljnjem razvoju govora i jezika koja uključuje poboljšanje izgovora, formiranje fonološke svjesnosti, kao i usavršavanje vizualno-prostorne percepcije te fine motorike. Zbog toga postoji jaka potreba za obuhvatnom metodikom praktičnog rada s djecom na razvoju govora i jezika prije škole, ali i na samome početku školovanja. U ovoj se knjizi detaljno izlaže takva metodika – program rada na razvoju govora i jezika u djece. Program je sastavljen od 40 nastavnih sati i primjenjuje se tijekom posljednje predškolske godine, godinu dana prije upisa u školu, no može se jednako uspješno primjenjivati i u nižim razredima osnovne škole.

    Tijekom trajanja programa, osim poticanja jezično-govornog razvoja, djeca usvajaju mnoge važne pojmove i vještine; ovladavaju pojmom broja, orijentacijom u prostoru, uče pravila ponašanja pješaka u prometu, vježbaju grafomotoričke vještine, igraju se prstićima, uče mnogo pjesmica, rješavaju zabavne zagonetke, proširuju opća znanja o svijetu i još mnogo toga!

    Priručnik će biti izuzetno koristan roditeljima, logopedima, odgojiteljima i svim stručnjacima koji rade s djecom navedene dobi. Program se može provoditi kako u logopedskom kabinetu, tako i kod kuće u radu roditelja s djetetom, ali i u odgojnoj skupini u radu odgojitelja sa skupinom djece.

    Cijeli program, svih 40 sati, detaljno je opisan u knjizi (sve su vježbe opisane i ilustrirane zadacima, pjesmicama, zagonetkama, motoričkim i likovno-grafičkim vježbama i dr.). Želite li poboljšati djetetov govor, pripremiti ga za upis u školu ili ga podržati u već započetom školovanju, sve što vam je potrebno za samostalno provođenje ovog programa jest knjiga "VESELA ŠKOLA S LOGOPEDOM"!



    SADRŽAJ

    Uvod 5

    Osobitosti govora i jezika u djece starije predškolske dobi (5-6 godina) 8

    Što bismo trebali raditi s djecom u sedmoj godini života? 11

    Razvoj vizualno-prostorne percepcije i predodžbi 11

    Razvoj motorike prstiju 12

    Razvoj artikulacijske motorike, oblikovanje i automatizacija izgovora glasova 12

    Razvoj fonematskog sluha 12

    Razvoj jezične analize i sinteze 14

    Razvoj leksičko-gramatičkog aspekta jezika 14

    Nekoliko praktičnih savjeta i preporuka 16

    Opis 40-satnog programa 17-240



    UVOD

    Rezultati logopedskog i psihološkog ispitivanja djece pri upisu u osnovnu školu s ciljem određivanja stupnja spremnosti za školu, pokazali su nam da je takav metodički program neophodan.

    Ispitivanje je provodio stručni tim sastavljen od logopeda, učitelja razredne nastave i psihologa. Prilikom ispitivanja izdvojila su se djeca koja spadaju u takozvanu "skupinu rizika". Zanimljivo je naglasiti da je svaki od stručnjaka, logoped i psiholog, koristeći vlastite kriterije i ispitujući preduvjete uspješnog školovanja sa stajališta vlastite struke (logopedije i psihologije), u "skupinu rizika" uvrstio istu djecu.

    Autorice ovog priručnika, logopedi, proanalizirale su rezultate svog rada i usporedile ih s rezultatima psihološkog ispitivanja iste djece, kako bi se otkrila veza između psihičkog i jezično-govornog razvoja djece.

    Prije polaska u školu dijete mora doseći određeni stupanj tjelesnog, socijalnog, mentalnog i emocionalno-motivacijskog razvoja. Školovanje traži zadovoljavajući opseg znanja o svijetu i formiranost osnovnih pojmova. Dijete treba biti sposobno za izvođenje mentalnih radnji, za uočavanje sličnosti i razlika među predmetima i pojavama iz okolnoga svijeta, treba biti sposobno za samokontrolu i planiranje vlastitih radnji. Ništa manje važna nije ni razvijenost fine motorike, vizualno-motorička koordinacija, pravilan izgovor glasova i odgovarajući stupanj razvoja fonematskog sluha. To su neophodni uvjeti uspješne verbalne komunikacije i ovladavanja vještinama čitanja i pisanja.

    Za određivanje stupnja intelektualnog razvoja koristila su se četiri subtesta iz Wechslerova testa inteligencije za djecu (WISC-IV: "Slaganje kocaka", "Sličnosti", "Raspon pamćenja brojeva" i "Rječnik"), te serije A i B iz Ravenovih Progresivnih matrica. Za identifikaciju djece s poremećajima izgovora, određivanje stupnja razvoja fonematskog sluha i vizualno-prostornih predodžbi koristili su se uobičajeni materijali za logopedsko ispitivanje, kao što su test artikulacije, slikovni test rječnika, album za provjeru stanja jezika i govora pri upisu u logopedsku službu, te slikovni materijal za određivanje stupnja vizualno-prostorne percepcije i predodžbi.

    Kako je pokazalo istraživanje, djeci iz "skupine rizika" potrebno je razvijati fonematski sluh, ispravljati izgovor te razvijati jezik i govor u cjelini. To je važno zbog njihova krajnje ograničenog rječnika, ograničenog opsega općih znanja i niskog stupnja poznavanja relativno jednostavnih pojmova. Ta djeca trebaju naučiti slušati, uočavati, prepričavati tekstove i odgovarati na pitanja, izdvajati najvažnije, sastavljati priče prema slikama, itd.

    Smatramo da je stvaranje razvojno-korekcijskog programa vrlo aktualno. Prevelik je broj djece koja u nižim razredima osnovne škole trebaju korekciju izgovora, usavršavanje fonematskog sluha, kao i razvoj vizualno-prostorne percepcije i predodžbi.

    Rad prema izloženoj metodici provodio se sa svom ispitanom djecom tijekom godine dana prije njihova polaska u školu. Djecu smo podijelili na skupine od 8 do 10 osoba. S djecom koja nisu svladavala zadatke u skupnom radu, logoped je radio individualno. To je omogućilo da poslije, nakon polaska u prvi razred, logoped poziva u svoj kabinet samo onu djecu koja nisu uspjela svladati program u skupnom i individualnom radu, odnosno djecu u koje su se pojavile specifične teškoće u usvajanju čitanja i pisanja.

    Ovaj je program probiran na tečajevima pripreme djece za školu u privatnim logopedskim centrima i kabinetima. Dobio je pozitivnu ocjenu roditelja, što se potvrđuje stalnim velikim interesom za upis djece u ovaj program.

    Više detalja

    Br.strana: 240

    Povez: mek, 16x23 cm

    God.izdanja: 2010.

    Izdavač: Planet Zoe

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 45461
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 240

    Povez: mek, 16x23 cm

    God.izdanja: 2010.

    Izdavač: Planet Zoe

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.