• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Koča Popović: Duboka ljudska tajna
    Koča Popović: Duboka ljudska tajna

    Koča Popović: Duboka ljudska tajna

    OPIS KNJIGE:

    Koča Popović je bio intelektualac, državnik s idejama i strasnom željom da menja društvo, a da pritom nikada sebi ne dodeli ulogu vođe. On je bio veliki borac protiv fašizma, i nastajao je da se naše društvo modernizuje na osnovama evropskih vrednosti i demokratije, opet se ne boreći za ličnu vlast. Ovo je knjiga o njegovom životu i dubokoj misli.

    Reč autora:

    ... Uveren sam da će, zahvaljujući ovoj knjizi, svaki čitalac upoznati Koču Popovića kao svestranu, nesvakidašnju ličnost XX veka, koja je učestvovala u stvaranju istorije svog vremena. Ali, istovremeno sam svestan da mnoge stranice Kočinog života i njegovih pogleda na svet nisu do sada dovoljno istražene, pa ni poznate našoj javnosti. Tom ogromnom poslu sam pristupio kao istraživačkom izazovu u iščitavanju njegovih svakodnevnih, rukom pisanih zapisa na više hiljada stranica. Nadam se da će to upotpuniti pogled ne samo na njegovu ličnost već i na vreme, prilike, unutrašnja zbivanja i okolnosti u SFRJ, koji su karakterisali posebno poslednju trećinu prošlog stoleća, a koji su u mnogim detaljima gotovo nepoznati savremenoj istoriji...

    Knjiga predstavlja iskorak u tom pravcu.

    ... Već danas se može reći da Koča Popović predstavlja jednu od vertikala na koju se oslanja savremena srpska istorija. Moderna Srbija će to s vremenom uvideti, ali i potvrditi. Ljudi će i kod nas shvatiti da čovek može ostaviti značajan trag u istoriji svog naroda jer je bio intelektualac, uspešan vojskovođa, istaknut i vrlo cenjen diplomata i državnik s idejama i strasnom željom da menja društvo, a da pritom nikada sebi ne dodeli ulogu VOĐE. Osvedočeni borac protiv fašizma, Koča je nastojao da se naše društvo modernizuje na osnovama evropskih vrednosti i demokratije, opet se ne boreći pri tome za ličnu vlast. Bio je omiljen u narodu, poštovan i cenjen širom nekadašnje Jugoslavije. U tome i jeste njegova veličina, ali i TAJNA...

    Više detalja

    Br.strana: 516

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 978-86-519-2092-2

    Šifra: 113098
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 516

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 978-86-519-2092-2

    Komentari čitalaca

  • Neregistrovani korisnik, 07.03.2019 01:17

  • Voljeni komandant, španski borac, iskreni rodoljub, pravoverni levičar, markantna pojava narodnooslobodilakče borbe, neko koga su pesme htele, ali on nije hteo da mu se pevaju, nije se zato borio. Retko obrazovan čovek u našem posleratnom društvu, naprednih ideja, daleko ispred vremena kome je pripadao, daleko pošteniji od mnogih kojima je bio okružen. Hrabri borac i vrsni strateg koji je u očajničkim trenucima bitke na Sutjesci, smelim i neočekivanim manverom, spasio partizanske borce iz smrtonosnog stiska neprijatelja. Vlast nije želeo radi sebe, nego radi naroda sa kojim i za koga se borio. Jedan od rektih koji je istu napustio kada je shvatio da ideale ne može da zameni politikanstvom i poltronstvom najgore vrste. Nažalost, oni koji su trebali nisu ga slušali, SFRJ je krenula pogrešnim putem, Tito se okružio pogrešnim ljudima. Krajem osmadesetih na vreme je upozoravao srpskih i ostale jugoslovneske naroda šta im se sprema bujanjem nacionalizma i dolaskom na vlast nacionalista i presuvučenih, lažnih komunista i patriota po profesiji. Kočini memoari preko dve decnije čame i čekaju neka bolja vremena, dok istovremeno danas o njemu slušamo i čitamo najgore laži, onih koji bi da našu istoriju menjaju po sopstvenim potrebama, zato je ova knjiga posebno vredna i smeo je pokušaj da se još jednom prikaže legendarni partizan u pravom svetlu. Njena vrednost je danas posebna, kao da je pisana u pravo vreme i na prvom mestu, u trenutku kada istorijski revzionizam sluđuje nove generacije, kada se svesno brišu činjenice i zamagluje prošlost do neprepoznatljivosti.

    Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.