• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Zov tame
    Zov tame

    Zov tame

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije:

    Roman Da­ni­je­la Šaha ’’Zov tame’’ drugo je pro­zno djelo ovog au­to­ra, koje se te­mat­ski, ža­nrov­ski i stil­ski na­sla­nja na sa­dr­žaj nje­go­vog prvog ro­ma­na ’’Crni zid’’ (2004.). Dok je u prvom ro­ma­nu kom­bi­ni­ra­ju­ći ža­nro­ve apo­ka­lip­tič­ne znan­st­ve­ne fan­ta­sti­ke i “dark fan­ta­s­yja” opi­sao sraz hu­ma­nog i nad­na­rav­nog u na­do­la­ze­ćoj Apo­ka­lip­si i na­sto­ja­nji­ma nje­nog osu­je­će­nja, drugi Šahov roman ža­nrov­ski je čvr­šći i od­re­đe­ni­ji. ’’Zov tame’’ je po­sta­po­ka­lip­tič­ni roman s ele­men­ti­ma di­sto­pi­je, žanra koji vuče sjaj­nu tra­di­ci­ju još od Ver­nea, Za­mja­ti­na, Hu­xle­ya, i na­rav­no Or­wel­la, ali neu­mor­no op­sta­je i u da­na­šnji­ci, slu­že­ći kao iza­zo­van i nei­s­cr­pan ob­ra­zac za au­tor­sko poi­gra­va­nje mo­guć­no­sti­ma što ih pruža vječ­na tema borbe dobra i zla.

    Dakle, apo­ka­lip­tič­na borba za­če­ta u ’’Crnom zidu’’, u ’’Zovu tame’’ je tek davno sje­ća­nje po­rob­lje­nog čo­vje­čan­stva, nada da će ljud­ska za­jed­ni­ca u borbi pro­tiv zla iz­bo­ri­ti po­bje­du u ovom dru­gom ro­ma­nu po­ti­snu­ta je na ru­bo­ve svi­je­sti pre­ži­vje­lih čla­no­va ljud­ske za­jed­ni­ce. Nji­ho­va naj­ve­ća briga više nije kako se os­lo­bo­di­ti, jer to­ta­li­tar­ni režim svoju ne­sa­vla­di­vost osi­gu­ra­va sp­re­gom vi­so­ko­so­fi­sti­ci­ra­ne teh­no­lo­gi­je i nad­na­rav­nih sila, već kako u ne­ljud­skim uv­je­ti­ma rop­sko­ga ži­vo­ta oču­va­ti hu­ma­nost i ljud­sko do­sto­jan­stvo, a to je is­kon­sko i te­melj­no pi­ta­nje znan­st­ve­ne fan­ta­sti­ke kao umjet­ni­čke knji­žev­no­sti. U sre­di­štu au­to­ro­ve po­zor­no­sti su raz­dvo­je­ne obi­te­lji: ro­di­te­lji su asi­mi­li­ra­ni u in­fra­s­truk­tu­ru to­ta­li­tar­nog re­ži­ma, dok su djeca s pri­vi­dom slo­bo­de os­tav­lje­na u pro­ce­su “uz­ga­ja­nja” do dobi kad će re­ži­mu moći po­slu­ži­ti bilo do­bro­volj­no, po­sta­ju­ći po­da­ni­ci­ma čija se oda­nost osi­gu­ra­va pri­vi­le­gi­ja­ma, bilo silom, kao ob­jekt za za­do­vo­lja­va­nje po­tre­ba ge­net­ski mo­di­fi­ci­ra­nim “voj­ni­ci­ma” od­no­sno ču­va­ri­ma re­ži­ma, ili, što je naj­ve­ća de­gra­da­ci­ja, kao “ener­get­ska hrana” re­žim­skim po­s­tro­je­nji­ma.

    Iz tak­vog za­ple­ta, nai­z­gled be­zi­zla­znog za li­ko­ve koji ne­ma­ju ni­kak­ve moći ot­po­ra osim vla­sti­te ljud­sko­sti i lju­ba­vi, je­di­ni mo­gu­ći izlaz biva po­bu­na, no takva po­bu­na u kojoj je mo­ral­ni im­pe­ra­tiv po­šti­va­nje ljud­sko­sti i bo­žjih za­ko­na, pri čemu su unu­tra­šnje dvoj­be li­ko­va dra­ma­tič­ni­je nego ot­vo­re­na borba s ne­pri­ja­te­ljem. Takve ka­rak­te­ri­za­ci­je li­ko­va i nji­ho­vih od­no­sa u di­na­mič­noj fa­bu­li ro­ma­na po­če­sto bude bi­blij­ske aso­ci­ja­ci­je, koje su u znan­st­ve­noj fan­ta­sti­ci, kada se ko­ri­ste na ova­kav način, još upe­čat­lji­vi­je nego u “main­s­tream” knji­žev­no­sti. Roman ’’Zov tame’’ Da­ni­je­la Šaha ned­voj­be­no za­slu­žu­je pre­po­ru­ku bu­du­ći da unosi mnogo te­mat­skih no­vi­na u hr­vat­sku znan­st­ve­nu fan­ta­sti­ku, a us­pje­lom kom­bi­na­ci­jom žanra i sub­te­mat­skih ko­no­ta­ci­ja zna­ča­jan je pri­nos i ukup­noj pro­duk­ci­ji nove hr­vat­ske knji­žev­no­sti.


    Davor Ši­šo­vić

    Više detalja

    Br.strana: 232

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Golden marketing - tehnička knjiga, Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-99505-1-1

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 167888
    Cena: 2.956 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 232

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Golden marketing - tehnička knjiga, Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-99505-1-1

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.