• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Zbivanja za nezaborav - kazivanja o NH Mašu Brguljanu
    Zbivanja za nezaborav - kazivanja o NH Mašu BrguljanuZbivanja za nezaborav - kazivanja o NH Mašu BrguljanuZbivanja za nezaborav - kazivanja o NH Mašu Brguljanu

    Zbivanja za nezaborav - kazivanja o NH Mašu Brguljanu

    Tomislav Grgurević

    Zbivanja za nezaborav Tomislav Grgurević
    kazivanja o NH Mašu Brguljanu
    Kotor 1984g
    tvrd povez
    222 strane
    ilustrovano
    KAO NOVA

    .......
    U or­ga­ni­za­ci­ji SUB­NOR-a Her­ceg No­vi i Ma­ti­ce Bo­ke u Dvo­ra­ni „Park” u Her­ceg No­vom pro­mo­vi­sa­na je knji­ga „Zbi­va­nja za ne­za­bo­rav” po­koj­nog To­mi­sla­va Gr­gu­re­vi­ća22. 05. 2013 - 01:40Autor: T.S.
    Ovaj na­slov je ka­zi­va­nje o na­rod­nom he­ro­ju Ma­šu Br­gu­lja­nu (1911-1942) iz Ko­to­ra. O ru­ko­pi­su na­pi­sa­nom 1984. go­di­ne a ne­dav­no ob­ja­vlje­no uz po­moć SUB­NOR-a Ko­tor i Ma­ti­ce Bo­ke go­vo­ri­li su bo­rac NOR i po­zna­ti her­ceg­nov­ski pu­to­pi­sac Ivan Al­vi­ro­vić, si­no­vac Ma­ša Br­gu­lja­na Ma­to Br­gu­ljan dok je po­e­mu o Ma­šu Br­gu­lja­nu ko­ju je na­pi­sao no­vi­nar An­dri­ja Še­va­lje­vić ka­zi­va­la pro­fe­so­ri­ca knji­žev­no­sti Alek­san­dra Sin­dik iz Ko­to­ra. Uvod­nu ri­ječ i za­ključ­ke od­no­sno raz­lo­ge ob­ja­vlji­va­nja i pro­mo­vi­sa­nja ovog na­slo­va je dao no­vi­nar Želj­ko Kom­ne­no­vić, pred­sjed­nik Ma­ti­ce Bo­ke

    - Po­koj­ni To­mi­slav Gr­gu­re­vić, pi­sac ovog na­slo­va na dra­sti­čan na­čin svje­do­či o ži­vo­tu i ra­du jed­nog he­ro­ja po­ni­klog u Bo­ki. To je pri­ča ko­ja svje­do­či o stra­da­nji­ma na­šeg na­ro­da i ri­je­še­no­sti od­va­žnih po­je­di­na­ca da se sta­ve na tron od­bra­ne svo­je do­mo­vi­ne, svo­ga na­ro­da i svo­ga ime­na.. To u ovom ka­zi­va­nju či­ni po­koj­ni To­mo Gr­gu­re­vić o Ma­šu Br­gu­lja­nu ko­ji je se­be sta­vio na tron od­bra­ne slo­bo­de svo­ga ime­na i na­ro­da. Pred­rat­ni ko­mu­ni­sta po­tvr­dio se kao oso­be­ni he­roj i rat­nik ko­ji ni­ka­da ni­je klo­nuo ni pred ka­kvim stra­ho­ta­ma sve do po­gi­bi­je 1942. go­di­ne na Ku­pre­su. Ovim vri­jed­nim šti­vom Gru­re­vić je otrg­nuo od za­bo­ra­va je­dan svi­je­tli lik na­še re­vo­lu­ci­je – re­kao je Al­vi­ro­vić.

    Grad Ko­tor je go­to­vo za­bo­ra­vio mog stri­ca Ma­ša Br­gu­lja­na. Isti­na jed­na uli­ca ili tač­ni­je dio na­se­lja no­si nje­go­vo ime ali bez nat­pi­sa i ozna­ke. On je go­to­vo za­bo­ra­vljen ali sre­ćom ostao je taj ru­ko­pis po­koj­nog Gr­gu­re­vi­ća i za­hva­lju­ju­ći Lu­ki Sti­je­po­vi­ću i uz na­šu po­moć na­sta­la je ova knji­ga ko­ju smo pred­sta­vi­li u Ko­to­ru, Bu­dvi, Tiv­tu i sa­da u Her­ceg No­vom. Raz­mi­šlja­mo i o do­pu­nje­nom no­vom iz­da­njui i ovog pu­ta ape­lu­jem da nad­le­žni u bo­kelj­skim op­šti­na­ma za­šti­te i sa­ču­va­ju ime­na na­rod­nih he­ro­ja od za­bo­ra­va jer su oni da­li svoj ži­vot za ne­ku ljep­šu bu­duć­nost ger­ne­ra­ci­ja ko­je do­la­ze - ka­zao je Ma­to Br­gu­ljan.
    (Izvor:Dan)
    .....
    Jole Drinjak,penzione Prčanj 17/05/2013 at 19:53
    “Slatkorani”i “ISTINA”,odakle vam noge vire i iz čije bliznice-što tako volite ove druge što nisu vjere vaše-paše,pa u nedsotatku dokaza(sakriveni iza tuđih imena-kako su vam krštena imena i prezimena-nisu valda četnička?) ,se “vadite” na četnke”? Znali se,dokle će vam samo oni smetati?Samo za vašu znatiželju-da vam polučim jedan podatak iz bezbedonosne procene oštine Kotor poslije II svetskog rada-da su 1320 ljudi iz opštine odgovarali za nedjela iz rata?Este li imali,vi ili vaši udjela u ove tisuću i trista dvadeset “prvoboraca”?Po vašim potpisma ispod vajnih komentara-reklo bi ste da,da :pa su vam sada potomci Maša Brguljana “četnici”,samo zato što su izdali knjigu-istinu o Narodnom Heroju Mašu Brguljanu- kojeg se nisu sjetili njegovi Kotorani-Škaljari i ostali “antifašisti” kojii se i dalje krijete ispod đuđih imena ??Od koga i zašto se rijete????
    Lično sam zadovoljan-što se niste ble… u promociju ANTIFAŠIZMA -jer vi i vaši preci,ste vaš “natifašizam”dokazali 13/14 januara 1989 godine u Kotoru-na vašu tada novu”srpsku novu godinu” kad ste digli “ustanka” protiv rodne grude-sve zarad interesa tuđinaca koje je predvodio izvršni direktor SANU kasapin sa Dedinja!Preskočiću imena i prezimena kotorskih “ustanika”(dans članovi-suosnivači SDP od 9.juna 1993 godine!),jer njihova (ne)djela govore sve-pjevaju sve “jezike svijeta” počev od Jugooceanije-Exportbilja Risan-Jadran Perasta,pa do Bokeljke…-zar ne gospodo bez pedigrea i mnogo toga što ste izgubili služeći tuđincima-reklo bi se :đe će “kruška nego pod krušku”?
    ......
    Jole Drinjak,penzione Prčanj 17/05/2013 at 10:50
    Neće,neće penzioner iz Prčanja,nego “tvoji gudini”-koji su srkali iz talijanskih gamela i špijavali im ko je s’partizanima u vezu-moj mili Dr(Sl)ag(tk)oraninu na gameli talijanskoj podizan-i iz nje lokao!
    Smetaju vam Narodni Heroji, posebno oni koji nisu vaše paše vjere i nacije-koja nije niti će uspijavati u Boki Kotorskoj!!!!!

    1.500 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Beograd
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pouzećem
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 152521
    Prodavac: bakeja (4629)
    Ocena:
    • Pozitivne: 1654
    • Negativne: 2
    • Neutralne: 6
    Prosecna ocena: 99,9%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.