• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Prinz Eugen: 7. SS dragovoljačka gorska divizija
    Prinz Eugen: 7. SS dragovoljačka gorska divizija

    Prinz Eugen: 7. SS dragovoljačka gorska divizija

    Mario Werhas, Božidar Mikulčić

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    Rukovodeći glavni ured SS-a (SS-Führungshauptamt – ured čiji je zadatak bio, među ostalim, ustrojavanje novih postrojbi Waffen-SS-a) 1. ožujka 1942. izdaje zapovijed o postrojavanju SS dragovoljačke gorske divizije Jugoistok (SS-Freiwilligen-Gebirgs-Division Südost) koja od 1. travnja 1942. dobiva počasno ime “Princ Eugen”. Po završetku zahtjevne obuke SS dragovoljačka divizija “Princ Eugen” početkom listopada 1942. dobiva zapovijed o premještanju na područje: Užice – Čačak – Novi Pazar – Kosovska Mitrovica, sa zadatkom čišćenja spomenutog područja od partizanskih i četničkih postrojbi. Sam državni vođa SS-a Heinrich Himmler posjetio je diviziju 17. listopada 1942. prilikom njezina prolaska kroz Kraljevo. Krajem listopada 1942. divizija je sudjelovala u manjim borbenim djelovanjima (u zajedničkom djelovanju s 9. bugarskom pješačkom divizijom) uglavnom protiv manjih partizanskih postrojbi na navedenom području te su tijekom jednoga takvog djelovanja pripadnici divizije u potpunosti spalili selo Reku i potom masakrirali većinu stanovnika, što će postati jedna od prepoznatljivih karakteristika djelovanja divizije čiji su se pripadnici surovo i nemilosrdno odnosili prema protivniku te civilnom stanovništvu na kojem god području se borili. Osim neposrednog prikupljanja iskustava u protupartizanskom ratovanju divizija je na navedenom području dovršila svoju obuku u gorskom ratovanju. Početkom prosinca 1942. SS dragovoljačka divizija “Princ Eugen” dobiva zapovijed o svom premještanju na područje NDH (južno od Zagreba).

    Posebnost ove knjige u odnosu na sva dosadašnja izdanja o ovoj postrojbi u svjetskim razmjerima jest podatak da su u knjizi objavljene čak 834 fotografije, uglavnom nikad prije viđene, što je posve razlikuje od svih dosadašnjih knjiga o „Prinz Eugenu“. Fotografije potječu iz američkog Nacionalnog arhiva, a ondje su pohranjene uz mnoštvo druge dokumentacije i fotografija nakon što su ih Amerikanci zarobili od Nijemaca završetkom Drugoga svjetskog rata. Prije nekoliko godina kupili smo iz Amerike ogroman broj fotografija, njih više desetaka tisuća, većinom s Nijemcima u Drugome svjetskom ratu, i nešto iz Prvoga svjetskog rata. Božidar Mikulčić, jedan od autora ove knjige, dulje je vrijeme pregledavao sve te fotografije, da bi ostao zapanjen kad je među njima našao ove s „Prinz Eugenom“, koje smo na kraju sve objavili, uz popratni tekst koji je napisao Mario Werhas.

    Više detalja

    Br.strana: 834

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Despot infinitus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537892951

    Dostupnost: Isporuka za 3 do 4 nedelje
    Šifra: 156603
    Cena: 7.502 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 834

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Despot infinitus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537892951

    Dostupnost: Isporuka za 3 do 4 nedelje
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.