• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Horovi
    Horovi

    Horovi

    Petar Konjović, Marko Tajčević

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    … Bliskost i saradnja ove dvojice srpskih muzičkih velikana tokom života i stvaranja, pripadnost istoj epohi srpske muzičke Moderne, kao i istom – nacionalnom stilu u muzici, naveli su me da priredim notno izdanje sa njihovim objedinjenim horskim delima. Neposredan povod za štampanje su značajne godišnjice: 120 godina od rođenja Marka Tajčevića i 50 godina od smrti Petra Konjovića.

    Kriterijumi po kojima je izvršen odabir za zbirku su: 1) predstavlјanje žanrovski, tematski i izvođački raznovrsnog horskog stvaralaštva dvojice srpskih kompozitora; 2) praktična upotreblјivost partitura, tj. njihova primenlјivost u našoj horskoj stvarnosti. Usled izobilјa notnog materijala, nije bilo moguće sve napisane i sačuvane kompozicije uvrstiti u jednu knjigu. Tako su izostavlјene Tajčevićeve dečje pesme i igre (kojih ima toliko, da zaslužuju posebnu zbirku), kao i neki Konjovićevi horovi, koji po svojim izvođačkim zahtevima (npr. 8-glasni mučki hor) nadilaze mogućnosti naše horske stvarnosti.

    Verujemo da smo pred vas izneli vrednu štampanu muzikaliju, koja će proširiti i obogatiti koncertni i bogoslužbeni repertoar mnogih horova, ali i pružiti uvid u visoke vrednosti srpske muzičke Moderne u horskom stvaralaštvu.

    Notni material je skuplјan tokom nekoliko decenija mog dirigentskog i istraživačkog rada. Izvestan broj partitura objavlјenih u ovoj zbirci pronađen je u arhivima raznih pevačkih društava i muzičkih institucija. Mnoge od tih partitura – pogotovo Tajčevićeve – nikada do sada nisu štampane. Najveću zahvalnost za otkrivanje notnih izvora, kao i za brojne dragocene savete, dugujem bivšim direktorima Muzikološkog instituta SANU u Beogradu, akademiku dr Dimitriju I. Stefanoviću i dr Danici Petrović, koji su bogati notni arhiv Instituta uvek stavlјali na raspolaganje mojoj radoznalosti. Dirigentu Miloju Nikoliću sam zahvalna za otkrivanje nekoliko manje poznatih Tajčevićevih horskih dela. Brojnim saradnicima – među kojima posebno arhitekti Urošu Lalickom – tvorcu vizuelnog koncepta ove knjige i Nemanji Todoroviću – tehničkom uredniku notografije (koordinatoru tima od čak 12 notografa) – pripada zahvalnost za entuzijazam i posvećenost, te stručnu i nesebičnu pomoć u radu na pripremi ove knjige.


    Dr Tamara Adamov Petijević

    Više detalja

    Br.strana: 390

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Zavod za kulturu Vojvodine

    ISBN: 9788680384818

    Šifra: 207144
    Cena: 1.188 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 390

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Zavod za kulturu Vojvodine

    ISBN: 9788680384818

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.