• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Nawa yogini tantra - asane za žene
  Nawa yogini tantra - asane za ženeNawa yogini tantra - asane za žene

  Nawa yogini tantra - asane za žene

  Swami Muktananda Saraswati, Swami Satjananda Saraswati

  OPIS KNJIGE:

  Odlomak :

  ’’ŽENE I DUHOVNOST

  Svami Satjananda Sarasvati

  Po tantri, postoje dva važna pola energije, poznata kao Šiva i Šakti, koji imaju različite načine ispoljavanja u kosmosu i u individualnoj egzistenciji. U ljudskom drušvu, muškarac i žena predstavljaju Šivu i Šakti. U univerzalnom umu, vreme i prostor su aspekti ove dve energije, dok su to um i prana u duhovnom životu. U hata joginkim tekstovima, dve šakti su poznate kao ida i pingala - ida predstavija svesnost a pingala životnu snagu ili pranu. Ove dve šakti su suprotni polovi energije, koji su obično razdvojeni, osim u vreme kreacije kada se susreću i sjedinjuju. U univerzalnom umu, vreme i prostor čine jezgro, a njihovo sjedinjenje predstavija eksploziju materije. Ovde, vreme predstavija plus a prostor minus energiju.

  ASPEKTI BUĐENJA

  U običnom ljudskom društvu, muškarac i žena su dva različita pola energije. O ovim energetskim polovima detaljno se govori u drevnoj tantričkoj tradiciji. Možda ste videli fotografiju Kali koja stoji, skoro naga, sa jednim stopalom na Šivi koji leži na zemlji. Ona ima divlji izraz, krvav jezik i malu (ogrlicu) od 108 ljudskih lobanja oko vrata - to je Kali u probuđenom stanju. Možda ste, takođe, videli slike, (iako su one retke) Šive koji sedi u položaju lotosa - pola njegovog tela je Šiva, polovina je Šakti. Zatim, možda su vam poznate slike Šive i Parvati koji sede u položaju gurua i učenika - Šiva sedi u lotosu, a Parvati nešto niže, ispod njega - Šiva svojoj Parvati otkriva tajne tantre. Cetvrti primer, nalazi se oko 110 milja od Mungera u veoma važnom centru tantre poznatom kao Tarapeetha. Tamo možete da vidite Šivu kako u ustima drži dojku Šakti.

  Sve su ovo veze između Šive i Šakti na različitim nivoima evolucije i probuđenja. Jednom je Šakti učenik, a Šiva guru: ili, žena je učenik, muškarac je guru. Na drugom nivou, oni uopšte nisu različiti - Šiva i Šakti su isprepletani u jednom telu, jednoj ravni, jednoj ideji. Na drugoj ravni evolucije, Šakti je superiorna, a Šiva potčinjen. Ovakvi aspekti energije su simbolična, filosofska interpretacija stadijuma probuđenja šakti koja je inherentna svim jedinkama.

  DUHOVNA SVESNOST ŽENE

  U tantričkoj pradiciji, smatra se da je žena iznad muškarca, što se inicijacije tiče. Ovo narano ne treba shvatiti kao društvenu pojavu, nego kao duhovni stav u vezi sa evolucijom više svesti. Žena, njene emocije I psihička evolucija sun a višem nivou od muškarca. Buđenje duhovne snage, kundalini, je mnogo lakše u telu žene nego u telu muškarca.

  Osim toga, potrebno je da se razume još nešto što je od izuzetne važnosti - najčešće, muškarac koji uđe u dublje slojeve uma i iz njih izađe, nije u stanju da iskustva koja stekne ponese sa sobom, dok žena to može. Meni se čini da su samo male razlike između ženine unutrašnje i spoljašnje svesnosti. Kada duboko uđete u svoj um, doživljavate razna iskustva, ali, kada se vratite u grubu svesnost, između tih iskustava i svesnog uma pada veo - kod žene se to ne događa.

  Osim toga, psihičko biće žene je prožeto duhovnošću. Spoljašnja ispoljavanja žene - ljubav prema lepoti, nežnost, simpatija, razumevanje, su izrazi njenog unutrašnjeg stanja. Ja se često šalim govoreći da, kada bi sve žene napustile ovaj svet, on bi postao pustinja. Ne bi bilo boja, mirisa, osmeha ni lepote. Unutrašnja svesnost žene je zaista veoma receptivna i spremna za duhovnu eksploziju.

  U kundalini jogi žena, takođe, ima izvesnu prednost. Muladhara čakra kod muškarca je smestena u oblasti tela (u međici, perineumu) koja se ne lokalizuje lako - muškarci rade mula bandhu i ništa se ne događa. Međutim, u telu žene, muladhara može čak, i prstima da se dodirne. Prema tome, buđenje kundalini u telu žene može da se dogodi mnogo brže nego u telu muškarca.

  Žena je uvek bila glavni prenosilac energije, a muškarac medijum. Žena ne mora da bude vaša supruga - može da bude vaša majka, ćerka ili učenik. Marija je bila Hristova majka, Majka Aurobindo Ašrama je bila učenica. U tantričkoj tradiciji postoji priča o šesdeset četiri jogine, koje se slave u celoj Indiji, u šezdeset četiri hrama posvećena aspektima ženske energije kojih ima šezdeset četiri. Jedan od hramova je u Asamu, drugi u Kalkuti u Kali Ghatu.

  ULOGA ŽENE U TANTRI

  U tantričkoj tradiciji, Šakti je kreator, a Šiva instrument. Šiva se nikada nije smatrao stvaraocem. U vama margi, Šakti je ta koja je važna, ne samo u seksualnom životu nego i u duhovnoj praksi, ona izvodi procese kreacije i vodi većinu duhovnih rituala. Kod Hindusa, sve rituale, religijske i druge, uglavnom vode žene: muškarci su tihi i pasivni. Žena je vođa, muškarac je učenik. Bilo da se radi o običnoj društvenoj ceremonji, religijskom obredu, obožavanju nekog božanstva, ili o danu posta, žena je ta koja vodi rituale, muškarac je samo prati. Ova tradicija u Indiji je poznata kao inicijaciia od žene ka muškarcu.

  Isto se događa i u vama margi, ali ovde se partner klanja ženi, koja mu stavlja duhovni znak ili znak blaženstva na čelo.

  Tako, žena ima dve važne uloge u tantri, i tužna je greška smatrati ženu samo seksualnim partnerom. Seksualni život je važan, ali nije jedina veza koja može da postoji izmedu muškarca i žene. Uostalom, vaša majka je takođe žena, kao što su to i vaša ćerka i supruga.

  ŽENA JE NA PRVOM MESTU

  U tantri, uloga inicijatora se prenosi sa muškarca na ženu. Ramakrišna Paramahansa je uvek svoju suprugu Šaradu smatrao boginjom ili Devi. U sanskritu, Devi znači osvetljen, slavan. Kada se Ramakrišna oženio, bio je veoma mlad, njegova žena je bila još dete, ali on je nju smatrao boginjom majkom, i tako se ponašao prema njoj.

  U šemi evolucije, žena je na prvom mestu, Šiva na drugom. Sa ovakvim stavom, ako idete duhovnim putem, bilo sa svojom ženom, ćerkom ili učenicom, treba da ste svesni da je ona pokretač, a vi učesnik u svemu što se događa. Čak i ako je muškarac realizovao višu svesnost, on će imati teškoća da je prenese drugima ako ne uključi i ženu u taj proces.

  HIPOTEZA HATHA JOGE

  U tantri postoji i drugi put koji se zove dakšina marga ili vedska tantra. Ovde žena nije neophodna, kao ćerka, majka ili supruga, jer se smatra da aspirant ima oba principa u sebi samom - ida je ženski, pingala muški princip. Sjedinjenje između mentalnih i praničnih snaga je isto što i sjedinjenje između muškarca i žene. To je stav hatha joge.

  Ida je Šakti, pingala je Šiva. Kada se dva nadija sjedine u ađna čakri, događa se pravo jedinstvo. Sedište Šakti je u muladhari, Šiva se nalazi u sahasrari, u večnoj joga nidri, neaktivan, nekoncentrisan, bezimen i bezobličan. Ovde on nije ni u kakvoj vezi sa destrukcijom i kreacijom, i njegova svesnost je homogena i totalna. Nema vibracija u sahasrari. Praksom joge budi se Šakti koja je smeštena u muladhari, šakti se podiže, i kreće uz sušumnu ka ađni, u kojoj se odvija njihov susret.

  ŠIVIN PLES

  Sjedinjenje se događa kada se spoje dva pola energije. Kada uključite prekidač, pojavi se svetlo, jer se apajaju žice prekidača. Tako u ađna čakri, kada se dogodi spajanje, dogodi se i eksplozija. Tada se energija, stvorena u ađna čakri, kreće u sahasraru, u kojoj se Šiva i Šakti sjedinjuju; a kada se sjedinjenje dogodi, Šiva započinje svoj ples. Ples Natarađe koji se vidi u Indiji, simboličan je izraz probuđenog Šive.

  Kada se Šiva probudi iz svoje duboke joga nidre, počinje svoj ples. Naravno, ne govorim o čoveku, nego o snazi, energiji, čije je buđenje u čoveku simbolizovano plesom Šive u obliku Natarađe. Tada se Šakti i Šiva zajedno spuštaju do muladhare, i oboje dolaze do svetovnog nivoa, do materijalne ravni. Ovo je staza svetaca koji silaze i dolaze do nas, s vremena na vreme. Ako pročitate filosofiju Šri Aurobinda, razumećete buđenje energije i njeno sjedinjenje sa Šivom, koji igraju zajedno i zatim silaze na našu ravan postojanja. Zbog toga u krija jogi postoje uzlazni i silazni putevi - arohan i awarohan.

  NOVO DRUŠTVO

  Uloga žene u duhovnom životu je definisana, ali njen položaj u modernim kulturama je veoma daleko od takve uloge. Ljudi u celom svetu se bore sa svojom krivicom i grehom. Ako želite da obnovite prastari viši položaj žene, moderni stavovi treba da se promene. U stvari, društvena struktura će morati da bude zasnovana na novom konceptu religijskih realnosti, u kojima se uloga žene u duhovnoj evoluciji čovečanstva razume i prihvata. Ovo je apsolutno neophodno za razvoj novog oblika društva.’’

  Više detalja

  Br.strana: 280

  Povez: Meki povez

  God.izdanja: 2016.

  Izdavač: TrikonA

  Šifra: 148150
  Cena: 2.125 rsd

  potrebna količina:


  dostavadostava i poŠtarina

  nacin placanjanaČin plaĆanja

  Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

  - pouzećem prilikom isporuke knjiga
  - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
  - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
  - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

  Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

  - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
  - putem PayPal sistema
  - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

  postavi pitanjepostavite pitanje

  Br.strana: 280

  Povez: Meki povez

  God.izdanja: 2016.

  Izdavač: TrikonA

  Komentari čitalaca

 • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
  vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.