• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Znaci raspoznavanja
    Znaci raspoznavanja

    Znaci raspoznavanja

    OPIS KNJIGE:

    Podnaslov dela je: Prilozi za samorazumevanje srpske književnosti.

    Reč izdavača:

    ’’Znaci raspoznavanja: prilozi za samorazumevanje srpske književnosti je nova knjiga dr Dragana Hamovića, pesnika, esejiste i istoričara književnosti. Analizirajući dela nekih od naših najznačajnijih pisaca, Hamović daje odgovor na pitanje: može li književnost da se ne opire obezličenju, a da ostane književnost? Ima li srpska književnost resursa za to? Jer, „imperijalne težnje današnjice sasvim su drugačije: potopiti sve u okean globalne kulture, unifikovati i podvlastiti glasove, bez znakova raspoznavanja“.

    Knjiga je nastavak već poznatog Puta ka uspravnoj zemlji.

    Hamović u uvodu knjige postavlja pitanje o smislu književnosti u doba savremenog imperijalnog obezličenja. Koji su znaci raspoznavanja kojima se srpska književnost odupire ovoj uravnilovci postmodernog tipa? Ima li ona snage za to?

    Hamović je obuhvatio nekoliko pisaca i tematskih celina. Bavio se elementima slovenske samosvesti u poeziji Vojislava Ilića, ali i slovenskom samosvešću moderne srpske poezije. Pokazao je da velika tema slovenskog nasleđa nije bila samo kapric romantičarske omladine već trajna preokupacija srpske književnosti i kulture.

    Za istorijskom svešću Hamović je tragao u prozi Milutina Milankovića i u delu Milana Kašanina. Dvojica prečanskih Srba, svako na svoj način, doprineli su nemerljivo istorijskom pamćenju u našoj kulturi, a to im je retko bilo priznavano.

    Među pesnicima druge polovine 20. veka, posebna pažnja posvećena je Branku Miljkoviću, Jovanu Hristiću i Branislavu Petroviću. Na pronicljiv način, Hamović je pokazao da je tema nacionalnog nasleđa bila veoma važna u poeziji tragično nastradalog pesnika. Istovremeno, detaljna analiza Hristićevog i Petrovićevog dela pokazuje da tradicija iz koje jedan pesnik zahvata može biti i šira i raznorodnija.

    Među pesnicima koji su posebnu pažnju posvetili odnosu prema srpskom jeziku i njegovim mogućnostima, Hamović se bavio Matijom Bećkovićem. Takođe, tu je i rad o nezaobilaznom Milosavu Tešiću, posvećeniku i tragaocu za savršenim stihom. Oba pesnika, na svoj način, u zatomljenim slojevima jezika pronašli su sopstvene znake raspoznavanja, sasvim lične i sasvim prepoznatljive.

    Ovi pesnici, nastavlja Hamović, imali su i svoje posvećene tumače, o kojima je u ovoj knjizi takođe reč: Radivoje Mikić i Jovan Delić.

    Konačno, kao svojevrsna nadogradnja cele knjige, a time i dopuna njenog teorijskog stanovišta, u sedmom delu su priloženi tekstovi o Svetom Savi i početku našeg kulturnog sećanja, te o fenomenu kulturnog nacionalizma.’’

    Više detalja

    Br.strana: 260

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Catena Mundi

    Šifra: 182189
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 260

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Catena Mundi

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.