• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Darovane spoznaje o umiranju
    Darovane spoznaje o umiranju

    Darovane spoznaje o umiranju

    OPIS KNJIGE:

    Iz Uvoda:

    (...) Usprkos velikoj patnji, završna faza života i praćenje umirućeg podaruje mogućnost dovršavanja nedovršenih "poslova i sukoba", s obzirom na naš psihički život i odnose s bližnjima pa i rješavanje materijalnih pitanja što za odnose u obitelji može biti presudno. Ne samo bližnjima nego i umirućem to vrijeme podaruje mogućnost spoznaje, vrednovanja, uvida i sazrijevanja, donoseći sa sobom duboke spoznaje o nama samima, našim životima i našim međusobnim odnosima - što nam oni znače i koliko smo si ljubavi međusobno iskazali i podarili.

    Tugovanje kao prateći proces svih naših gubitaka je složen, mnogostruk i sveobuhvtan, a uključuje tjelesnu, duševnu i duhovnu dimenziju osobe, njezine vjerske i kulturne zasade, zasade i običaje sredine u kojoj je odrastala te duhovnog ozračja u kojemu živi.

    (...) Ova je knjiga moj pokušaj da pridonesem takvim nastojanjima: da se umiranju i smrti - kao činjenicama života - vrati važnost koju stvarno imaju; da se na smrt bolesne i umiruće isprati na tome njihovu posljednjem putu s dostojanstvom i poštovanjem, kao što smo ih - kad su se rađali - čekali s radošću i ljubavlju.


    Iz recenzija:

    ’’Nakon svoje prve knjige - Druga strana sjećanja - u kojoj je ponudila iskustvo suočavanja s teškom bolešću i životom nakon takva iskustva - autorica čitateljstvu nudi još stresniju i težu temu: susret sa smrću i umiranjem, pri čemu smrt označuje kao sastavnicu života u prirodnom slijedu: rođenje, življenje, umiranje. Autorica nas u knjigu uvodi i kroz nju vodi, nudeći nam nesebično, povjerljivo i hrabro svoja intimna proživljavanja i osjećanja u trenucima umiranja svojih najbližih, kao i najosobnija stanja duha i tijela svojih roditelja - majke i oca u njihovu pripremanju za konačni odlazak. Pokazujući nam cjelokupni proces praćenja umirućih i odvajanja od njih, ukazuje i na izvore dubokih emocija koje se pritom javljaju kao i na ponašanja kojima ćemo sebi i odlazećima olakšati taj proces i učiniti ga dostojnim čovjeka.’’

    prof. dr. sc. Josip Janković
    ’’
    Osnovnu tezu knjige - da je u materijalistički usmjerenoj civilizaciji smrt dobrim dijelom izgubila element duhovnosti potiskivanjem i institucionaliziranjem srmti - autorica potkrepljuje na dva načina: nizom (auto)biografskih priča - slika o umiranju najbližih, te teorijskim razmatranjima i navodima iz područja antropološke i psihološke literature. Osim osjećaja i doživljaja u vezi s umiranjem i smrću, autorica opisuje i pojedine običaje i obrede, navodeći njihovu važnost u procesu tugovanja. Autorica u cijeloj knjizi - velikom eseju o smrti i umiranju - zagovara koncepciju dostojanstvene smrti u kojoj se ostvaruje dragocjeno duhovno iskustvo i za umirućeg i za njegove bližnje koji ga prate na tom putu.’’

    dr. sc. Jasenka Kodrnja

    Više detalja

    Br.strana: 192

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Alinea

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-180-120-7

    Dostupnost: Isporuka za tri do četiri nedelje
    Šifra: 205950
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 192

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Alinea

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-180-120-7

    Dostupnost: Isporuka za tri do četiri nedelje
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.