• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Medicinska fiziologija
    Medicinska fiziologijaMedicinska fiziologija

    Medicinska fiziologija

    Arthur C. Guyton, John E. Hall

    OPIS KNJIGE:

    Vodič je sveobuhvatan i pisan jasnim i konciznim stilom. Pažnja autora usmerena je na one sadržaje koji su najrelevantniji i za studente medicine i za specijalizante.

    Zašto Gajton?
    Nema idealnog udžbenika. Ipak, izvanredni autori stvaraju zadivljujuće udžbenike koji se približavaju tom idealu. Gajtonov i Holov udžbenik Medicinska fiziologija (kolokvijalno Gajtori) već više od šest decenija je „Biblija za medicinare” i u svetu vodeći najprodavaniji udžbenik medicinske fiziologije.

    Neverovatno je to što je taj fantastični udžbenik delo samo jednog čoveka - genijalnog pisca, jednog od najvećih svetskih autoriteta u domenu kardiovaskularne fiziologije, profesora Artura Gajtona (1919-2003), a poslednje tri decenije i njegovog najboljeg učenika, profesora Džona Hola, koji unosi neophodne novine, dok istovremeno čuva ključne karakteristike knjige.
    Zašto Gajton uliva poverenje i sigurnost brojnim nastavnicima i studentima? Zbog činjenice da jednostavno objašnjava složene odnose unutar kontrolnih sistema
    koji u zdravlju čuvaju homeostazu, a u bolesti pokušavaju da koriguju poremećaj i spreče smrt. Takođe, jer navodi i razumljivo objašnjava adekvatne primere naučnih
    eksperimenata. Dodatno, jer je stalno aktuelan i neprolazno svež. Neke od brojnih novina koje su iz oblasti molekularne, celularne i kliničke fiziologije unete u 13. izdanje ovog udžbenika, jesu sledeće: siRNK kao potencijalno terapijsko sredstvo, novi akvaporini, ROMK i BK kanali, osteoprotegerin, antiangiogeni peptidi angiostatin i endostatin, primeri različitih vrsta vaskularnog remodelovanja u odgovoru na hronične promene protoka krvi ili krvnog pritiska. Opisana je i online EKG kompjuterska analiza podataka, čime Gajton na neki način „kompletira"
    translacionu fiziologiju - od molekula do javnog zdravlja.

    Posebna vrednost ovog udžbenika je u tome što ravnomerno pokriva kognitivne veštine svih nivoa učenja, što ga čini jedinstvenim i posebno vrednim za sve oblike
    dodiplomske i poslediplomske nastave. Ove činjenice su već decenijama svesni srpski studenti i lekari, pa je Gajton skoro podjednako srpski, koliko i američki udžbenik. Ovo je najlepše izrazila jedna studentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekavši: „Gajton je zakon".
    Prvi jugoslovenski prevod Gajtonove fiziologije objavIjen je 1963. godine na hrvatsko-srpskom jeziku. Prvi prevod na srpski jezik pojavio se 1996. godine (to je bilo već 8. američko izdanje) zahvaljujući neprocenjivom doprinosu i zalaganju prof. dr Vujadina Mujovića. Prevedena su takođe i 9, 10. i 11. izdanje, osim 12. izdanja, koje nikada nije prevedeno. Sada je ovaj kultni udžbenik u svom no-
    vom, 13. izdanju, ponovo dostupan srpskim studentima.

    Dragi studenti, doprinos ove knjige dobrim ishodima vašeg učenja je neporeciv. Jer, „stajati” na ramenima džinova, kakvi su Gajton i Hol, znači - videti više. Videti daIje. Misliti bolje. Razumeti jasnije. Znači graditi ozbiljno znanje fiziologije sa kojim ćete uspešno rešavati ozbiljne profesionalne kliničke izazove. Zato ova knjiga predstavIja pravi izbor za sadašnje generacije studenata medicine i
    stomatologije, lekare na specijalističkim, supspecijalističkim i doktorskim studijama, i sve one zdravstvene radnike koji žele da se podsete fizioloških principa potrebnih za razumevanje patofiziologije bolesti kod Ijudi.

    Bila je posebna čast i velika obaveza biti urednica ovog izdanja i sarađivati sa vrednim i kompetentnim timom Data Status-a.
    Kao dugogodišnji profesor medicinske fiziologije, mislim da je privilegija graditi bazično medicinsko znanje pomoću ovog vodećeg udžbenika svetske fiziologije. U
    njemu sam uživala dok sam iznova otkrivala - zašto je fiziologija logika Života. Poštovani studenti i kolege, nadam se da ćete i vi, dok otkrivate mehanizme koji čuvaju život i zdravlje, u ovoj knjizi pronaći mnogo radosti i uzbuđenja.
    Želim vam uspeh u učenju, a vašim pacijentima i njihovim porodicama još mnogo srećnih zajedničkih dana.

    U Beogradu, Urednica i redaktorka
    jun 2019. godine Prof. dr Zvezdana Kojić

    Više detalja

    Br.strana: 1168

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Data Medika

    ISBN: 9788674785003

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Šifra: 156018
    Cena: 9.980 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 1168

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Data Medika

    ISBN: 9788674785003

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.