• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Mitovi novije srpske istorije
    Mitovi novije srpske istorijeMitovi novije srpske istorije

    Mitovi novije srpske istorije

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije:

    ’’Mitovi novije srpske istorije je knjiga Miloša Timotijevića o kontroverzama 19. i 20. veka koje i dalje traju. U knjizi je obuhvaćen veliki opseg tema i epoha: od nastanka zavetne zajednice kod Srba, pa sve do problema komunizma kao nove religije. U ovom opsegu su i problemi politike sećanja na srpske ustanke, ali i otkrivanja autentičnog narodnog razumevanja Prvog svetskog rata.

    Poseban deo knjige čine tekstovi o komunizmu i jugoslovenstvu kako integralno, tako i komunističkom. Konačno, tu su i večite i nerazrjašnjene teme ustaničkog sukoba 1941. i tajne zaostalog blaga Kraljevine u Zapadnoj Srbiji.’’

    PREDGOVOR
    Knjiga Mišovi novije srpske istorije nastala je zahvaljujući inicijativi mog iskrenog i dugogodišnjeg prijatelja dr Vladimira Dimitrijevića, profesora Gimnazije u Čačku, i predusretljivosti izdavačke kuće „Sa1epa tipsI” koja je na kraju i odredila naziv publikacije. U pitanju je zbir studija i rasprava nastalih u periodu od 2015. do 2021. godine koje su, osim jedne, već objavljene u naučnim časopisima i zbornicima radova.
    U vreme kada su pisani ovi radovi nije postojao plan da se oni kasnije štampaju u posebnom izdanju. Raznorodne teme ipak objedinjuje stav autora o neophodnosti neprekidnog ispitivanja uvreženih shvatanja i stavova u „javnoj istoriji”, koji vremenom izrastaju u neporecive mitove, kako bi se formirala kritička istorijska svest na podlozi tačnih podataka o prošlosti u neprekidnom procesu izgradnje što je moguće pouzdanijih saznanja o društvu u kome živimo. Naspram mita nudi se znanje koje nikako nije „apsolutna istina” (opet novi mit), već svojevrsna „otvorena istina” kao neprekidni proces istraživanja, analiza, komparacija i tumačenja koja otvaraju nove puteve u doživljaju, shvatanju i razumevanju prošlosti.1
    Osam tekstova koji se ponovo objavljuju u ovoj publikaciji nisu menjani u odnosu na originalne, dok je jedna neobjavljena studija nastala kao sinteza iz ranije publikovane knjige. Izmena ipak ima, i odnose se samo na slovne i gramatičke greške, kao i stilska ujednačavanja, što nije poremetilo strukturu radova, niti zaključke koji iz njih slede.

    O AUTORU
    Miloš Timotijević (Čačak, 1969), istoričar, studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1996, gde je i doktorirao 2011. godine. Od 1997. radi u Narodnom muzeju u Čačku, u kome je dobio i zvanje muzejskog savetnika.
    Glavna područja naučnih interesovanja su modernizacijski procesi na Balkanu u drugoj polovini XX veka, društvena i kulturna istorija čačanskog kraja u XX veku, istorija crkve i crkvene umetnosti na području zapadne Srbije, vojna, politička i društvena istorija Srbije u Drugom svetskom ratu.
    Objavio je 24 monografije, još deset publikacija različitog sadržaja, 116 naučnih članaka, preko 300 tekstova u dnevnoj i nedeljnoj štampi, autor je 14 izložbi kao i preko 100 promocija i predavanja. Za dosadašnji rad dobio je devet nagrada, među kojima se ističe „Mihajlo Valtrović” Muzejskog društva Srbije za 2004. godinu.

    SADRŽAJ
    Predgovor 5
    Deca Svetog Save: poreklo i smisao zavetne zajednice kod Srba 7
    Boj na Ljubiću u zvaničnoj reprezentativnoj kulturi Čačka tokom XIX i XX veka 33
    Vojnici, smrt i nadgrobna obeležja: privatno sećanje na Veliki rat u zapadnoj Srbiji 73
    Sokoli i ideologija jugoslovenstva 97
    Nebeski znaci i zemaljske prilike: astronomske pojave, meteorološke promene i geološka aktivnost u Srbiji 1941. godine 123
    Komunizam kao nova religija 151
    Legende o zakopanom blagu zapadne Srbije 173
    Sudbina srebra Užičke republike 213
    Finansije JVuO u Srbiji (1941-1944) 239
    Napomena o objavljenim studijama 260
    O autoru 261

    Više detalja

    Br.strana: 261

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Catena Mundi

    ISBN: 9788663431676

    Šifra: 213624
    Cena: 1.210 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 261

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Catena Mundi

    ISBN: 9788663431676

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.