• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Želim svjedočiti do kraja
    Želim svjedočiti do kraja

    Želim svjedočiti do kraja

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    Victor Klemperer (1881-1960), njemački pisac židovskog porijekla, profesor romanistike na Visokoj tehničkoj školi u Dresdenu, desetljećima je vodio dnevnik, uključujući i, ponajprije, dramatično razdoblje između 1933. i 1945. godine. Kada je pola stoljeća poslije objavljeno prvo izdanje tih zabilješki, naslovljeno Klempererovim citatom ’’Želim svjedočiti do kraja’’, bila je to senzacija na njemačkom knjižnom tržištu: dnevnici znanstvenika koji je tada bio potpuno zaboravljen postali su bestseler. Za uspjeh nisu bili zaslužni samo oduševljeni recenzenti koji su upozoravali na jedinstveno djelo, “neponovljivo i neprocjenjivo za poznavanje tih dvanaest godina”, nego prije svega oštrina zapažanja u dnevniku, precizan opis sasvim privatnog, a ipak krajnje političkog putovanja kroz razdoblje nacionalsocijalističke diktature, u vezi s kojom već u početnim godinama vidovito nagađa da će Hitlerov antisemitizam na koncu sve Nijemce odvesti u propast.

    Godine 1935. prisilno je umirovljen i otada pa nadalje prolazio je teške muke pod nacističkim terorom. Međutim sustavno je i potanko bilježio svakodnevne pokazatelje izopćivanja zbog svog židovskog podrijetla: morao je trpjeti stalno ponižavanje i zlostavljanje, i fizičko i psihičko, nakon uvođenja žute židovske zvijezde vrijeđali su ga i pljuvali na ulici, nije više smio objavljivati, istjerali ga iz vlastitog doma i sve do kraja rata morao je, skapavajući od gladi, živjeti u tzv. židovskim kućama u krajnje skučenim uvjetima i raditi fizičke poslove u tvornicama važnim nacističkom režimu – sve to u stalnom strahu od deportacije u neki koncentracijski logor. Od te kobne sudbine koja je snašla veliku većinu Židova štitio ga je samo brak s nežidovkom Evom, hrabrom ženom koja je unatoč svim pritiscima ostala uz njega. U tim okolnostima vođenje dnevnika bilo mu je jedina utjeha, posljednje utočište u svijetu terora.
    Victor i Eva Klemperer na koncu su pobjegli iz Dresdena u noći s 13. na 14. veljače 1945, kad su britanski bombarderi gotovo potpuno razorili grad, a njihova kasnija lutanja i nedaće do kraja rata također su podrobno opisani u dnevniku.

    Ovaj izbor iz tog golemog dnevnika pruža dojmljiv primjer borbe riječima protiv užasa. Ono najdirljivije što Klempererova priča donosi upravo je emocionalna i intelektualna veličina koju je uspio doseći nalazeći se u paklu, gdje bi većina ostala malodušna i poražena jadom.

    Više detalja

    Br.strana: 236

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2017.

    Izdavač: Disput

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 78-953-260-278-4

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 157800
    Cena: 3.693 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 236

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2017.

    Izdavač: Disput

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 78-953-260-278-4

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.