• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Zaštita objekata od atmosferskog pražnjenja
    Zaštita objekata od atmosferskog pražnjenja

    Zaštita objekata od atmosferskog pražnjenja

    D. Vicović, Zoran Hadžić

    OPIS KNJIGE:

    Kako je problematika atmosferskog pražnjenja veoma složena materija, to je u svetu (pa i kod nas) poslednjih desetak godina izmenjen pristup izradi zaštite od atmosferskog pražnjenja. Da bi se ova materija što više približila zainteresovanim (investitorima, projektantima, izvodačima radova, vlasnicima objekata, nadzornim organima, inspekcijskim službama i stručnoj javnosti), autori ove knjige su pokušali da tome daju svoj skroman doprinos.

    Osnovni tehnički propis u oblasti zaštite od atmosferskog pražnjenja je Pravilnik o tehničkim normativima za zaštitu objekata od atmosferskog pražnjenja, koji zajedno sa nizom domaćih standarda koji su nedavno doneti, daje jednu sveobuhvatnu materiju kojom se reguliše ta oblast. Po prvi put je propisima utvrđena uzročno-posledična veza između zaštite od atmosferskog pražnjenja i zaštite od prenaponskih pojava u objektu pošto su posledice sa gotovo istim uzrokom sasvim slične.

    Da bi se što bolje razumele odredbe Pravilnika i olakšala njihova primena, one su detaljno i na praktičan način komentarisane i objašnjene. Pravilnik prate delovi standarda koji su neophodni za primenu nekih njegovih odredbi te su u knjizi odabrani izvodi iz standarda i interpretirani tako da se čitaocu olakša i njihovo razumevanje. Treba takode kazati da zvanično tumačenje propisa i standarda daje njihov donosilac, a autori ove kljige su želeli da svojim komentarima, zasnovanim na dugotrajnom praktičnom iskustvu, približe čitaocu materiju koja se nalazi u delovima koji nisu dovoljno jasni.

    Na osnovu odluke o osnivanju Instituta za standardizaciju Srbije ("Službeni glasnik RS" broj 16/2007), doneto je rešenje o označavanju standarda i srodnih dokumenata u Republici Srbiji. Prema toj odluci standardi i srodni dokumenti koje donosi Institut za standardizaciju označavaju se oznakom koja počinje skraćenicom SRPS. U tumačenju pomenute odluke preporučuje se korisnicima srpskih standarda da skraćenicu JUS, odnosno SCS, koje koriste za označavanje srpskih standarda na proizvodima, pakovanjima, nalepnicama, u tehničkoj dokumentaciji (tehničkim crtežima, laboratorijskim izveštajima, sertifikatima, deklaracijama i sl), u ugovorima, memorandumima, reklamama, Internet prezentacijama, u tehničkim propisima kao i u drugim primenama, zamene skraćenicom SRPS. Autori su u ovoj knjizi dosledno primenili pomenutu odluku.

    Pored toga, autori su se opredelili da se u tekstu, gde je to neophodno, pozivaju na sadržaj pojedinih poglavlja, navodeći njihovu numeraciju i oblast na koju se odnose, ili samo numeraciju i npr. broj tabele ili slike, jer bi ponavljanje sadržaja značajno uticalo na obim knjige.

    Ova knjiga takode može biti koristan pručnik za pripremu stručnog ispita licima koja se bave poslovima izgradnje objekata, kao i radnicima državnih organa koji vrše inspekcijski nadzor nad sprovodenjem propisa i standarda. Na kraju, autori se nadaju da će ova knjiga pomoći stručnjacima koji se bave zaštitom od atmosferskog pražnjenja u sagledavanju čitave problematike zaštite od atmosferskog pražnjenja i sklopnih i atmosferskih prenapona i nalaženju odgovarajućih rešenja prilikom izrade projekta, izvodenja radova i kontrole.

    Više detalja

    Br.strana: 311

    Povez: mek, B5

    God.izdanja: 2008.

    Izdavač: Smeits

    Šifra: 47060
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 311

    Povez: mek, B5

    God.izdanja: 2008.

    Izdavač: Smeits

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.