• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Logovežbanka: Fonološka svesnost
    Logovežbanka: Fonološka svesnost

    Logovežbanka: Fonološka svesnost

    Dragana Dženopoljac, Danijela Rodić

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    ’’Pred Vama je još jedno praktično izdanje Logopraktike, Logovežbanka: fonološka svesnost, koja je namenjena za stimulaciju razvoja fonološke svesnosti. Svojim sadržajem, vrstom i načinom rešavanja zadataka potpomaže razvoj specifičnih veština neophodnih za opismenjavanje koje se jednim imenom nazivaju – fonološka svesnost.

    Logovežbanka: fonološka svesnost sadrži 13 grupa zadataka, od jednostavnih ka složenim, koji prate razvoj fonološke svesnosti. Vezu među rečima, glasovima i slovima predstavile smo lančićem sa kuglicama, s ciljem da deci i na grafički način dočaramo delove, kao i međusobni odnos unutar rečenice, reči, sloga, glasa i slova.

    Zadaci se rešavaju na tri načina: spajanjem kuglica, bojenjem kuglica i upisivanjem slova u kuglice. Grupe zadataka su numerisane i na svakoj stranici postoji simbol za način rešavanja zadatka. Prvi korak je da se detetu objasni zadatak i način njegovog rešavanja. Dete naglas govori šta vidi na slikama, odnosno, imenuje i uz Vašu pomoć dolazi do rešenja.

    1. RIMOVANJE
    Spajanjem kuglica u paralelnim kolonama dete povezuje reči koje se rimuju. Nastavite rimu, pokušajte sa detetom da pronađete i druge reči koje se rimuju sa istim parom reči.

    2. BROJ REČI U REČENICI (segmentacija)
    Tražite od deteta da naglas kaže šta vidi na slici, tj. da sastavi rečenicu. Izgovarajući reč po reč, dete boji kuglice ispod ilustracije i na kraju ih broji da bi znalo koliko ima reči u rečenici. Pomozite detetu da sastavi duže rečenice tako što ćete postavljati pitanja o slici.

    3. BROJ SLOGOVA U REČI (segmantacija)
    Od deteta se traži da imenuje šta vidi na slici, rastavi reč na slogove i oboji onoliko kuglica koliko je slogova izbrojalo u rečima.

    4. DOPUNA REČI (inicijalni položaj)
    Potrebno je da dete imenuje šta vidi na slici i odredi glas koji čuje na početku reči. Uz Vašu pomoć bira odgovarajuće slovo među ponuđenim slovima u kuglicama i upisuje ga na početku reči.

    5. DOPUNA REČI (medijalni položaj)
    Potrebno je da dete imenuje šta vidi na slici i odredi glas koji čuje u sredini reči. Uz Vašu pomoć bira odgovarajuće slovo među ponuđenim slovima u kuglicama i upisuje ga u sredini reči.

    6. DOPUNA REČI (finalni položaj)
    Potrebno je da dete imenuje šta vidi na slici i odredi glas koji čuje na kraju reči. Uz Vašu pomoć bira odgovarajuće slovo među ponuđenim slovima u kuglicama i upisuje ga na kraju reči.

    7. BROJ GLASOVA U REČI (fonološka analiza)
    Pomozite detetu da zadatu reč rastavi na glasove i oboji onoliko kuglica koliko reč ima glasova.

    8. SASTAVLJANJE GLASOVA (sinteza)
    Zadaci se rešavaju kroz nekoliko postupaka. Prvo se određuje prvi glas u reči i upisuje u kuglicu ispod slike. Slova čitate zajedno, tražeći od deteta da pažljivo sluša da bi rastavljene glasove spojilo u reč i izgovorilo reč. Na kraju linijom povezuje lančić od slova sa adekvatnom slikom u kuglici iz paralelne kolone.

    9. ZAMENA PRVOG GLASA SA GLASOM R (supstitucija)
    Od deteta se traži da odredi prvi glas u reči i da ga zameni glasom R. Nova reč se nalazi u paralelnoj koloni i potrebno je da linijom poveže kuglice.

    10. UKLANJANJE PRVOG GLASA (elizija)
    Od deteta se traži da odredi prvi glas u reči i da ga izostavi (eliminiše). Nova reč se nalazi u paralelnoj koloni i potrebno je da linijom poveže kuglice.

    11. UKLANJANJE POSLEDNJEG GLASA (elizija)
    Od deteta se traži da odredi poslednji glas u reči i da ga izostavi (eliminiše). Nova reč se nalazi u paralelnoj koloni i potrebno je da linijom poveže kuglice.

    12. DOPUNJAVANJE REČI
    Zajedno sa detetom čitajte slova ispod slike i pomozite mu da odredi i upiše ona koja nedostaju.

    13. BRZO IMENOVANJE
    Prvi korak je bojenje kuglica po zadatom redosledu. Tražite od deteta da redom imenuje boje, brzo i tačno, pokazujući kažiprstom boju koju imenuje. Isto ponovite i sa slikama, prvo zadatak sa manjim brojem slika, a zatim teži zadatak sa više slika. Ovaj zadatak ponavljajte često, sve dok dete ne nauči da bez greške prati red i imenuje zadato.

    Kao i prethodna izdanja i ovo je kompletno autorsko delo. Zahvaljujući našoj ilustratorki Viktoriji Kresanko, sve ideje su pretvorene u sjajne ilustracije, koje su jasne, prepoznatljive i predstavljaju odličnu vizuelnu podršku u rešavanju zadataka.

    Logovežbanka: fonološka svesnost je namenjena logopedima, roditeljima, vaspitačima, učiteljima i svima onima koji se u svom svakodnevnom radu bave decom. Ona zahteva zajedničku aktivnost deteta i onoga koji ga podučava, te smo se potrudile da zadaci budu zanimljivi i zabavni, kako za decu, tako i za odrasle. Zadaci se mogu koristiti kao gotovi radni listići, u individualnom radu i kao deo grupne aktivnosti. Preporučujemo je za uzrast od 5 godina za stimulaciju razvoja fonološke svesnosti, ali i deci starijeg uzrasta kada je u pitanju otežano opismenjavanje.’’

    Više detalja

    Br.strana: 78

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Udruženje logopraktika Subotica

    ISBN: 9788690093755

    Šifra: 195619
    Cena: 1.320 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 78

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Udruženje logopraktika Subotica

    ISBN: 9788690093755

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.