• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Budžet kao instrument upravljanja jedinicom lokalne samouprave
    Budžet kao instrument upravljanja jedinicom lokalne samouprave

    Budžet kao instrument upravljanja jedinicom lokalne samouprave

    OPIS KNJIGE:

    Uvek kada se pokrenu pitanja u vezi finansiranja lokalne samouprave, pažnja se zadržava na izboru prihoda koji im stoje na raspolaganju i utvrđivanju dostignutog nivoa finansijske samostalnosti u odnosu na centralnu vlast u zemlji.

    Reč je o najnovijem delu jednog od vodećih stručnjaka za pitanja finansijskog upravljanja i budžetiranja lokalne samouprave u zemlji. Rad je moderno postavljen jer analizira budžet kao jedan od instrumenata upravljanja lokalnom samoupravom. Iz te ravni autor razvija pitanja značaja budžeta i osvetljava ga iz svih uglova: pravnog, ekonomskog, organizacionog, zatim ga posmatra kao instrument alokacije resursa čime otvara pitanje efikasnosti, efektivnosti ali i pravednosti kao vrlo bitnih tema.

    Posebna vrednost knjige je u originalnim empirijskim rezultatima do kojih je dr Saša Kristić došao analizom prakse budžetiranja reprezentativnog uzorka opština i gradova u Republici Srbiji, a koji se ogledaju u njegovom zaključku da nema jasno uspostavljene veze između principa/modela budžetiranja i ciljeva menadžmenta jedinice lokalne samouprave. Primena budžeta linijskih stavki, u čijem modelovanju dominira birokratska i računovodstvena logika, otežava praćenje ispunjenja kako operativnih, tako i strateških ciljeva jedinica lokalne samouprave. On ukazuje na potrebu upotrebe „hibridnog“ modela budžeta za jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

    Upravljanje lokalnim finansijama zahteva veliko znanje i deo je modernih veština u upravljanju lokalnom vlašću kojima se u celom razvijenom svetu posvećuje velika pažnja. U Srbiji pa i čitavom regionu, lokalne vlasti, političari, stručnjaci ali i sami građani treba mnogo da nauče u ovoj oblasti. Otuda će rad Saše Kristića Budžet kao instrument upravljanja jedinicom lokalne samouprave, pored toga što predstavlja važan doprinos naučnoj obradi i boljem razumevanju ovih fenomena, biti i nezaoblizan za svakoga ko želi da podigne kvalitet rada u ovoj oblasti. Pogotovo što Republici Srbiji sledi ulazak u proces programskog budžetiranja u 2015. godini koji zahteva primenu instrumenata upravljanja kojim se Kristić bavi u ovoj knjizi. Kristić je i tvorac modela programskog budžeta za jedinice lokalne samouprave koji se preko razvojnih programa Evropske unije realizuje u desetak opština i gradova u Srbiji. Cilj je da u narednom periodu dođe do racionalnijeg i transparentnijeg trošenja budžetskih sredstava koja će se trošiiti u skladu sa strateškim opredelljenjima lokalne zajednice.

    Više detalja

    Br.strana: 387

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2012.

    Izdavač: Data status

    ISBN: 9788674782675

    Dostupnost: Isporuka za 5 do 7 dana
    Šifra: 24351
    Cena: 1.999 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 387

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2012.

    Izdavač: Data status

    ISBN: 9788674782675

    Dostupnost: Isporuka za 5 do 7 dana
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.