• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Austrougarske podmornice
    Austrougarske podmornice

    Austrougarske podmornice

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Poput već objavljenih knjiga o austrougarskim bojnim brodovima i krstaricama, i ovaj se rukopis oslanja na seriju članaka o austrougarskim podmornicama, objavljenih prije 25 godina u časopisu Hrvatski vojnik, a predstavlja poboljšano i prošireno izdanje knjige objavljene prije više od deset godina u Rijeci te odavno rasprodane. U međuvremenu sam došao do niza novijih i točnijih podataka, a zahvaljujući spremnosti izdavačke kuće Despot infinitus, bilo je moguće objaviti ovaj pregled svih austrougarskih podmornica, sagrađenih, planiranih, ali i nedovršenih, priče o njihovu nastanku, opisu tehničkih podataka, kao i njihovih operacija na Jadranskome i Sredozemnome moru tijekom Prvoga svjetskog rata.

    Za hrvatsko čitateljstvo sigurno je zanimljivo da je većina ovih podmornica građena u hrvatskim lukama i brodogradilištima, poput Rijeke i Pule, u doba dok su podmornice – prema vlastitim projektima ili u licenci – gradile samo rijetke pomorske države, poput Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Njemačke, Italije i Rusije. Austro-Ugarska također je počela gradnju podmornica prema stranim projektima, ali su poslije razvijeni i vlastiti projekti, tako su neke podmornice bile bolje od njihovih uzora. Zanimljiva je i gotovo nepoznata činjenica da su i hrvatski brodograditelji bili vrlo aktivni u projektiranju i gradnji austrougarskih podmornica, poput ing. Gjure Stipetića (rođenoga 1876. i smaknutoga 1946. godine) i ing. Leopolda Sorte (rođen 1891. i umro 1956. godine). Inženjer Stipetić bio je direktor brodogradilišta CNT sa sjedištem u Monfalconeu/Tržiću, a nakon Prvoga svjetskog rata predavao je brodogradnju na Tehničkoj visokoj školi, pisao za Hrvatsku enciklopediju i bio član odbora Prve hrvatske štedionice, temeljnoga stupa hrvatske privrede, što je i bio razlog za njegovo uhićenje, osudu i strijeljanje. Inženjer Sorta radio je u Rijeci kao projektant brodogradilišta Ganz-Danubius, a nakon rata predavao je brodogradnju u Zagrebu te bio tvorcem hrvatske tehničke terminologije, posebice u brodogradnji.

    Više detalja

    Br.strana: 214

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Despot infinitus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789538218521

    Dostupnost: Isporuka za 3 do 4 nedelje
    Šifra: 156572
    Cena: 6.000 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 214

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Despot infinitus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789538218521

    Dostupnost: Isporuka za 3 do 4 nedelje
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.