• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Volja za laž: Novi svetski dezinformacioni poredak
    Volja za laž: Novi svetski dezinformacioni poredakVolja za laž: Novi svetski dezinformacioni poredak

    Volja za laž: Novi svetski dezinformacioni poredak

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    ’’Volja za laž: novi svetski dezinformativni poredak je još jedna nezaobilazna knjiga Slobodana Reljića o savremenosti. Prvo je, 2013, napisao sjajnu knjigu Kriza medija i mediji krize. Potom, kao prvi njegov naslov u Kateni mundi, Mediji i Treći svetski rat. U ovoj knjizi otišao je i korak dalje.

    Istorija dezinformacije

    U tekstu koji se može čitati i kao dobar roman, autor je krenuo od samih početaka. Jer, kao i na početku drugih propagandnih mehanizama 20. veka, i ovde stoje boljševici. Od Dezinformbiroa Čeke iz 1923. pa do Njujork tajmsa devedesetih godina putanja ide preko Gebelsa i nacista. U dezinformisanju se menja ideologija, ali mehanizam ostaje isti.

    U drugom poglavlju autor pokazuje kako su Srbi postali žrtve dezinformacija tokom rata u Bosni i Hercegovini. Jedan nepoznati novinar, koji je pisao za opskurni tabloid, postao je glavni informator Zapada o „koncentracionim logorima“. Da li je neko proveravao njegove „informacije sa terena“? Ne, pre nego što je to postalo nevažno.

    Treće poglavlje bavi se istorijom lažnih vesti u američkoj istoriji. Kuvajtske bebe iz inkubatora, Ruzveltove lažne vesti i rat protiv Trampa samo su faze u jednom dugom procesu – pokazuje Reljić.

    Četvrto poglavlje nosi naslov „Teorija zavere“. U njemu je autor pokušao da odgovori na pitanje zašto milioni ljudi širom sveta više veruju u teorije zavere nego u vesti. Konačno, da li sveopšta paranoidnost izveštavanja pogoduje bujanju teorija od kojih nijedna nije ni tačna ni netačna.

    Peto poglavlje posvećeno je doajenu evropskog nezavisnog novinarstva, Udu Ulfkoteu. Na njegovom primeru pokazuje se kako se prelazi put od studenta, preko agenta BND-a do crne ovce. Samo zbog traganja za istinom.

    Šesto poglavlje pokazuje razmere obaveštajnog rada CIA-e sa evropskim i američkim novinarima. Od totalitarnih strategija manipulacije, preko hladnog rata sve do Džulijana Asanža plete autor prati nit tipično zapadne dezinformativne tehnike.

    Volja za laž kao prikrivena volja za moć
    U sedmom poglavlju Reljićeva analiza stiže do savremenosti. Ako ste se osetili potpuno sluđeno za vreme pandemije, ovo je deo knjige za Vas.

    Osmo i deveto poglavlje su možda i najdragoceniji delovi knjige. U njima Reljić suvereno dovodi u vezu filozofiju kosmopolitizma i teoriju „Velikog reseta“. Da li je put prema ekološkom digitalnom raju zapravo popločan paklenim namerama? Šta čeka čovečanstvo u decenijama pred nama? Da li su najnoviji pozivi na solidarnost sa prirodom i promenu poretka put u još veću kontrolu? Šta nam je činiti dalje?’’

    Više detalja

    Br.strana: 222

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Catena Mundi

    ISBN: 9788663431591

    Šifra: 205435
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 222

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Catena Mundi

    ISBN: 9788663431591

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.