• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Logovežbanka: Fonološka svesnost
  Logovežbanka: Fonološka svesnost

  Logovežbanka: Fonološka svesnost

  Dragana Dženopoljac, Danijela Rodić

  OPIS KNJIGE:

  Reč izdavača:

  ’’Pred Vama je još jedno praktično izdanje Logopraktike, Logovežbanka: fonološka svesnost, koja je namenjena za stimulaciju razvoja fonološke svesnosti. Svojim sadržajem, vrstom i načinom rešavanja zadataka potpomaže razvoj specifičnih veština neophodnih za opismenjavanje koje se jednim imenom nazivaju – fonološka svesnost.

  Logovežbanka: fonološka svesnost sadrži 13 grupa zadataka, od jednostavnih ka složenim, koji prate razvoj fonološke svesnosti. Vezu među rečima, glasovima i slovima predstavile smo lančićem sa kuglicama, s ciljem da deci i na grafički način dočaramo delove, kao i međusobni odnos unutar rečenice, reči, sloga, glasa i slova.

  Zadaci se rešavaju na tri načina: spajanjem kuglica, bojenjem kuglica i upisivanjem slova u kuglice. Grupe zadataka su numerisane i na svakoj stranici postoji simbol za način rešavanja zadatka. Prvi korak je da se detetu objasni zadatak i način njegovog rešavanja. Dete naglas govori šta vidi na slikama, odnosno, imenuje i uz Vašu pomoć dolazi do rešenja.

  1. RIMOVANJE
  Spajanjem kuglica u paralelnim kolonama dete povezuje reči koje se rimuju. Nastavite rimu, pokušajte sa detetom da pronađete i druge reči koje se rimuju sa istim parom reči.

  2. BROJ REČI U REČENICI (segmentacija)
  Tražite od deteta da naglas kaže šta vidi na slici, tj. da sastavi rečenicu. Izgovarajući reč po reč, dete boji kuglice ispod ilustracije i na kraju ih broji da bi znalo koliko ima reči u rečenici. Pomozite detetu da sastavi duže rečenice tako što ćete postavljati pitanja o slici.

  3. BROJ SLOGOVA U REČI (segmantacija)
  Od deteta se traži da imenuje šta vidi na slici, rastavi reč na slogove i oboji onoliko kuglica koliko je slogova izbrojalo u rečima.

  4. DOPUNA REČI (inicijalni položaj)
  Potrebno je da dete imenuje šta vidi na slici i odredi glas koji čuje na početku reči. Uz Vašu pomoć bira odgovarajuće slovo među ponuđenim slovima u kuglicama i upisuje ga na početku reči.

  5. DOPUNA REČI (medijalni položaj)
  Potrebno je da dete imenuje šta vidi na slici i odredi glas koji čuje u sredini reči. Uz Vašu pomoć bira odgovarajuće slovo među ponuđenim slovima u kuglicama i upisuje ga u sredini reči.

  6. DOPUNA REČI (finalni položaj)
  Potrebno je da dete imenuje šta vidi na slici i odredi glas koji čuje na kraju reči. Uz Vašu pomoć bira odgovarajuće slovo među ponuđenim slovima u kuglicama i upisuje ga na kraju reči.

  7. BROJ GLASOVA U REČI (fonološka analiza)
  Pomozite detetu da zadatu reč rastavi na glasove i oboji onoliko kuglica koliko reč ima glasova.

  8. SASTAVLJANJE GLASOVA (sinteza)
  Zadaci se rešavaju kroz nekoliko postupaka. Prvo se određuje prvi glas u reči i upisuje u kuglicu ispod slike. Slova čitate zajedno, tražeći od deteta da pažljivo sluša da bi rastavljene glasove spojilo u reč i izgovorilo reč. Na kraju linijom povezuje lančić od slova sa adekvatnom slikom u kuglici iz paralelne kolone.

  9. ZAMENA PRVOG GLASA SA GLASOM R (supstitucija)
  Od deteta se traži da odredi prvi glas u reči i da ga zameni glasom R. Nova reč se nalazi u paralelnoj koloni i potrebno je da linijom poveže kuglice.

  10. UKLANJANJE PRVOG GLASA (elizija)
  Od deteta se traži da odredi prvi glas u reči i da ga izostavi (eliminiše). Nova reč se nalazi u paralelnoj koloni i potrebno je da linijom poveže kuglice.

  11. UKLANJANJE POSLEDNJEG GLASA (elizija)
  Od deteta se traži da odredi poslednji glas u reči i da ga izostavi (eliminiše). Nova reč se nalazi u paralelnoj koloni i potrebno je da linijom poveže kuglice.

  12. DOPUNJAVANJE REČI
  Zajedno sa detetom čitajte slova ispod slike i pomozite mu da odredi i upiše ona koja nedostaju.

  13. BRZO IMENOVANJE
  Prvi korak je bojenje kuglica po zadatom redosledu. Tražite od deteta da redom imenuje boje, brzo i tačno, pokazujući kažiprstom boju koju imenuje. Isto ponovite i sa slikama, prvo zadatak sa manjim brojem slika, a zatim teži zadatak sa više slika. Ovaj zadatak ponavljajte često, sve dok dete ne nauči da bez greške prati red i imenuje zadato.

  Kao i prethodna izdanja i ovo je kompletno autorsko delo. Zahvaljujući našoj ilustratorki Viktoriji Kresanko, sve ideje su pretvorene u sjajne ilustracije, koje su jasne, prepoznatljive i predstavljaju odličnu vizuelnu podršku u rešavanju zadataka.

  Logovežbanka: fonološka svesnost je namenjena logopedima, roditeljima, vaspitačima, učiteljima i svima onima koji se u svom svakodnevnom radu bave decom. Ona zahteva zajedničku aktivnost deteta i onoga koji ga podučava, te smo se potrudile da zadaci budu zanimljivi i zabavni, kako za decu, tako i za odrasle. Zadaci se mogu koristiti kao gotovi radni listići, u individualnom radu i kao deo grupne aktivnosti. Preporučujemo je za uzrast od 5 godina za stimulaciju razvoja fonološke svesnosti, ali i deci starijeg uzrasta kada je u pitanju otežano opismenjavanje.’’

  Više detalja

  Br.strana: 78

  Povez: Meki povez

  God.izdanja: 2021.

  Izdavač: Udruženje logopraktika Subotica

  ISBN: 9788690093755

  Šifra: 195619
  Cena: 1.320 rsd

  potrebna količina:


  dostavadostava i poŠtarina

  nacin placanjanaČin plaĆanja

  Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

  - pouzećem prilikom isporuke knjiga
  - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
  - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
  - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

  Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

  - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
  - putem PayPal sistema
  - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

  postavi pitanjepostavite pitanje

  Br.strana: 78

  Povez: Meki povez

  God.izdanja: 2021.

  Izdavač: Udruženje logopraktika Subotica

  ISBN: 9788690093755

  Komentari čitalaca

 • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
  vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.